ProMyst 09.04.2013 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Witam,Ostatnio przeglądając ceny w internecie zauważyłem że dość korzystnie cenowo wychodzi styropian grafitowy o lambdzie 0,031.Chciałbym zrobić izolację 20cm. Jak sprawuje się taki styropian? Słyszałem, że może pracować na słońcu czy to prawda?. Czy trzeba go kołkować?Czy dać w 1 warstwie czy w dwóch po 10cm? Przez jakiś czas będzie na nim tylko szlichta cementowa czy tam klej ponieważ tynkować będę później ze względu na kurz i muszę trochę teren wokół domu zorganizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 09.04.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 co to znaczy jak sie sprawuje? przyklejasz i jest Pracuje na sloncu... to proste: ciemne materialy sie nagrzewaja i dziala rozszerzalnosc cieplna, dlatego powinien byc chroniony przed promieniami slonecznymi Kolkowac trzeba zazwyczaj kazdy styropian, a moze inaczej: lepiej go zakolkowac niz nie kolkowac skladanie 2xpo 10cm wymaga kolkowania obu warstw i generalnie jest proszeniem sie o klopoty, jezeli niema takiej koniecznosci - lepiej to zrobic w jednej warstwie pzoostawienie samego kleju generalnie jest czesto spotykane, nie ma problemu jezeli to bedzie w jednym sezonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 09.04.2013 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Czyli przykrycie go klejem powinno wystarczyć jako zabezpieczenie przed słońcem i nie powinienem się bać tej pracy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 09.04.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 dokladnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 09.04.2013 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Ok dzięki za pomoc.Proszę użytkowników takiego styropianu o jeszcze inne opinie i spostrzeżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 09.04.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Czyli przykrycie go klejem powinno wystarczyć jako zabezpieczenie przed słońcem i nie powinienem się bać tej pracy ? Ja uważam że po położeniu klejem powinno się jeszcze zagruntować. Wtedy klej nie chłonie wody, co jest istotne szczególnie w okresie jesienno ziomowym - mokry klej marznie na mrozie i dochodzi do jego erozji. Gruntowanie powinno odbyć się gruntem przeznaczonym pod docelowy tynk - czyli grunt akrylowy pod akryl, a sylikatowy pod sylikat itd...i w kolorze zbliżonym do koloru docelowej elewacji, bądź ewentualnie przezroczystym, jeżeli będzie ponowne gruntowanie. Gruntowanie nie jest tanie, ale zabezpiecza warstwę kleju z siatką przed niszczeniem od wody i mrozu. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 09.04.2013 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 z gruntowaniem jak najbardziej - jezeli ma zostac na zime, i pozniej jeszcze raz na wiosneJezeli powiedzmy teraz siatka z klejem a we wrzesniu - pazdzierniku tynk to dopiero wtedy bezposrednio przed tynkiem gruntowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyggy 09.04.2013 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Grafitowy jak najbardziej ok ale warto kupować tylko markowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 09.04.2013 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Na podłogi polecali mi Genderka. Grafitowy tego producenta w internecie znalazłem za 180 zł za m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 09.04.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Na podłogi polecali mi Genderka. Grafitowy tego producenta w internecie znalazłem za 180 zł za m3. i odpowiedz powyzej.... a moze parametry techniczne sa wazniejsze? niz marka... bo ktore to sa markowe? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?165600-Styropian-jak%C4%85-firme-polecacie&p=5922040&viewfull=1#post5922040 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 10.04.2013 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 ja mam dwie warstwy grafitu po 10cm, bez kołkowania. W maju minie drugi rok i nic sie nie dzieje, na razie całość zaciągnięta klejem i siatką, oraz pomalowana gruntem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.04.2013 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 (edytowane) ja p..... znowu mikroskala... mikroskala - przypadek 1 budynku nie jest zadnym przykladem.tak sie nie robi - jest to blad w sztuce.mar1982kaz Ty wiesz ze mozesz komus takimi wpisami zaszkodzic? jezeli ktos wezmie z Ciebie przyklad?Wykonawca nie powinien Ci tego zrobic albo zapisac w umowie ze tak wykonane docieplenie nie jest zgodne ze sztuka i wytycznymi systemow Etics.A dlaczego tak zrobiles? eliminacja mostkow terminczych? trzeba bylo frezowany styropian polozyc... poza tym jakie mostki przy 20cm styropianu i braku frezu - pomijalne...i 20cm bez kolkow....'Po co Wy sobie sami w kolano strzelacie? a pozniej akcje jak z tymi oknami.... a Jareko ostrzegal .... inni tez... ale nie.... po co ....http://forum.muratordom.pl/showthread.php?213749-Nietypowa-fasada-pomocy!!!i po 2 latach placz na forum....i bardzo dobrze! Edytowane 10 Kwietnia 2013 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poni 10.04.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 fighter1983 napisz nam jacy producenci styropianów przestrzegają norm na deklaracji (papier wszystko przyjmie) i w rzeczywistości.Których Ty byś polecił...Cenę każdy średnio inteligentny najkorzystniejszą znajdzie sobie sam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.04.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Ja wiem ze papier wszystko przyjmuje a w rzeczywistosci bywa roznie.ALe stosujac caly uklad wg zasad i deklarowanych parametrow jestemy "na prawie" Skoro ktos cos deklaruje w deklaracji/aprobacie to bierze za to odpowiedzialnosc.Jezeli wszystko zostanie zrobione jak trzeba i z uzyciem odpowiednich technicznie materialow - mozesz cokolwiek wskorac. Bez tego: producent systemow docieplen napisze w pismie reklamacyjnym: mozliwe spekania/usterki itp powstaly w wyniku zastosowania materialu termoizolacyjnego zgodnego z AT nr.... i juz... masz po reklamacji.Sprawdzic jakosci na budowie nie sprawdzisz.... bo co da sie sprawdzic? wage? plaskosc? chyba nic wiecej.Ja bym nie polecil producentow a konktretne produkty w zwiazku z powyzszym, zgodne, przynajmniej w deklaracjach z wymogami danego systemodawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poni 10.04.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Ok, poleć przeciętnemu Kowalskiemu które produkty są wg Ciebie Ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.04.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Ok, poleć przeciętnemu Kowalskiemu które produkty są wg Ciebie Ok. do jakiego rozwiazania konkretnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poni 10.04.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Styropian + kompletny system (klej, grunt, tynk)Myślałem nad Termo organiką Terminum plsu + Caparol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.04.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Prosze bardzo: opisane rozwiazanie to system KD600 Caparolauklad warstw po kolei:- w zaleznosci od rodzaju podloza grunt lub nie... odpowiednio dobrany- klejenie EPS: Capatect 190S lub 190(szary)- EPS: Termoorganika Termonium Plus jest ok, Termonium nie spelnia wymagan aprobaty systemu. Alternatywnie Knaufa 0,031- kolkowanie: zazwyczaj tak, chyba ze projekt elewajci zaklada inaczej. Kołki zgodne z aprobata, z odpowiednia strefa rozporu dla materialu do ktorego jest kotwiony, w opcji "termodybel". Przy grubosciach powyzej 15cm materialu termoizolacyjnego w zasadzie zawsze kolkowany- w. zbrojna: systemowa siatka Caparola 165g zatopiona w kleju Capatect 190 (szary lub bialy)-- w. posrednia przed tynkim: Putzgrunt 610 barwiony pod kolor tynku- wyprawa wierzchnia: Amphsilan FassadenPutz alternatywnie rozwiazanie z Thermosan NQG Naturalnie zachowanie wytycznych dotyczacych wykonaania poszczegolnych warstw pod wzgledem wykonawczym, w szczegolnosci zbrojenia diagonalne, obrobka miejsc pracujacych , ochrona narozy.W ten sposob wykonana elewacja bez bledow wykonawczych to pewnosc jakosci i braku usterek w uzytkowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poni 10.04.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Jaki styropian odpowaiada wymaganiom systemu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.04.2013 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 http://www.astrobud.pl/attachment.php?id_attachment=100strona 8 i 9 AT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts