kajtus 09.04.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Witam, Jest to mój pierwszy post na forum więc z góry przepraszam za potknięcia regulaminowe Z szukajki korzystałem, ale niestety bez rezultatów. Od 3 msc popoludniami i w weekendy przeprowadzam kompletny remont mojego 30 letniego mieszkania. Jestem na etapie kompletnego remontu łazienki i tu pojawił się problem...płytki na podłogę położone, na 3 ściany betonowe również...wszystko było klejone klejem atlas, jakiś uelastyczniony(jak na pierwsze płytki w życiu jestem nawet zadowolony:D). 4 ściana natomiast została zabudowana płytami k-g żeby ukryć intsalacje wodno-kanalizacyjną, która wiła się po całej ścianie. Wczoraj Połowa tej właśnie ściany została ładnie pokryta glazurą, po czym skończył mi się klej...wysłałem brata do obi i kupił"klej do płytek - ktb" za 10,99:bash: Wszystko wydawalo się ok, ale jak dziś przyszedłem do mieszkania to myslałem ze mnie szlag trafi...część klejona atlasem trzyma jak trzeba, a budzetowa zaprawa z obi pięknie złapała do płyty, ale płytki można było sciągać bez jakiegokolwiek wkładu siły... Tak więc rozebrałem pół ściany, zacząłem skrobać klej i odszedł, ale niestety zrywająć całą papierową, zieloną warstę z płyty.... Tak więc teraz mam pół sciany z płytkami, a drugie pół z surowym gipsem:mad: Myślałem, że dobrze zagruntuje i przykleje płytki bezpośrednio na gips, ale troche poczytałem w sieci, że na gladzie gipsowe jest to raczej nie wskazane...tak więc piszę do was o poradę co zrobić.... Z góry dziękuje za wszelkie sugestie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 09.04.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Płyta z zerwanym papierem do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajtus 09.04.2013 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Problem jest taki, ze polowa plyty ma na sobie"dobre" plytki, w tym profil wypada od nimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UZOON75 10.04.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 W przypadku zerwania wierzchniej (nośnej) warstwy z płyty gk,czeka cię wymiana całej lub.części płyty gk.Aby prawidłowo zamocować wymieniany kawałek płyty,musiałbyś -z tego co piszesz-pozbyć się części płytek,tak aby dostać się do profila pod nimi.Możesz też spróbować wstawić dodatkowy profil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cocola1 13.08.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 I jak drogi autorze tego tematu dałeś radę? Wstawienie dodatkowego profilu było by tu nawet bardzo wskazane. Spróbuj też jakoś to umocnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 20.08.2013 00:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Witam. Może wyskrobać resztki kleju wraz z papierem a na powierzchnię gipsową nakleić siatkę z włókna szklanego ? Byłoby szybciej i łatwiej, przecież druga str. płyty nie została naruszona a zbrojenie utrzyma glazurę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NarzedziaGlazurnicze 22.01.2024 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2024 Tak, na gips-kartonie można kłaść płytki, ale konieczne jest odpowiednie przygotowanie powierzchni i zastosowanie właściwych materiałów, aby zapewnić trwałość i stabilność. Oto kilka kroków, które warto uwzględnić przy układaniu płytek na gips-kartonie: Podłoże: Upewnij się, że gips-karton jest mocno zamocowany do podstawowej konstrukcji ściany i nie ma luzów. W razie potrzeby, dodaj dodatkowe mocowania do konstrukcji ściany. Przygotowanie Powierzchni: Zastosuj warstwę zaprawy do płytek (tzw. "primer") na powierzchni gips-kartonu, aby zwiększyć przyczepność kleju do płytek. Zastosowanie Kleju do Płytek: Wybierz odpowiedni klej do płytek ceramicznych, który jest zalecany do stosowania na płytach gipsowo-kartonowych. Zastosuj klej równomiernie na powierzchni gips-kartonu. Układanie Płytek: Układaj płytki ceramiczne zgodnie z zaleceniami producenta kleju i płytek. Pamiętaj o równomiernym rozkładzie fug między płytkami. Fugowanie: Po ułożeniu płytek, dokładnie i równomiernie wypełnij fugi specjalną masą fugową. Możesz wybrać masę fugową dostosowaną do warunków, taką jak wilgotność w pomieszczeniu. Ochrona Przed Wilgocią: Jeśli obszar, na którym kładziesz płytki, jest podatny na wilgoć (np. łazienka), rozważ zastosowanie elastycznego uszczelnienia w narożnikach i połączeniach ze ścianą oraz podłogą. Kontrola Poziomu i Pionu: Upewnij się, że płytki są układane równo i prosto, korzystając z poziomu i pionu. To ważne dla estetyki i funkcjonalności powierzchni. Suszenie: Pozwól, aby klej i masa fugowa odpowiednio wyschły przed użytkowaniem powierzchni. Warto również zaznaczyć, że w przypadku obszarów o dużym nasileniu wilgoci, takich jak prysznice, zalecane jest stosowanie wodoszczelnych płyt gipsowo-kartonowych lub dodatkowej warstwy materiału wodoszczelnego. W każdym przypadku, zanim przystąpisz do prac, sprawdź zalecenia producenta płytek, kleju i innych materiałów, które zamierzasz użyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts