pablomoc 08.04.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Witam, Jest problem, przestawiłem piec w trym letni. Gdy chodzi pompa CWU grzejniki robią sięciepłe. Co może być przyczyną ? czy tak ma być ? Zakręciłem zawór na rurze idącej na kaloryfery. zaworu 3d i 4d nie posiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 09.04.2013 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Jak zakręciłeś ten zawór, to nadal się robią ciepłe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 09.04.2013 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 tak, od dołu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 09.04.2013 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 A posiadasz zawór na powrocie z grzejników ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 09.04.2013 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 nie posiadam ale o ile mi wiadomo to nie potrzebny jest, przykładowo zimą gdy piec grzeje CO i CWU i pompa CO nie chodzi bo w domu jest ciepło i załączy się pompa CWU to grzejniki zrobiły by sie tak samo ciepłe a nie bede latał i krecił zaworem co chwila , powrót CO łączy się chyba z powrotem CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 09.04.2013 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 powrót CO łączy się chyba z powrotem CWU Chyba ? To Ty powinieneś wiedzieć. Po prostu przyszło mi do głowy, że Ci grawitacyjnie podciąga przez powrót, ale skoro zawór zasilający zamknięty, to nie powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 09.04.2013 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 na dobrą sprawę żaden zawór w instalacji nie powinien być zamkniety, zaprzecza to zabezpieczeniu przed przegrzaniem kotła który w razie wysokiej temp puszcza wode na grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 09.04.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 A masz zamontowane jakieś zawory zwrotne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 09.04.2013 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 02.11.2013 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Podłączę się pod temat Pabla. U mnie jest tak samo. Latem jest OK, bo wszystkie grzejniki zamykam. Gorzej jest teraz, kiedy grzejniki są otwarte.U mnie wygląda to poważnie, bo z jednej strony przegrzewam chatę a z drugiej strony bardzo tracę na wydajności grzania CWU. Teraz to co normalnie (przy zamkniętych grzejnikach) grzeje się 40minut to teraz sięga 90 minut a może i więcej.CWU działa na własnej pompce. Grzejniki bez zaworów termostatycznych i powrotów. Stara instalacja --> grubsze rury.Powrót CWU wpada do powrotu CO jakieś 150cm od pieca. Nie wiem czy to komplikuje sprawę, ale u mnie są jakby 2 powroty CO, które łączą się tuż przy piecu. Po prostu rury dochodzą do pieca z dwóch stron budynku.Czy wstawienie zaworu (zwrotny?) na powrocie CO jakoś załatwi sprawę czy chodzi o coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts