powell 09.04.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Kolega ma podłogówkę w salonie, kuchni i łazience, ogrzewa dom ekogroszkiem. Ogólnie wszystko działa dobrze, za wyjątkiem okresów przejściowych (wiosna/jesień), gdy pomieszczenia zaczynają się ogrzewać od słońca. Wtedy, gdy podłogówka jest załączona, w dzień jest za ciepło, w nocy za zimno. Bezwładność podłogówki nie pozwala ponoć na komfortowe użytkowanie domu. W konsekwencji, kolega po prostu wyłącza podłogówkę, zostawiając ogrzewanie tylko grzejnikami. Co mogę mu doradzić? Z tego co mówi, temperatura zasilania OP wynosi ok. 27 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 09.04.2013 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Rzeczywiście w okresach przejściowych jest mały problem.Ja u siebie ustawiam strefy czasowe włączania podłogówki np 16.00-22.00 i 4.0 -8.00 włączona, potem wyłączona. W dodatku zmniejszam temperaturę zasilania. U mnie się takie coś sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 09.04.2013 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 podłogówka sterowana regulatorem pogodowym (z czujnikiem na południowej ścianie) mi w zupełności wystarcza, temperatura zasilania reguluje sie sama w zależności od tego co na zewnątrz, jedynie na samo właściwe lato ręcznie wyłączam, żeby pompka na darmo nie mieliła wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 09.04.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 podłogówka sterowana regulatorem pogodowym (z czujnikiem na południowej ścianie) mi w zupełności wystarcza, temperatura zasilania reguluje sie sama w zależności od tego co na zewnątrz, jedynie na samo właściwe lato ręcznie wyłączam, żeby pompka na darmo nie mieliła wody Południowej ścianie domu, czy od południa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 09.04.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 tak, odwrotnie niż prawidła prawią bo być niby powinno na północnej, płn-wschodniej, ale mam takie sobie okna tylko dwuszybowe o niemałej powierzchni i przy całodziennym słońcu potrafi 1 czy 2 stopnie w domu przybyć, więc czujnik na stronie południowej (ale nie na bezpośrednim słońcu) mi akurat się sprawdza już drugi sezon (choć oczywiście mam też miejscówki z przewodami na innych ścianach jakby co ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 09.04.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Ok, rozumiem. Myślałem że błędnie napisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts