Adam Kurek 09.04.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Dzień dobry Dostałem wycenę na wybudowanie domu z pracowni z500 projekt z7 w technologii THERMBLOCK , cena wydaje mi się atrakcyjna , natomiast nie mogę znaleźć zbyt wielu informacji na temat tej technologii , czy ktoś z Was budował lub buduje w tej technice na stronach niemieckich jest trochę informacji o tym systemie ale w Polsce jest mało informacji . Jeśli ktoś posiada wiedzę w tym zakresie proszę o informację z góry dziękuje . Adam K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.04.2013 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 https://www.google.pl/search?hl=pl&q=THERMOBLOCK&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.44990110,d.ZGU&biw=1515&bih=758&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=VvJjUcLfHcTOhAfCroDQAQ wujek gogle zawsze znajdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 09.04.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Chodzi o to: http://www.thermblock.pl/index.php/nasze-domy/domy-thermblock.html ?? Poczytaj opinie o "thermomur". Zasada ta sama, a sporo popularniejszy. Mnie osobiście nie przekonuje styropian od wewnątrz. Poczytaj o akumulacji ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 09.04.2013 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 na fundamenty - dalej szkielet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MABC 15.04.2013 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Dzień dobry Dostałem wycenę na wybudowanie domu z pracowni z500 projekt z7 w technologii THERMBLOCK , cena wydaje mi się atrakcyjna , natomiast nie mogę znaleźć zbyt wielu informacji na temat tej technologii , czy ktoś z Was budował lub buduje w tej technice na stronach niemieckich jest trochę informacji o tym systemie ale w Polsce jest mało informacji . Jeśli ktoś posiada wiedzę w tym zakresie proszę o informację z góry dziękuje . Adam K. Witaj To ściana warstwowa, bardzo ciepła i szczelna co jest jej dużą zaletą dla budynku pasywnego. Dziś w Polsce jest mało technologi murowanych do budynków pasywnych, a ta wydaje się bardzo sensowna. Nie ma małych klocków, tylko duże moduły co pewnie przyspieszy prace i zmniejszy ilość mostków termicznych. Widziałem tą technologię kiedyś za granicą, fajnie że jest już w Polsce. Ja już swój dom wybudowałem, ale następny będzie w tej technologii. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallange 15.04.2013 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Witam Obecnie mieszkam w domu wybudowanym w tej technologii THERMBLOCK , budowałem kilka lat temu , dom zamawiałem w Niemczech bo w Polsce ta technologia nie była wówczas dostępna .Dom jest bardzo ciepły i przyjazny alergikom ze względu na właściwości użytych w technologii materiałów .(temat na dłuższą rozmowę żona jest alergikiem )Zimą jest bardzo ciepło a rachunki za gaz są na poziomie 120 zł , latem jest przyjemna temperatura dom bardzo dobrze izoluje , mieszka się świetnie i szybko się buduje .Planuje budowę 2 domu dla córki i z pewnością w tej technologii . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.05.2013 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 A dziwi,dziwi.Dziwi montowanie PC w domu pasywnym.Dziwi montowanie rekuperatora,wymuszającego drogą i nieefektywną wentylację mieszającą.Dom pasywny jak sama nazwa wskazuje powinien max.pozyskiwać energię w sposób pasywny.O ile PC można uznać jako pasywne (częściowo)pozyskiwanie energii cieplnej,to koszt instalacji przeraża.Natomiast rekuperator to marketingowy wymysł,wpajany przez lata,przez co kojarzony z energooszczędnością.Efektywność rekuperatora to ok.60%,co oznacza,że tylko 60% energii zawartej w powietrzu zużytym jesteśmy w stanie odzyskać,zużywając przy tym energię elektryczną.Tymczasem dom generuje ciepło poprzez szare ścieki,która jest marnowana.Grunt wokół domu może oddać tyle energii aby podgrzać świeże powietrze zimą do plusowych temperatur. Fundamenty domu są darmowym opakowaniem do gromadzenia energii cieplnej ze słońca której latem jest nadmiar.Oczywiście PC i rekuperator można stosować w budynkach energooszczędnych i pasywnych ale to są rozwiązania dobre dla producentów i instalatorów a nie inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan_boczek 21.05.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Witam Obecnie mieszkam w domu wybudowanym w tej technologii THERMBLOCK , budowałem kilka lat temu , dom zamawiałem w Niemczech bo w Polsce ta technologia nie była wówczas dostępna . Dom jest bardzo ciepły i przyjazny alergikom ze względu na właściwości użytych w technologii materiałów .(temat na dłuższą rozmowę żona jest alergikiem ) Zimą jest bardzo ciepło a rachunki za gaz są na poziomie 120 zł , latem jest przyjemna temperatura dom bardzo dobrze izoluje , mieszka się świetnie i szybko się buduje . Planuje budowę 2 domu dla córki i z pewnością w tej technologii . A możesz coś więcej o grubości ścian i ich kontrukcji powiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts