Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka wylewka pod parkiet?

mrxaoo

Recommended Posts

oj, coś mi chyba umknęło. Niedługo będę robił wylewki (stan Surowy zamknięty). Na podłodze kładę 2xfolia 0,3mm, 10 cm styro, 5-7 cm wylewki z jakimiś tam dodatkami (nie będzie siatki). Na to pójdzie potem parkiet. Gdzieś mi się tam rzuciło w oczy, że pod parkiet, to trzeba:

"dodawac kruszywo 2-8mm pod wytrzymalosc na zrywanie drewna"

oj, o tym nie wiedziałem - coś ktoś przybliży?

oj, coś mi chyba umknęło. Niedługo będę robił wylewki (stan Surowy zamknięty). Na podłodze kładę 2xfolia 0,3mm, 10 cm styro, 5-7 cm wylewki z jakimiś tam dodatkami (nie będzie siatki). Na to pójdzie potem parkiet. Gdzieś mi się tam rzuciło w oczy, że pod parkiet, to trzeba:

"dodawac kruszywo 2-8mm pod wytrzymalosc na zrywanie drewna"

oj, o tym nie wiedziałem - coś ktoś przybliży?

obejrzyj sobie film.przed rozlozeniem styropianu,wezwij posadzkarza,zeby zniwelowal Ci poziomy(niekoniecznie taki styropian Ci wejdzie jaki zakladzasz)Przykryj piasek na budowie przed deszczem.parkiet polozysz pewnie po okolo roku od wylania posadzek,ale to juz pytanie do PARKIETKOMPLEX.folie posklejaj tasma na zaklad,styropian nie moze prężyć pod scianami w rogach.dodaje sie wlokno i plastyfikator

Ok, dzięki za info. A jakie proporcje powinny być dla mocnej wylewki? Może 20MPa to przesada ( parkieciarz twierdzi, że zbada przed położeniem parkietu podkład), i że powinien być 12-13MPa. Jakie proporcje piasku 0.2, żwiru 2-8? Cement? Doktoratu pisać nie będę, ale muszę mieć pewność, że mój "wybraniec" nie zrobi mi kuku...

Dech 2 metrowych nie będzie, deszczółki...

Ok, dzięki za info. A jakie proporcje powinny być dla mocnej wylewki? Może 20MPa to przesada ( parkieciarz twierdzi, że zbada przed położeniem parkietu podkład), i że powinien być 12-13MPa. Jakie proporcje piasku 0.2, żwiru 2-8? Cement? Doktoratu pisać nie będę, ale muszę mieć pewność, że mój "wybraniec" nie zrobi mi kuku...

Dech 2 metrowych nie będzie, deszczółki...

dwa worki cementu na mixa(szukaj takiego ktory na worku ma znaczek PC PEWNY CEMENT)my dajemy 8/18duzych lopat kruszywa 2-8mm.z tego wychodzi okolo 2,3-2,5N/mm.zeby czasem Twoj parkieciarz nie przykleil parkietu na wilgotny podklad.Ty bedziesz mial parkiet i to Ty wymagaj od wykonawcow norm zgodnych ze sztuka budowlana.posadzke na kruszywie da sie sciagnac i zrobic dobrze.jest ciezko ciagnac ale wierz mi jest to mozliwe.piasek przykryj zeby byl jak najsuchszy.posadzkarz powinien urobic jaknajsuchszy beton15-17litrow wody na 50kg cementu.nie rob po wylaniu posadzek przeciagow,zakryj szyby od strony naslonecznionej i przykryj wylewke na okolo 10dni folia malarska.niech Ci dolewaja plastyfikator do zaprawy i wlokno przeciwskurczowe.zadzwon do mnie jutro to Ci dam kilka porad 692796235..gdzie sie budujesz?

tego nie zrozumiałem.

Czy to może jest tak:

8 łopat kruszywa 2-8mm

10 łopat zwykłego piasku

2 worki cementu?

15 litrów wody na 50 kg cementu?

Grodzisk mazowiecki.

tak mniej wiecej zalezy jeszcze jakie kruszywo zadzwon do lukasza o piasek ikruszywo 696869513.ma gruby kamien i dobry piasek 0-3mm.powiedz ze ten piasek ktory przywozil na ul.dzielna w warszawie mi.grodzisk :) w:) naszym zasiegu jest jak chcesz mozemy pyknąć Twoje wylewki.we wtorek albo srode leje w wawie

• 4 months później...

Witam

Miałem robiony na początku sierpnia wylewkę z miksokreta.

Po ok tygodniu zauważyłem że w niektórych miejscach odchodzi piasek tak jak na zdjęciach (zdj wykonane po ok 3 tyg).

daje się to wyczesać nawet miotełką.w1.jpg

na całości założona jest podłogówka. Na części będą kafle ale pokoje chciałem z finish deski i finish parkietu.

Nie wiem co mogli zrobić źle - sypali przy mnie cement i lali plastyfikator oraz włókna.

Było wtedy gorąco ale nie kazali mi lać wodą czy przykrywać folią

Czym? jak? i za ile? to uratować.

Witam

Miałem robiony na początku sierpnia wylewkę z miksokreta.

Po ok tygodniu zauważyłem że w niektórych miejscach odchodzi piasek tak jak na zdjęciach (zdj wykonane po ok 3 tyg).

daje się to wyczesać nawet miotełką.[ATTACH=CONFIG]209085[/ATTACH]

na całości założona jest podłogówka. Na części będą kafle ale pokoje chciałem z finish deski i finish parkietu.

Nie wiem co mogli zrobić źle - sypali przy mnie cement i lali plastyfikator oraz włókna.

Było wtedy gorąco ale nie kazali mi lać wodą czy przykrywać folią

Czym? jak? i za ile? to uratować.

Po trzech tygodniach podkład podłogowy pod posadzkę drewnianą, powinien wykazywać odpowiednią wytrzymałość na ściskanie około 20N/mm2.

To, że z powierzchni tu i ówdzie udało się Tobie wykruszyć trochę ziaren piasku, jeszcze o niczym nie świadczy. Bardzo dobrze, że nie kazali lać wodą ale przykryć folią na kilka dni należało i unikać nasłonecznienia oraz przeciągów. Aby stwierdzić czy możesz układać drewno i to na ogrzewaniu podłogowym, musisz sprawdzić wytrzymałość powierzchni na rozciąganie metodą presso-mess i zrywanie metoda pull-off.

Jeżeli podasz dokładną recepturę, to być może da się ustalić coś więcej.

Witam. Co znaczy, że styropian nie może prężyć w rogach pod ścianami?

Czy na plastyfikatorze i włóknie są podane proporcje czy może masz swoje receptury?

A w ogóle to 2 dni na Podhalu w następnym roku jako nadzorujący na nasz koszt wchodzi w rachubę?

Pytanie oczywiście do TEKA.

• 2 weeks później...