Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamki i okucie ROTO - opinie

Recommended Posts

Witam

Mam klientów, którzy od lat pracują na Roto i są zadowoleni, pewnie jak każde inne ma swoje dobre i złe strony.

Osobiście na mnie robi dobre wrażenie szczególnie jak miałem okazję potestować i pooglądać różne mniej typowe rozwiązania jakie prezentują w swoim centrum ekspozycyjnym w Warszawie na Wale Miedzyszyńskim.

pozdrawiam

Witam

A jakie masz doświadczenie z analogicznymi rozwiązaniami konkurencji?

bwojtek - nie mam a to moja subiektywna ocena, i nie cytuj proszę zdań wyrwanych z kontekstu - napisałem, że jak KAŻDE INNE ma plusy i minusu prawda ?

padło pytanie o Roto - i na ten temat się wypowiedziałem - ale w uzupełnienie znam też firmy, które są wierne od wielu lat Winkhausowi czy Maco.

pozdrawiam

PS a jeżeli gdzieś można, jak w Roto, pooglądać i pomacać np Maco G-U czy inne - to ja chętnie podjadę :)

bwojtek - nie mam a to moja subiektywna ocena, i nie cytuj proszę zdań wyrwanych z kontekstu - napisałem, że jak KAŻDE INNE ma plusy i minusu prawda ?

padło pytanie o Roto - i na ten temat się wypowiedziałem - ale w uzupełnienie znam też firmy, które są wierne od wielu lat Winkhausowi czy Maco.

W kontekście tego co napisał Charlie twoja wypowiedź sugeruje "wyższość Świąt Bożego Narodzenia". Myślisz, że słusznie?

Witam. Potrzebuje opinii na temat zamków i okuć do okien ROTO oraz profili VEKA.

Pozdrawiam

Zamki kupisz w VBH, a profile w Skierniewicach (jeśli Ci sprzedadzą tak po prostu).

Jedno i drugie uchodzi za dobrą markę, ale co TY z tego wyczarujesz, to już jedna wielka tajemnica.

Bo? Czym się wyróżnia na tle Winkhaus'a, Siegeni/Aubi, G-U czy Maco?

Roto trudniej uszkodzić przez złą obsługę funkcji RU via klamka na skrzydle balkonowym z ruchomym słupkiem. Dzieci i pewna starsza Pani "testowały" Winkhausa - problemy w postaci blokad okucia + wyłamany zawias + ciągłe regulacje.

Roto aktualnie jest "testowane" - chyba 2,5 - 3 lata i bez zarzutu a starsza Pani i dzieci dalej kręcą klamką jak chcą - szczególnie uchył problem :)

bwojtku - prosty przykład i to z autopsji.

Podejrzewam, że gdyby użytkownicy obsługiwali klamkę dla funkcji skrzydła balkonowego RU tak jak logika przewiduje to i Winkhaus byłby bezproblemowy. Ale tak się nie dzieje w życiu jak w instrukcjach użytkowania stąd taka a nie inna moja opinia.

Pozdrawiam

Roto to wiodąca marka, tak jako "image w prasie i telewizji" jak i realna jakość. Stosuje je od wczesnych lat 90-tych i jak do tej pory wszystko jest OK.

W moich prywatnych oknach mam mniej więcej po połowie Roto i Siegenia.

Siegenia to świetna marka- moja ulubiona. Maco też zawsze było w awangardzie jakościowej. Jest obecna na rynku polskim praktycznie od początku .

Problem może być z każdym okuciem. Brak zabezpieczenia przed obrotem klamki w pozycji okna otwartego i nieświadomy użytkownik może załatwić każde okucie. Trzeba tez raz na rok przesmarować okucie w punktach oznaczonych przez producenta, ale osoby smarujące okucia co roku można w Polsce policzyć na palcach. A potem jest płacz, że się zasuwnica zaciera.

Edytowane przez subfosylny
uzupełnienie wypowiedzi

Winkhaus i GU to także pierwsza liga. Nie mam się do czego przyczepić.

A co do powłoki. Widziałem skorodowane powłoki na okuciach okien stosowanych w środowisku agresywnym - kurniki, chlewnie i obory oraz baseny.

W mieszkaniach prywatnych przy normalnych warunkach użytkowania, korozja powłoki okuć okiennych to fikcja.

Tak jak nie rdzewieją nam uchwyty do szafek i obudowy komputerów. Nie dajmy się zwariować.

MMichał. Co Ci da macanie okuć? Co ma estetyka nici do wytrzymałości obuwia?

Zajmowałem się przez kilka lat profesjonalnie okuciami do drewna, PVC i ALU. Sam wygląd to nie wszystko.

Roto, Siegenia, Maco, AUBI, Winkhaus i GU to wiodące marki pod względem jakości. Co byś nie kupił, będzie działać, chyba, że spindolisz montaż lub luzy w oknie nie będą odpowiednie.

Dlaczego firmy "trzymają się" jednej marki okuć?

Odpowiedź jest prosta. Do montażu okuć potrzebne są specjalne dedykowane szablony i szkolenie pracowników.

Wprowadzenie wielu okuć to podwójne lub potrójne podręczne stany magazynowe oraz dodatkowy problem przy przezbrajaniu stanowisk oraz ewentualne pomyłki przy montażach.

Trzeba pamiętać rożne rozstawy montażowe zaczepów obwodowych lub mieć kilka szablonów a to i miejsce do składowania i czas i groźba pomyłek. itd. itp.

Edytowane przez subfosylny
uzupełnienie wypowiedzi

Względy produkcyjne to np. zdolność systemu okuciowego do modyfikacji przez zdolnego, kreatywnego okuciowca.

Wyobraźmy sobie zlecenie - drzwi tarasowe, dwuskrzydłowe, słupek ruchomy, rozmiar skrzydeł 900 x 2420. Uzbroić należy skrzydełko aktywne w klameczki obustronne i zamek na kluczyk. Skrzydło pasywne na kant rygle. Oczywiście system okuć na rowek 16 mm czyli okienny - trzy zawiasy na skrzydle, asymetrycznie.

Tego typu przeszklenie jest bardzo modne np. we Francji.

Dla wszystkich zainteresowanych - ROTO jest kompatybilne z MACO :)