Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pionowa ścain fund. (styropian od środka)

johndunbar

Recommended Posts

Witam

Sytuacja jak w załączniku. Podłoga na gruncie. Ściany mam już od zewnątrz ocieplone 15 cm styropianu, a ławy 8 cm.

Zabieram się do wykonania chudego betenu. Czytałem kiedyś, że ze względu na mostki termiczne warto dołożyć styropian od środka. Mogę jeszcze to zrobić. Pytanie tylko czy jest sens?

Drugie pytanie - ile max. mogę dać styropianu w posadzce? Instalator mówił mi, że 15 cm będzie wystarczająco. Powyżej tego będzie osiadać. Jaki styropian daje się pod posadzkę?

bez tytułu.jpg

Zauważ ze punktem od któego jest najbliżej do środka jest styk ocieplenia ściany z ociepleniem fundamentu, czyli tam bedzie ściana najzimniejsza, temperatura bedzie sie rozprzestrzeniać w każdym kierunku (ciepło, zimno nie chodzi tylko w poziomie i w pionie), najkrótszą drogę jaka musi pokonać "zimno" jest to kont 45 stopni, poczynając od styku ściana-fundament, czyli wypada to już nad posadzka, a z tego wniosek że dołożenie tego styropianu nic nie da realnego . Jakby ci sie udało zejść z izolacją sciany niżej, albo obniżyć cokół to by było najlepiej

Styropian nie jest drogi, więc ja raczej ocieplę fundament tak jak na rysunku. Może trochę na zapas, ale przecież później już nie będę mógł dociepić, bo wszystko zaleję betonem. Myślę że na takich rzeczach nie ma co oszczędzać.

Ile styropianu dajesz pod posadzkę i jaki?