maksimus773 29.04.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Zastanawiam sie nad zakupem styropianu Termonium dach podloga Termoorganiki. Lecz wg karty technicznej ten styropian to eps 60. Czy nie jest za miekki na podloge? Na fasade powienien byc eps 70. Wyprowadzcie mnie z bledu jesli sie myle. http://www.termoorganika.com.pl/files/51385366888464.94668906TERMONIUM%20dach-podloga.pdf moim zdaniem spokojnie da radę 60. Gdybyś chciał wiecej możesz wziąć ich dach - podłogę gold ale ten jest kropkowany i lambda już 0.36. Osobiście jeśli miałbym wybierać to wziąłbym cały system od Termo Organiki, produkują styropian, kleje, tynki, możesz mieć wszytsko od jednego producenta, na mojego nosa ma to sens, żeby tylko nie za drogo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Wyremblewsk 29.04.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 ich ceny nie sa specjalnie wysokie... chyba ze cos sie zmienilo od zeszlego roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miódmalina 18.11.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Grafitowy jest ok:! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropekkkk 26.10.2015 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Odgrzeję temat troszkę. Ociepliłem ścianę południową i północną domu styropianem grafitowym 30cm.Styropian leżakował sobie jakiś rok. Stracił trochę na wymiarach.Kleiłem go na klej z worka i trochę pianką.Kołkowany średnio 2 kołki na płytę a naroża okien i budynku 3 kołki. Mam szczeliny pomiędzy płytami gdzie nie gdzie są to nawet 3-2 mm. Chcę to wypełnić pianką jednak wąskie szczeliny ciężko wykonać bo dysza pistoletu jest gruba. Gdzie można kupić cienką długą końcówkę aby np można było 1mm szczelinę wypełnić.Może dorobić z czegoś? Druga sprawa to nie wiem czy zdążę przed zimą i pytanie. Mogę zostawić ten styropian na zimę bez kleju i siatki? Muszę go jeszcze dotrzeć bo jest nie równo więc te 2-3 mm mi ucieknie.Czy lepiej zakleić i ewentualnie zagruntować. Czym grozi pozostawienie bez kleju. 4 płyty mi leżały tak rok i nie widzę aby coś się z nimi działo. Styropian to Swisspoor lambda . Druga sprawa to doradzi ktoś jaki klej siatkę i na to ewentualnie tynk położyć, żeby to grało ze sobą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 26.10.2015 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Plastykową przedłużkę na pewno powinieneś dostać w kazdym sklepie budowlanym. U mnie fachowcy taką dysponowali. Na Twoim miejscu ze względu chociażby na warunki atmosferyczne położyłbym na styro klej z siatką. U mnie jest system Caparol-a i tynk położyłem dopiero po roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropekkkk 26.10.2015 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Problem w tym że mogę nie zdążyć. Jakie mogą być skutki nie oklejenia. Jeśli bym go nie docierał teraz tylko na wiosnę to mam obawiać się tylko tego że mogę stracić te powiedzmy 2 milimetry. Czy raczej np woda w szczelinach może zamarznąć i zrobić dużo większy problem. Rozumiem że sam klej tak czy inaczej muszę zagruntować bo będzie pił wodę i może popękać. U kolegi robili teraz ale nie widziałem aby mu gruntowali klej. No i temperatura już spada w nocy, czy to jest dla kleju dobre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 26.10.2015 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Problem w tym że mogę nie zdążyć. Jakie mogą być skutki nie oklejenia. Jeśli bym go nie docierał teraz tylko na wiosnę to mam obawiać się tylko tego że mogę stracić te powiedzmy 2 milimetry. Czy raczej np woda w szczelinach może zamarznąć i zrobić dużo większy problem. Rozumiem że sam klej tak czy inaczej muszę zagruntować bo będzie pił wodę i może popękać. U kolegi robili teraz ale nie widziałem aby mu gruntowali klej. No i temperatura już spada w nocy, czy to jest dla kleju dobre? Ciężko co kolwiek doradzić. Każdy klej ma na opkawoaniu wypisane w jakich warunkach atm. należy go aplikować. Osobiście nie zwracałem na to uwagi gdyż ocieplałem w lecie. Co do gruntowania to należy to zrobić przed zimą. Sam tak zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts