Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powietrzna PC + kocioł na ekogroszek

ASHP_GSHP

Recommended Posts

Witam

Użytkuję kocioł na ekogroszek i chcę dodać powietrzną pompę ciepła. Mam dość ekogroszka. Kocioł na ekogroszek ma być używany od tzw. święta, w największe mrozy.

Jak połączyć PC z kotłem w jednej instalacji?

Obecnie CWU grzane jest w zasobniku 120l, instalacja to grzejniki. Dom jest dobrze ocieplony, więc zimą wystarcza 40-45 stopni na grzejnikach. Nigdzie nie znalazłem podobnego układu, więc opracowałem kilka własnych wersji:

http://s16.postimg.org/i2cjpoovp/PC_Eko_G.jpg

Czy dobrze kombinuję? Jeśli tak to którą wersję wybrać? Czy też konieczne będzie zastosowanie zaworu trójdrożnego (oddzielnie CWU i CO)?

Zasobnik CWU jest trochę mały jak na 4 osoby mieszkające w domu, więc myślałem, że uda mi się go ogrzewać "przepływowo", bez wygrzewania do 60 stopni (częsta wymiana wody w zasobniku na świeżą), a jeśli już konieczne będzie przegrzewanie, to wbudowaną grzałką od 45 do 60 stopni. W instalacji PC typu monoblok krążyć ma glikol, więc nie można go puścić bezpośrednio do bufora i dalej do instalacji grzejnikowej. Jest też opcja D, w której CWU jest grzane przepływowo w buforze za pomocą sporej wężownicy.

Czy ktoś byłby w stanie mi podpowiedzieć, jaki układ zastosować?

Ja mam cos podobnego, czyli PC wpieta w stara instalacje z kotlem i grzejnikami. Uklad otwarty ( po starej instalacji kotlowej i bez wymiennika ciepla. juz bez ). Nie mam buforu. CWU grzane przez PC badz niezaleznie bojlerem elektrycznym. I jakos gada ;)

Super :-) Jak bez buforu to finansowo nawet lepiej, bo w tej chwili nie ma w instalacji. Jak to podłączone masz wszystko? PC nie włącza się za często? Bo czytałem, że PC 16kW ogrzeje te kilkadziesiąt litrów wody w grzejnikach w parę minut i zaraz znowu chce się włączać... Jak to podłączyć?

Super :-) Jak bez buforu to finansowo nawet lepiej, bo w tej chwili nie ma w instalacji. Jak to podłączone masz wszystko? PC nie włącza się za często? Bo czytałem, że PC 16kW ogrzeje te kilkadziesiąt litrów wody w grzejnikach w parę minut i zaraz znowu chce się włączać... Jak to podłączyć?

U mnie PC chodzi dosc dlugo bo temp. mam praktycznie 24h ustawiona na 22/22.5* poza tym stary dom. Ale na grzejnikach tez nie potrzebuje miec 50*.

Ja mam to tak zrobione, ze istniala stara instalacja w ukladzie otwarym z kotlem na groszek ( bleeee, tej zimy nie odpalilem ni razu - yeaaaah ) i w to wpieto mi PC. Wczesniej jak mowilem, nowa isnstalacja PC laczyla sie ze stara poprzez wymiennik plytowy, ktory poszedl w odstawke. Obecnie dziala to w ukladzie otwartym. Zima niby lekka ale upierdliwa ( nie mowie nawet o dlugosci ) a koszt w ok. kosztow jakie ponosilem na zakup groszku.

Dobrze rozwiazac instalacje ( wg tego co tu slysze ) + mowisz, ze dobrze ocieplony dom i winno dzialac. Pytanie, jaki koszt eksploatacji bedzie do przyjecia.

Poza tym kociol faktycznie na wypadek W i najlepiej nie rozpalac? Czy tez przy temp. X ( np. minus 5 czy minus 10* ) odpalasz i babrasz sie z syfem ?

Edytowane przez Magnolia18

Chcę palić w kotle na ekogroszek od czasu do czasu, może przy większych mrozach.

W internecie na wielu stronach pisze, że instalacj PC powietrznej i grzejniki lepiej połączyć z buforem, bo pompa się rzadziej włącza wtedy i wykorzystuje niekiedy ciepło z bufora do rozmrażania. Przynajmniej tak przeczytałem.

Czyli jak konkretnie podłączyć PC monoblok powietrzną do instalacji z kotłem ekogroszek, tak żeby czasem można było dogrzać bufor (i najlepiej CWU) ekogroszkiem bez zakłócania pracy pompy ciepła?

To może tak dobierz moc swojej PC aby przy temperaturze np 45 C na grzejnikach, była równowaga pomiędzy mocą pompy a mocą traconą przez grzejniki - pompa nie będzie się wyłączać wcale. Sytuację trochę komplikuje fakt zmiany mocy pompy wraz z temperaturą zewnętrzną - zależność bardzo niekorzystna.

Fajny temat.

Też mnie interesuje wpięcie PC do istniejącej już od 3 lat instalacji z ekogrochem. U mnie dom 350m2 ogrzewanej powierzchni. 80% z tego podłogówka. Pc miała by u mnie chodzić tylko w okresach przejściowych z istniejącą podłogówką i CWU. Przy prawdziwej i srogiej zimie piec na ekogroch. Czy da się to jakoś sensownie rozwiązać? A i mam jeszcze jedno pytanie, co się dzieje z PC, gdy jest nieużywana, na przykład w sezonie zimowym od powiedzmy grudnia do lutego? Przeżyje taki postój?

A więc skoro nikt nic nie pisze, będzie instalacja jak to mówią po bożemu, czyli rury z glikolem z zewnętrznej jednostki, dalej wymiennik ciepła, za wymiennikiem zawór trójdrogowy sterowany przez pompę ciepła, zasilający na przemian płaszcz zbiornika CWU lub bufor CO.

Do bufora CO podłączony też kocioł na ekogroszek w celu ewentualnego okresowego dogrzewania.

Zobaczę, jaki bufor CO uda mi się kupić, jeśli z wężownicą, puszczę przez nią CWU, żeby się wstępnie podgrzała przed zbiornikiem CWU. W takiej sytuacji istotne będzie maksymalne skrócenie odległości między zasobnikiem CWU a buforem (żeby ciepła woda nie zostawała i nie stygła w rurze między zbiornikami). To na tyle...

Nie wiem jaki jest sens tak skomplikować, prosty w sumie układ.

Ekogroch z definicji pracuje w układzie otwartym. Po co te wymienniki???

Układ C - majstersztyk instalacyjny :)

A - nie będzie działał, brak pompy na c.o.

B - nie będzie działał na c.o. (brak pompy), a jak jest wspólna z cwu to bez sensu, bo po co latem z bufora ładować cwu i gonić wodę przez cały układ.

Skoro już uparłeś się na monoblok, to:

1. kup bufor z wężownicą

2. Monoblokiem ładuj wężownice bufora i przez zawór 3d wężownice/płaszcz zasobnika cwu = 1 pompa obiegowa (gdyby monoblok nie radził sobie w trybie całorocznym z cwu, to dołóż do zasobnika grzałkę - to na mrozy od święta jak piszesz:) )

3. kotłem równolegle ładuj bufor = 1 pompa

4. obieg grzewczy ładuj pompą z mieszaczem = 1 pompa

Razem masz 3 pompy zamiast 5

A po prawdzie to jeśli nie chcesz buforować, to w ogóle nie potrzebujesz mieszacza i wepnij kocioł szeregowo w bufor.

Wtedy zostaną Ci 2 pompy obiegowe zamiast 5 i 0 wymienników

Amen

PS

Przemyśl układ kombinowany i monoblok.

I tak dalej jesteś palaczem.

Wywal ekogroch i przejdź na PC.

Wcześniej czy później i tak Cię to czeka. A masz jak sam piszesz ciepły dom.

Przemyśl układ kombinowany i monoblok. I tak dalej jesteś palaczem. Wywal ekogroch i przejdź na PC.

Wcześniej czy później i tak Cię to czeka. A masz jak sam piszesz ciepły dom.

Dzięki bardzo. Jednak zostawię wymiennik w układzie z ekogroszkiem, bo już nie raz zagotowałem wodę w układzie.

Monoblok będzie sobie radził z CWU, bo to pompa w układzie turbo (wtrysk czynnika E.V.I.), czyli grzeje CWU do -25'C.

Może czasem odpalę ekogrocha, bo się zbierają gazety w domu i mam trochę drewna w drewutni.

http://s9.postimg.org/zc8on2ecf/Inst_PC_EG_ost.jpg

Jaki najmniejszy bufor może być przy pompie 16kW?

Czy jakbym zastosował pompę ciepła z inwerterem, mógłbym się pozbyć bufora? W instalacji CO jest około 40l wody (tak sądzę). Zamiast wężownicy i bufora wtedy szeregowo dwa wymienniki od ekogroszku i pompy ciepła... ? No i głowice na grzejnikach otwarte na tzw. ful.

Ewentualnie jakiś mały bufor szeregowo 100l?

http://s21.postimg.org/rddlifp7b/Inst_PC_EG_ostnobuf.jpg

???