johndunbar 09.04.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Witam Sytuacja jak w załączniku. Podłoga na gruncie. Ściany mam już od zewnątrz ocieplone 15 cm styropianu, a ławy 8 cm. Zabieram się do wykonania chudego betenu. Czytałem kiedyś, że ze względu na mostki termiczne warto dołożyć styropian od środka. Mogę jeszcze to zrobić. Pytanie tylko czy jest sens? Drugie pytanie - ile max. mogę dać styropianu w posadzce? Instalator mówił mi, że 15 cm będzie wystarczająco. Powyżej tego będzie osiadać. Jaki styropian daje się pod posadzkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 09.04.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Zauważ ze punktem od któego jest najbliżej do środka jest styk ocieplenia ściany z ociepleniem fundamentu, czyli tam bedzie ściana najzimniejsza, temperatura bedzie sie rozprzestrzeniać w każdym kierunku (ciepło, zimno nie chodzi tylko w poziomie i w pionie), najkrótszą drogę jaka musi pokonać "zimno" jest to kont 45 stopni, poczynając od styku ściana-fundament, czyli wypada to już nad posadzka, a z tego wniosek że dołożenie tego styropianu nic nie da realnego . Jakby ci sie udało zejść z izolacją sciany niżej, albo obniżyć cokół to by było najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vel 12.04.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Mam dokładnie ten sam dylemat co autor wątku. Też się zastanawiam nad dodatkowym ociepleniem od wewnątrz. Może ktoś policzył czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johndunbar 12.04.2013 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Styropian nie jest drogi, więc ja raczej ocieplę fundament tak jak na rysunku. Może trochę na zapas, ale przecież później już nie będę mógł dociepić, bo wszystko zaleję betonem. Myślę że na takich rzeczach nie ma co oszczędzać. Ile styropianu dajesz pod posadzkę i jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 13.04.2013 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Policzyłem wam potrosze koszty takiej inwestycji. Wstawienie 5 cm styropianu da zysk w postaci 18 m3 gazu to jakieś 40 zł (nie wiem ile dokładnie kosztuje gaz i w jakiej taryfie) Koszt styropianu to około 600 zł Zwrot kosztów po 15 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 14.04.2013 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 jak masz kase to mozesz zrobic , ale w 70% pieniadze wywalone w bloto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 14.04.2013 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Wogóle budowa domu to tania nie jest, ale biorąc pod uwagę że fundament od środka odkopuje się nieczęsto, to sprawa warta zachodu ( no chyba że nie budujesz dla siebie ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorbb 18.04.2013 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 A gdyby tak dać styropian choćby 5cm pomiędzy piaskiem, a chudym betonem (reszta bez zmian) w myśl zasady, że izolujemy zimno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 18.04.2013 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Jiedyś jak dawano 5cm pod posadzkę to zalecane było docieplenie pasem o szerokości 1m (inna strefa przy oblicaniu ciepła przechodzącego przez przegrody)Efekt kwotowy bedzie gorszy niż pionowe ocieplenie w tym wypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts