Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian grafitowy

ProMyst

Recommended Posts

Witam,

Ostatnio przeglądając ceny w internecie zauważyłem że dość korzystnie cenowo wychodzi styropian grafitowy o lambdzie 0,031.

Chciałbym zrobić izolację 20cm. Jak sprawuje się taki styropian? Słyszałem, że może pracować na słońcu czy to prawda?. Czy trzeba go kołkować?

Czy dać w 1 warstwie czy w dwóch po 10cm?

Przez jakiś czas będzie na nim tylko szlichta cementowa czy tam klej ponieważ tynkować będę później ze względu na kurz i muszę trochę teren wokół domu zorganizować.

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

co to znaczy jak sie sprawuje? przyklejasz i jest :)

Pracuje na sloncu... to proste: ciemne materialy sie nagrzewaja i dziala rozszerzalnosc cieplna, dlatego powinien byc chroniony przed promieniami slonecznymi

Kolkowac trzeba zazwyczaj kazdy styropian, a moze inaczej: lepiej go zakolkowac niz nie kolkowac

skladanie 2xpo 10cm wymaga kolkowania obu warstw i generalnie jest proszeniem sie o klopoty, jezeli niema takiej koniecznosci - lepiej to zrobic w jednej warstwie

pzoostawienie samego kleju generalnie jest czesto spotykane, nie ma problemu jezeli to bedzie w jednym sezonie

Czyli przykrycie go klejem powinno wystarczyć jako zabezpieczenie przed słońcem i nie powinienem się bać tej pracy ?

Ja uważam że po położeniu klejem powinno się jeszcze zagruntować. Wtedy klej nie chłonie wody, co jest istotne szczególnie w okresie jesienno ziomowym - mokry klej marznie na mrozie i dochodzi do jego erozji.

Gruntowanie powinno odbyć się gruntem przeznaczonym pod docelowy tynk - czyli grunt akrylowy pod akryl, a sylikatowy pod sylikat itd...i w kolorze zbliżonym do koloru docelowej elewacji, bądź ewentualnie przezroczystym, jeżeli będzie ponowne gruntowanie.

Gruntowanie nie jest tanie, ale zabezpiecza warstwę kleju z siatką przed niszczeniem od wody i mrozu.

pzdr

z gruntowaniem jak najbardziej - jezeli ma zostac na zime, i pozniej jeszcze raz na wiosne

Jezeli powiedzmy teraz siatka z klejem a we wrzesniu - pazdzierniku tynk to dopiero wtedy bezposrednio przed tynkiem gruntowanie.

Na podłogi polecali mi Genderka. Grafitowy tego producenta w internecie znalazłem za 180 zł za m3.
i odpowiedz powyzej....

a moze parametry techniczne sa wazniejsze? niz marka... bo ktore to sa markowe?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?165600-Styropian-jak%C4%85-firme-polecacie&p=5922040&viewfull=1#post5922040

ja p..... znowu mikroskala... mikroskala - przypadek 1 budynku nie jest zadnym przykladem.

tak sie nie robi - jest to blad w sztuce.

mar1982kaz Ty wiesz ze mozesz komus takimi wpisami zaszkodzic? jezeli ktos wezmie z Ciebie przyklad?

Wykonawca nie powinien Ci tego zrobic albo zapisac w umowie ze tak wykonane docieplenie nie jest zgodne ze sztuka i wytycznymi systemow Etics.

A dlaczego tak zrobiles? eliminacja mostkow terminczych? trzeba bylo frezowany styropian polozyc...

poza tym jakie mostki przy 20cm styropianu i braku frezu - pomijalne...

i 20cm bez kolkow....

'Po co Wy sobie sami w kolano strzelacie?

a pozniej akcje jak z tymi oknami.... a Jareko ostrzegal .... inni tez... ale nie.... po co ....

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?213749-Nietypowa-fasada-pomocy!!!

i po 2 latach placz na forum....

i bardzo dobrze!

Edytowane przez fighter1983

Ja wiem ze papier wszystko przyjmuje a w rzeczywistosci bywa roznie.

ALe stosujac caly uklad wg zasad i deklarowanych parametrow jestemy "na prawie"

Skoro ktos cos deklaruje w deklaracji/aprobacie to bierze za to odpowiedzialnosc.

Jezeli wszystko zostanie zrobione jak trzeba i z uzyciem odpowiednich technicznie materialow - mozesz cokolwiek wskorac.

Bez tego: producent systemow docieplen napisze w pismie reklamacyjnym: mozliwe spekania/usterki itp powstaly w wyniku zastosowania materialu termoizolacyjnego zgodnego z AT nr.... i juz... masz po reklamacji.

Sprawdzic jakosci na budowie nie sprawdzisz.... bo co da sie sprawdzic? wage? plaskosc?

chyba nic wiecej.

Ja bym nie polecil producentow a konktretne produkty w zwiazku z powyzszym, zgodne, przynajmniej w deklaracjach z wymogami danego systemodawcy

Prosze bardzo: opisane rozwiazanie to system KD600 Caparola

uklad warstw po kolei:

- w zaleznosci od rodzaju podloza grunt lub nie... odpowiednio dobrany

- klejenie EPS: Capatect 190S lub 190(szary)

- EPS: Termoorganika Termonium Plus jest ok, Termonium nie spelnia wymagan aprobaty systemu. Alternatywnie Knaufa 0,031

- kolkowanie: zazwyczaj tak, chyba ze projekt elewajci zaklada inaczej. Kołki zgodne z aprobata, z odpowiednia strefa rozporu dla materialu do ktorego jest kotwiony, w opcji "termodybel". Przy grubosciach powyzej 15cm materialu termoizolacyjnego w zasadzie zawsze kolkowany

- w. zbrojna: systemowa siatka Caparola 165g zatopiona w kleju Capatect 190 (szary lub bialy)-

- w. posrednia przed tynkim: Putzgrunt 610 barwiony pod kolor tynku

- wyprawa wierzchnia: Amphsilan FassadenPutz alternatywnie rozwiazanie z Thermosan NQG

Naturalnie zachowanie wytycznych dotyczacych wykonaania poszczegolnych warstw pod wzgledem wykonawczym, w szczegolnosci zbrojenia diagonalne, obrobka miejsc pracujacych , ochrona narozy.

W ten sposob wykonana elewacja bez bledow wykonawczych to pewnosc jakosci i braku usterek w uzytkowaniu