Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

glazura na płyty k-g-poważny problem

kajtus

Recommended Posts

Witam,

Jest to mój pierwszy post na forum więc z góry przepraszam za potknięcia regulaminowe :cool:

Z szukajki korzystałem, ale niestety bez rezultatów.

Od 3 msc popoludniami i w weekendy przeprowadzam kompletny remont mojego 30 letniego mieszkania.

Jestem na etapie kompletnego remontu łazienki i tu pojawił się problem...płytki na podłogę położone, na 3 ściany betonowe również...wszystko było klejone klejem atlas, jakiś uelastyczniony(jak na pierwsze płytki w życiu jestem nawet zadowolony:D).

4 ściana natomiast została zabudowana płytami k-g żeby ukryć intsalacje wodno-kanalizacyjną, która wiła się po całej ścianie.

Wczoraj Połowa tej właśnie ściany została ładnie pokryta glazurą, po czym skończył mi się klej...wysłałem brata do obi i kupił"klej do płytek - ktb" za 10,99:bash:

Wszystko wydawalo się ok, ale jak dziś przyszedłem do mieszkania to myslałem ze mnie szlag trafi...część klejona atlasem trzyma jak trzeba, a budzetowa zaprawa z obi pięknie złapała do płyty, ale płytki można było sciągać bez jakiegokolwiek wkładu siły...:(

Tak więc rozebrałem pół ściany, zacząłem skrobać klej i odszedł, ale niestety zrywająć całą papierową, zieloną warstę z płyty....

Tak więc teraz mam pół sciany z płytkami, a drugie pół z surowym gipsem:mad:

Myślałem, że dobrze zagruntuje i przykleje płytki bezpośrednio na gips, ale troche poczytałem w sieci, że na gladzie gipsowe jest to raczej nie wskazane...tak więc piszę do was o poradę co zrobić....

Z góry dziękuje za wszelkie sugestie!!

W przypadku zerwania wierzchniej (nośnej) warstwy z płyty gk,czeka cię wymiana całej lub.części płyty gk.Aby prawidłowo zamocować wymieniany kawałek płyty,musiałbyś -z tego co piszesz-pozbyć się części płytek,tak aby dostać się do profila pod nimi.Możesz też spróbować wstawić dodatkowy profil.

• 4 months później...
  • 10 years później...

Tak, na gips-kartonie można kłaść płytki, ale konieczne jest odpowiednie przygotowanie powierzchni i zastosowanie właściwych materiałów, aby zapewnić trwałość i stabilność.

Oto kilka kroków, które warto uwzględnić przy układaniu płytek na gips-kartonie:

Podłoże:

Upewnij się, że gips-karton jest mocno zamocowany do podstawowej konstrukcji ściany i nie ma luzów. W razie potrzeby, dodaj dodatkowe mocowania do konstrukcji ściany.

Przygotowanie Powierzchni:

Zastosuj warstwę zaprawy do płytek (tzw. "primer") na powierzchni gips-kartonu, aby zwiększyć przyczepność kleju do płytek.

Zastosowanie Kleju do Płytek:

Wybierz odpowiedni klej do płytek ceramicznych, który jest zalecany do stosowania na płytach gipsowo-kartonowych. Zastosuj klej równomiernie na powierzchni gips-kartonu.

Układanie Płytek:

Układaj płytki ceramiczne zgodnie z zaleceniami producenta kleju i płytek. Pamiętaj o równomiernym rozkładzie fug między płytkami.

Fugowanie:

Po ułożeniu płytek, dokładnie i równomiernie wypełnij fugi specjalną masą fugową. Możesz wybrać masę fugową dostosowaną do warunków, taką jak wilgotność w pomieszczeniu.

Ochrona Przed Wilgocią:

Jeśli obszar, na którym kładziesz płytki, jest podatny na wilgoć (np. łazienka), rozważ zastosowanie elastycznego uszczelnienia w narożnikach i połączeniach ze ścianą oraz podłogą.

Kontrola Poziomu i Pionu:

Upewnij się, że płytki są układane równo i prosto, korzystając z poziomu i pionu. To ważne dla estetyki i funkcjonalności powierzchni.

Suszenie:

Pozwól, aby klej i masa fugowa odpowiednio wyschły przed użytkowaniem powierzchni.

Warto również zaznaczyć, że w przypadku obszarów o dużym nasileniu wilgoci, takich jak prysznice, zalecane jest stosowanie wodoszczelnych płyt gipsowo-kartonowych lub dodatkowej warstwy materiału wodoszczelnego. W każdym przypadku, zanim przystąpisz do prac, sprawdź zalecenia producenta płytek, kleju i innych materiałów, które zamierzasz użyć.