Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile już więcej wydaliście tej zimy?

scotty

Recommended Posts

Ale na co wydaliśmy?

Na ogrzewanie domu czy własnego wnętrza?:)

Jeśli to drugie to sporo więcej. Parapetówy, kumulacja imienin, urodzin itp. Tylko głowa ma problem by to ogrzewanie wytrzymać. ZA rok mam nadzieję będzie mniej ogrzewania.:D

A co do CO to nie wiem. Pierwszy sezon, koszty zgodne z oczekiwaniami. Mam nadzieję że za rok będzie cieplej. No i drugi sezon zamieszkania.

Ha! Ja akurat jestem grubo do przodu:cool:-mimo długiej zimy na dzień 9.04 ogrzewanie i cwu kosztowało mnie 3450zł-start CO w pazdzierniku.Poprzedni sezon kosztował mnie następująco:węgiel+drewno 4500zł...no niech by było 4000 bo węgla trochę zostało ale nie zwrócę go do składu-kasa wydana,wspomaganie cwu prądem 1200zł,razem 5200zł nie licząc syfu i roboty.I przesiadłam się z węgla na gaz (GZ 50),jakby ktoś pytał.Nawet jesli trzeba by było grzać jeszcze miesiąc(odpukać) i dołożyć jeszcze z 6 stów to i tak nie dobiję do kosztów poprzedniego sezonu.Yes! Sorry,że tak się emocjonuję,ale strasznie mnie cieszy,że te moje mozolne wyliczenia,łamanie łba i molestowanie ludzi po forach jednak się opłaciły i jak na razie cyferki z papieru pokrywaja sie z rzeczywistością.

Dom w Warszawie o powierzchni całkowitej 420m^2, OZC 25,5kW.

W roku 2012, od połowy stycznia do końca marca, kocioł atmosferyczny, żeliwny mocy 50kW spalił ~2200m^3 gazu - temperatura w domu ~19stC.

W roku 2013 w tym samym okresie, kocioł kondensacyjny mocy 5,5-25,5kW spalił 1584m^3 - temperatura w domu ~22stC; krzywa grzewcza 0,6 punkt podstawy krzywej 37.

Można wydać mniej ;) na ogrzewanie niż rok temu.