ASHP_GSHP 09.04.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Witam Użytkuję kocioł na ekogroszek i chcę dodać powietrzną pompę ciepła. Mam dość ekogroszka. Kocioł na ekogroszek ma być używany od tzw. święta, w największe mrozy. Jak połączyć PC z kotłem w jednej instalacji?Obecnie CWU grzane jest w zasobniku 120l, instalacja to grzejniki. Dom jest dobrze ocieplony, więc zimą wystarcza 40-45 stopni na grzejnikach. Nigdzie nie znalazłem podobnego układu, więc opracowałem kilka własnych wersji: http://s16.postimg.org/i2cjpoovp/PC_Eko_G.jpg Czy dobrze kombinuję? Jeśli tak to którą wersję wybrać? Czy też konieczne będzie zastosowanie zaworu trójdrożnego (oddzielnie CWU i CO)? Zasobnik CWU jest trochę mały jak na 4 osoby mieszkające w domu, więc myślałem, że uda mi się go ogrzewać "przepływowo", bez wygrzewania do 60 stopni (częsta wymiana wody w zasobniku na świeżą), a jeśli już konieczne będzie przegrzewanie, to wbudowaną grzałką od 45 do 60 stopni. W instalacji PC typu monoblok krążyć ma glikol, więc nie można go puścić bezpośrednio do bufora i dalej do instalacji grzejnikowej. Jest też opcja D, w której CWU jest grzane przepływowo w buforze za pomocą sporej wężownicy. Czy ktoś byłby w stanie mi podpowiedzieć, jaki układ zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 09.04.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 A to poważne zapytanie czy nakierowanie dyskusji (słaba próba) na temat możliwość przeróbki "wielu set tysięcy" instalacji w Polsce na powietrzną pompę ciepła? Panie Air Source Heat Pump/Ground Source Heat Pump? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domekon 09.04.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 jeżeli to Mitsubishi to , mogą nie dać rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASHP_GSHP 09.04.2013 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 A to poważne zapytanie czy nakierowanie dyskusji (słaba próba) na temat możliwość przeróbki "wielu set tysięcy" instalacji w Polsce na powietrzną pompę ciepła? Poważne. Rzucam posadę palacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 09.04.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 OK. To obecnie kocioł jest w układzie zamkniętym czy otwartym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASHP_GSHP 09.04.2013 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Jest wymiennik płytowy, więc układ zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 09.04.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Ja mam cos podobnego, czyli PC wpieta w stara instalacje z kotlem i grzejnikami. Uklad otwarty ( po starej instalacji kotlowej i bez wymiennika ciepla. juz bez ). Nie mam buforu. CWU grzane przez PC badz niezaleznie bojlerem elektrycznym. I jakos gada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 09.04.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Jest wymiennik płytowy, więc układ zamknięty. Ja mialem plytowy wymiennik i poszedl sie pasc zgodnie z sugestiami, ze duze straty generowal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASHP_GSHP 09.04.2013 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Ja mam cos podobnego, czyli PC wpieta w stara instalacje z kotlem i grzejnikami. Uklad otwarty ( po starej instalacji kotlowej i bez wymiennika ciepla. juz bez ). Nie mam buforu. CWU grzane przez PC badz niezaleznie bojlerem elektrycznym. I jakos gada Super Jak bez buforu to finansowo nawet lepiej, bo w tej chwili nie ma w instalacji. Jak to podłączone masz wszystko? PC nie włącza się za często? Bo czytałem, że PC 16kW ogrzeje te kilkadziesiąt litrów wody w grzejnikach w parę minut i zaraz znowu chce się włączać... Jak to podłączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 09.04.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Moim zdaniem tylko schemat C jest sensowny ale zasilanie CWU dałbym nie z bufora CO bo za niskie temperatury. Przez osobną pompę obiegową lub zawór 3D zaraz za wymiennikiem glikol/woda.Wymiennik glikol/woda dałbym przewymiarowany dla jak najmniejszej dT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 09.04.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) Super Jak bez buforu to finansowo nawet lepiej, bo w tej chwili nie ma w instalacji. Jak to podłączone masz wszystko? PC nie włącza się za często? Bo czytałem, że PC 16kW ogrzeje te kilkadziesiąt litrów wody w grzejnikach w parę minut i zaraz znowu chce się włączać... Jak to podłączyć? U mnie PC chodzi dosc dlugo bo temp. mam praktycznie 24h ustawiona na 22/22.5* poza tym stary dom. Ale na grzejnikach tez nie potrzebuje miec 50*. Ja mam to tak zrobione, ze istniala stara instalacja w ukladzie otwarym z kotlem na groszek ( bleeee, tej zimy nie odpalilem ni razu - yeaaaah ) i w to wpieto mi PC. Wczesniej jak mowilem, nowa isnstalacja PC laczyla sie ze stara poprzez wymiennik plytowy, ktory poszedl w odstawke. Obecnie dziala to w ukladzie otwartym. Zima niby lekka ale upierdliwa ( nie mowie nawet o dlugosci ) a koszt w ok. kosztow jakie ponosilem na zakup groszku. Dobrze rozwiazac instalacje ( wg tego co tu slysze ) + mowisz, ze dobrze ocieplony dom i winno dzialac. Pytanie, jaki koszt eksploatacji bedzie do przyjecia. Poza tym kociol faktycznie na wypadek W i najlepiej nie rozpalac? Czy tez przy temp. X ( np. minus 5 czy minus 10* ) odpalasz i babrasz sie z syfem ? Edytowane 9 Kwietnia 2013 przez Magnolia18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASHP_GSHP 10.04.2013 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Chcę palić w kotle na ekogroszek od czasu do czasu, może przy większych mrozach.W internecie na wielu stronach pisze, że instalacj PC powietrznej i grzejniki lepiej połączyć z buforem, bo pompa się rzadziej włącza wtedy i wykorzystuje niekiedy ciepło z bufora do rozmrażania. Przynajmniej tak przeczytałem. Czyli jak konkretnie podłączyć PC monoblok powietrzną do instalacji z kotłem ekogroszek, tak żeby czasem można było dogrzać bufor (i najlepiej CWU) ekogroszkiem bez zakłócania pracy pompy ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 10.04.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 O buforze tu mowiono w kontekscie defrostow. Natomiast na Twoje pytanie ostatnie musieliby sie wypowiedziec znawcy Jesli rozpalisz groch to po co PC ma pracowac wtedy, skoro kociol poradzi sobie i z CWU i CO ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudy_36 11.04.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Super Jak bez buforu to finansowo nawet lepiej, bo w tej chwili nie ma w instalacji. Jak to podłączone masz wszystko? PC nie włącza się za często? Bo czytałem, że PC 16kW ogrzeje te kilkadziesiąt litrów wody w grzejnikach w parę minut i zaraz znowu chce się włączać... Jak to podłączyć? To może tak dobierz moc swojej PC aby przy temperaturze np 45 C na grzejnikach, była równowaga pomiędzy mocą pompy a mocą traconą przez grzejniki - pompa nie będzie się wyłączać wcale. Sytuację trochę komplikuje fakt zmiany mocy pompy wraz z temperaturą zewnętrzną - zależność bardzo niekorzystna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 11.04.2013 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Fajny temat.Też mnie interesuje wpięcie PC do istniejącej już od 3 lat instalacji z ekogrochem. U mnie dom 350m2 ogrzewanej powierzchni. 80% z tego podłogówka. Pc miała by u mnie chodzić tylko w okresach przejściowych z istniejącą podłogówką i CWU. Przy prawdziwej i srogiej zimie piec na ekogroch. Czy da się to jakoś sensownie rozwiązać? A i mam jeszcze jedno pytanie, co się dzieje z PC, gdy jest nieużywana, na przykład w sezonie zimowym od powiedzmy grudnia do lutego? Przeżyje taki postój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 12.04.2013 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Podbijam.Zna się ktoś tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASHP_GSHP 17.04.2013 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 A więc skoro nikt nic nie pisze, będzie instalacja jak to mówią po bożemu, czyli rury z glikolem z zewnętrznej jednostki, dalej wymiennik ciepła, za wymiennikiem zawór trójdrogowy sterowany przez pompę ciepła, zasilający na przemian płaszcz zbiornika CWU lub bufor CO.Do bufora CO podłączony też kocioł na ekogroszek w celu ewentualnego okresowego dogrzewania.Zobaczę, jaki bufor CO uda mi się kupić, jeśli z wężownicą, puszczę przez nią CWU, żeby się wstępnie podgrzała przed zbiornikiem CWU. W takiej sytuacji istotne będzie maksymalne skrócenie odległości między zasobnikiem CWU a buforem (żeby ciepła woda nie zostawała i nie stygła w rurze między zbiornikami). To na tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 17.04.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Nie wiem jaki jest sens tak skomplikować, prosty w sumie układ. Ekogroch z definicji pracuje w układzie otwartym. Po co te wymienniki??? Układ C - majstersztyk instalacyjny A - nie będzie działał, brak pompy na c.o. B - nie będzie działał na c.o. (brak pompy), a jak jest wspólna z cwu to bez sensu, bo po co latem z bufora ładować cwu i gonić wodę przez cały układ. Skoro już uparłeś się na monoblok, to: 1. kup bufor z wężownicą 2. Monoblokiem ładuj wężownice bufora i przez zawór 3d wężownice/płaszcz zasobnika cwu = 1 pompa obiegowa (gdyby monoblok nie radził sobie w trybie całorocznym z cwu, to dołóż do zasobnika grzałkę - to na mrozy od święta jak piszesz:) ) 3. kotłem równolegle ładuj bufor = 1 pompa 4. obieg grzewczy ładuj pompą z mieszaczem = 1 pompa Razem masz 3 pompy zamiast 5 A po prawdzie to jeśli nie chcesz buforować, to w ogóle nie potrzebujesz mieszacza i wepnij kocioł szeregowo w bufor. Wtedy zostaną Ci 2 pompy obiegowe zamiast 5 i 0 wymienników Amen PS Przemyśl układ kombinowany i monoblok. I tak dalej jesteś palaczem. Wywal ekogroch i przejdź na PC. Wcześniej czy później i tak Cię to czeka. A masz jak sam piszesz ciepły dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASHP_GSHP 23.04.2013 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Przemyśl układ kombinowany i monoblok. I tak dalej jesteś palaczem. Wywal ekogroch i przejdź na PC. Wcześniej czy później i tak Cię to czeka. A masz jak sam piszesz ciepły dom. Dzięki bardzo. Jednak zostawię wymiennik w układzie z ekogroszkiem, bo już nie raz zagotowałem wodę w układzie. Monoblok będzie sobie radził z CWU, bo to pompa w układzie turbo (wtrysk czynnika E.V.I.), czyli grzeje CWU do -25'C. Może czasem odpalę ekogrocha, bo się zbierają gazety w domu i mam trochę drewna w drewutni. http://s9.postimg.org/zc8on2ecf/Inst_PC_EG_ost.jpg Jaki najmniejszy bufor może być przy pompie 16kW? Czy jakbym zastosował pompę ciepła z inwerterem, mógłbym się pozbyć bufora? W instalacji CO jest około 40l wody (tak sądzę). Zamiast wężownicy i bufora wtedy szeregowo dwa wymienniki od ekogroszku i pompy ciepła... ? No i głowice na grzejnikach otwarte na tzw. ful. Ewentualnie jakiś mały bufor szeregowo 100l? http://s21.postimg.org/rddlifp7b/Inst_PC_EG_ostnobuf.jpg ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts