Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamki i okucie ROTO - opinie

Recommended Posts

Względy produkcyjne to np. zdolność systemu okuciowego do modyfikacji przez zdolnego, kreatywnego okuciowca.

Wyobraźmy sobie zlecenie - drzwi tarasowe, dwuskrzydłowe, słupek ruchomy, rozmiar skrzydeł 900 x 2420. Uzbroić należy skrzydełko aktywne w klameczki obustronne i zamek na kluczyk. Skrzydło pasywne na kant rygle. Oczywiście system okuć na rowek 16 mm czyli okienny - trzy zawiasy na skrzydle, asymetrycznie.

Tego typu przeszklenie jest bardzo modne np. we Francji.

Dla wszystkich zainteresowanych - ROTO jest kompatybilne z MACO :)

Wyobrazić sobie mogę, ale z ledwością .

Okna i drzwi balkonowe na słupku ruchomym powinny być okuwane na zasuwnicach z rączką a nie kantenryglach.

One powinny być stosowane w oknach, gdzie nie ma możliwości zamontowania zasuwnicy (np. bardzo niskie ) lub na specjalne życzenie z jakiegoś powodu - dziwnego zapewne.

Nie wyobrażam sobie skakania po drabinie czy taborecie, żeby otworzyć górny kantenrygiel w oknie o wysokości 2420 mm. :bash:

A to, że słupki ruchome spotykamy jednak dosyć często bez zasuwnicy w celu potanienia okna pozostawiam na inną okazję...

• 3 years później...

Dla wszystkich zainteresowanych - ROTO jest kompatybilne z MACO :)

Dzięki za przypomnienie. Kiedyś robiłem jakieś kombinacje i pamiętam, że dwa systemy udało mi się zgrać. Wydawało mi się, że G-U i maco, ale może coś mi się pomerdało.

Teraz mam jednak kolejną zagwozdkę - VORNE. Pierwszy raz w życiu takie cudo widziałem. Da się to połączyć z jakimś innym systemem?