justyha 09.04.2013 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Hej,Mam taki problem.Kupiłam szeregówkę u dewelopera w której nikt nie przewidział montażu kominka. Ja jednak marzę o kominku i chciałam się Was poradzić. Budynek jest w stanie surowym otwartym, nie ma izolacji. Pod moim segmentem jest garaż. Kierownik budowy/deweloper zgodził się na przebicie stropu i ściany zewnętrznej garażu (garaż jest częściowo tylko w gruncie) w celu doprowadzenia powietrza do kominka jednakże stwierdził, że on się tego nie podejmie z różnych względów i mogę to zrobić na własną rękę :] Moje pytanie jest następujące jak zabezpieczyć ścianę zewnętrzną oraz kanał w garażu i fragment wchodzący do mojego segmentu, aby nie wystąpiło zjawisko roszenia lub innych o których nie mam zielonego pojęcia? Czy ktoś ma takie rozwiązanie u siebie? I czy orientujecie się jak wygląda to rozwiązanie odnoście p.poż i warunków technicznych o których wspominał kierownik budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 09.04.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Doprowadzenie powietrza to inaczej kanał, który pobiera powietrze z zewnątrz budynku i dostarcza do paleniska. Nie mają tutaj zastosowania jakiekolwiek przepisy przeciwpożarowe...od tego kanału się nie zapali choć samo doprowadzenie powietrza jest konieczne do spalania, konieczne.Taki kanał się zwyczajnie izoluje wtedy nie ma efektu rosy...Firma kominkowa Pani to wszystko ładnie ogarnie.Ale po co doprowadzenie jak prawdopodobnie nie ma komina?..."Kupiłam szeregówkę u dewelopera w której nikt nie przewidział montażu kominka. "Kierownik budowy chyba trochę się boi...tak to bywa w szeregówkach deweloperskich....Doprowadzenie powietrza to pikuś...ale postawienie komina?? Proszę o to spytać kierownika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyha 09.04.2013 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) Na komin wykonawca nam pozwolił na wykucie rury fi200 w stropie wewnętrznym (dachu jeszcze nie ma) i on to zrobi kwestia komina do uzgodnienia, najprawdopodobniej wymuruje komin na I pietrze a od dołu dociągniemy rurą kwasową choć obawiam się o to ze nie będzie wyczystki i cały syfek z komina będzie w palenisku. Co do powietrza i p.poż to wydaje mi się ze chodzi o kwestie tego, ze garaż (podziemny, wspólny) jest oddzielną strefą pożarową i tam się chyba zabezpieczenia jakieś daje :/A kierownik to fakt powiedział, że on nigdy tego nie robił i nie wie jak zrobić, żeby było dobrze. W ogóle się zdziwił jak zapytałam o powietrze do kominka. Rozmawiałam też z panem od kominków to stwierdził że kanał i owszem możne zrobić ale jak my zrobimy zabezpieczenie p.poż bo on nie wie jak :]Najbardziej się boje o ścianę zewnętrzną garażu bo jak coś będzie zaciekać a to będzie wspólnota i jak coś to będzie na nas bo ściana wypada akurat na trasie dojazdu do stanowisk a nie wewnątrz garażu :/ Edytowane 9 Kwietnia 2013 przez justyha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 11.04.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 (edytowane) cały syfek z komina będzie w palenisku... się dopalał- az tak się nie martwza to od kierownika zgody żądaj na pismie na wszystko Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez lecho*ski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.04.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Komin z pustaka keramzytowego od stropu, z rurą z kwasówki w środku, to najlepszy komin do kominka. Konieczny jest wówczas daszek zabezpieczający rurę przed deszczem. Wkład kominkowy jako wyczystka, to najlepsze zabezpieczenie p.poż. Powietrze można doprowadzić kanałem wentylacyjnym, można tez nie doprowadzać wcale. Zależy to (trochę) od faktu, jaki kominek (wkład kominkowy) chcesz tam założyć, jak często w nim będziesz palić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts