Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry

Dostałem wycenę na wybudowanie domu z pracowni z500 projekt z7 w technologii THERMBLOCK , cena wydaje mi się atrakcyjna , natomiast nie mogę znaleźć zbyt wielu informacji na temat tej technologii , czy ktoś z Was budował lub buduje w tej technice na stronach niemieckich jest trochę informacji o tym systemie ale w Polsce jest mało informacji .

Jeśli ktoś posiada wiedzę w tym zakresie proszę o informację z góry dziękuje .

Adam K.

Dzień dobry

Dostałem wycenę na wybudowanie domu z pracowni z500 projekt z7 w technologii THERMBLOCK , cena wydaje mi się atrakcyjna , natomiast nie mogę znaleźć zbyt wielu informacji na temat tej technologii , czy ktoś z Was budował lub buduje w tej technice na stronach niemieckich jest trochę informacji o tym systemie ale w Polsce jest mało informacji .

Jeśli ktoś posiada wiedzę w tym zakresie proszę o informację z góry dziękuje .

Adam K.

Witaj

To ściana warstwowa, bardzo ciepła i szczelna co jest jej dużą zaletą dla budynku pasywnego.

Dziś w Polsce jest mało technologi murowanych do budynków pasywnych, a ta wydaje się bardzo sensowna.

Nie ma małych klocków, tylko duże moduły co pewnie przyspieszy prace i zmniejszy ilość mostków termicznych.

Widziałem tą technologię kiedyś za granicą, fajnie że jest już w Polsce.

Ja już swój dom wybudowałem, ale następny będzie w tej technologii.

Polecam.

Witam

Obecnie mieszkam w domu wybudowanym w tej technologii THERMBLOCK , budowałem kilka lat temu , dom zamawiałem w Niemczech bo w Polsce ta technologia nie była wówczas dostępna .

Dom jest bardzo ciepły i przyjazny alergikom ze względu na właściwości użytych w technologii materiałów .(temat na dłuższą rozmowę żona jest alergikiem )

Zimą jest bardzo ciepło a rachunki za gaz są na poziomie 120 zł , latem jest przyjemna temperatura dom bardzo dobrze izoluje , mieszka się świetnie i szybko się buduje .

Planuje budowę 2 domu dla córki i z pewnością w tej technologii .

• 1 month później...

A dziwi,dziwi.Dziwi montowanie PC w domu pasywnym.Dziwi montowanie rekuperatora,wymuszającego drogą i nieefektywną wentylację mieszającą.

Dom pasywny jak sama nazwa wskazuje powinien max.pozyskiwać energię w sposób pasywny.O ile PC można uznać jako pasywne (częściowo)pozyskiwanie energii cieplnej,to koszt instalacji przeraża.Natomiast rekuperator to marketingowy wymysł,wpajany przez lata,przez co kojarzony z energooszczędnością.Efektywność rekuperatora to ok.60%,co oznacza,że tylko 60% energii zawartej w powietrzu zużytym jesteśmy w stanie odzyskać,zużywając przy tym energię elektryczną.Tymczasem dom generuje ciepło poprzez szare ścieki,która jest marnowana.Grunt wokół domu może oddać tyle energii aby podgrzać świeże powietrze zimą do plusowych temperatur. Fundamenty domu są darmowym opakowaniem do gromadzenia energii cieplnej ze słońca której latem jest nadmiar.

Oczywiście PC i rekuperator można stosować w budynkach energooszczędnych i pasywnych ale to są rozwiązania dobre dla producentów i instalatorów a nie inwestorów.

Witam

Obecnie mieszkam w domu wybudowanym w tej technologii THERMBLOCK , budowałem kilka lat temu , dom zamawiałem w Niemczech bo w Polsce ta technologia nie była wówczas dostępna .

Dom jest bardzo ciepły i przyjazny alergikom ze względu na właściwości użytych w technologii materiałów .(temat na dłuższą rozmowę żona jest alergikiem )

Zimą jest bardzo ciepło a rachunki za gaz są na poziomie 120 zł , latem jest przyjemna temperatura dom bardzo dobrze izoluje , mieszka się świetnie i szybko się buduje .

Planuje budowę 2 domu dla córki i z pewnością w tej technologii .

A możesz coś więcej o grubości ścian i ich kontrukcji powiedzieć ?