Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domku modułowego z ABAKON

Recommended Posts

Witam

Postaram się prowadzić dziennik budowy domku (bo to mały dom ) budowany z firmą ABAKON z Bielska Białej - projekt Abakon 2010SE.

Do wglądu http://www.abakon.com/index.php?modul=projekt&kategoria=137&id=2 83060.jpg

Umowę z firmą podpisałem pod koniec września, 14 grudnia miałem już pozwolenie na budowę, więc uważam, że w miarę szybko.

Co do projektu to nic nie zmieniałem, uznaliśmy z małżonką, iż układ jest ok.

Zmianie uległo ocieplenie wszystkich połaci - ściany i podłoga po 20cm styro, dach 30cm wełny, przeszklenia 0,7, dodatkowo wentylacja mech. Ogrzewanie kominkiem z DGP i grzejnikami elektrycznymi.

Krótki opis na początek, pewne elementy jeszcze są ustalane z firmą, w miarę możliwości postaram się uzupełniać informacjami i zdjęciami.

Trochę tego co już było :)

początek budowy 01 marca wytyczenie budynku i wykop.

Zaczęliśmy od zrobienia wjazdu na działkę

SG208975.jpg

i wykopu pod płytę fundamentową

SG208976.jpg

Dodatkowo też zrobiono studnię chłonną, aby woda miała gdzie schodzić

SG208979.jpg

materiały dodatkowe, to około 60 ton kamienia na podjazd i kilka ton żwiru drenarskiego

wielkie transporty zaczęły się po niedzieli :)

Edytowane przez gorgo

Początek był obiecujący - zaraz po niedzieli przewozili pospółke poszło jej łącznie 180 ton

liczyłem na trochę mniej :)

Do końca następnego tygodnia uporano się z pospółką i ułożono instalację kanalizacyjną, przygotowano do betonowania przepony ze względu na szkody górnicze.

SG208992.jpg

SG209029.jpg

Najładniejsza budowla stworzona przez budujący to ...

SG209256.jpg

Edytowane przez gorgo

Zasypano też studnie, ułożono styropian pod płytę.

budowę odwiedził nawet kierownik budowy - jak widać na zdjęciu :)

SG209053.jpg

to było 15/03 i następne powróciła do nas zima :)

do dziś jestem w tym samym miejscu i nadal mam śnieg na styropianie

aktualnie zdjęcie ze zrobioną już instalacją wodną prezentuje poniżej

SG209202.jpg

Studnia chłonna nie daje rady i jest pełna wody:(

SG209204.JPG

Mam nadzieję, że teraz to już będzie szybko rosnąć w górę. Wstępnie umówiony na piątek do zalania płyty.

O nowych zmianach postaram się już na bieżąco informować :)

Edytowane przez gorgo

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

U mnie następny postęp :)

W dniu wczorajszym ruszył etap montażu ścian.

Ściany przyjechały już w nocy, więc od rana ruszyła budowa

SG209312.jpg

warto to przy tym być, bo zwykle nie ogląda się takich operacji

SG209322.jpg

SG209339.jpg

I w ciągu 3 godzin ściany zostały ustawione, kilka ubytków i trochę braków, ale mam nadzieje, że zostaną naprawione do końcowego etapu:)

Po długim weekendzie ma się rozpocząć montaż stropu i dach - jak ruszy postęp to zamieszczę nowe zdjęcia.

Edytowane przez gorgo

• 3 weeks później...

Wracam po krótkiej przerwie.

Ściany zostały zespawana i zalane betonem, w poniedziałek przyjechał cieśla i rozpoczęła się budowa dachu.

SG209361.jpg

Postarają się skończyć dach w tym tygodniu, poniżej zdjęcie z dnia wczorajszego, przyjechała już też dachówka.

Wszystko na razie idzie zgodnie z harmonogramem i nie ma większych problemów z ekipami budowlanymi.

SG209374.jpg

I najważniejsze, mam już pierwsze okno :)

SG209379.jpg

W weekend powinienem mieć zrobione przyłącze wody i będę ciągnął przyłącze prądu do domu. W przyszłym tygodniu wchodzi firma z oknami.

Już po weekendzie :)

Prace naprawdę idą w szalonym tempie, dach już skończony, woda podłączona, jedyny problem jaki mam aktualnie to czas oczekiwania na wypłatę kolejnej transzy (dłużej się czeka na transzę niż na budowę dachu :))

Parę nowych zdjęć.

SG209389.jpg

SG209393.jpg

SG209396.JPG

Mam jeszcze jeden problem, Jak już powstał dach, to moja luba stwierdziła, iż nie odpowiada jej kolor drewna :) (który wcześniej sama wybierała)

Już snuje plany jakbym miał jej to przemalować. Jak mówił dekarz mężczyznom wszytko jedno, rozróżniają 3 kolory : ładny, brzydki i pedalski. (bez urazy dla innych orientacji jestem osobą tolerancyjną ).

Co do podbitki, to wygląda tak, a żonka chciałaby szarą :)

SG209385.JPG

Kolejny tydzień budowy za nami.

W domku przybyło ocieplenie dachu, instalacja elektryczna no i okna.

Parę zdjęć poniżej.

SG209485.jpg

Ocieplenie dachu 20 cm między krokwiami i dojdzie jeszcze 10 cm poniżej.

Nawet nie wiem kiedy to zrobiono, ale zrobiono :)

SG209494.jpg

największe okno w moim domu

SG209484.jpg

Mam już skrzynkę bezpiecznikową, ale jeszcze nie otrzymałem oświadczenia elektryka o stanie instalacji i nie mogę licznika zamontować.

Jakby nie sąsiad to tak budowa by nie postępowała.

Budowa nadal postępuje - szybciej niż nawet sam przypuszczałem

Po montażu okien okazało się, iż okna narożne w kuchni (te niskie), które mały oba się otwierać nachodziły na siebie po otwarciu.

Jednakże udało się rozwiązać problem - zamieniliśmy okno nieotwieralne w jadalni z uchylnym z kuchni i było po problemie.

Teraz w kuchni mam małe okienko, które się otwiera i większe stałe.

SG209519.JPG

w minionym tygodniu ocieplono także elewacje

SG209502.jpg

Na dzień dzisiejszy wygląda następująco

SG209530.jpg

SG209502.jpg

SG209530.jpg

SG209519.JPG

• 2 weeks później...

w środku też roboty idą pełną parą.

Przewody ogrzewania i wentylacji zostały już położone na parterze w stropie

SG209546.jpg

Na poddaszy w nieużytkowej części pod skosami

SG209550.jpg

dołożono ocieplenia na dach i zamontowano płyty na suficie

to akurat będzie moja sypialnia z niesymetrycznym oknem

SG209573.JPG

i pokój dziecka

SG209572.JPG

SG209546.jpg

SG209550.jpg

SG209573.JPG

SG209572.JPG

Witam serdecznie.

Właśnie jestem na etapie rozmów z ABAKON-em n/t budowy takiego samego domku.

Czy możliwe byłoby spotkanie z Panem na terenie budowy celem obejrzenia, jak domek wyglada "na żywo" i porozmawiania na jego temat ?

Mieszkam w Tychach i jestem w stanie przyjechać w dowolny dzień roboczy około godz. 18-tej (albo np. w sobotę przed południem).

Pozdrawiam - Krzysztof Gawęda "helrad"

Wczorajszy wieczór, Domek nabiera kolorów, po niedzieli powinny być położone tynki.

cztery strony świata :)

Wkład kominkowy już także wybrany, będzie z firmy BefHome

http://www.befpolska.com/pl/katalog-produktow/wklady-kominkowe-cieple/inter-7?cena=800-3400&vykon=6-16

Największy problem z oczyszczalnią ścieków, nie potrafię się zdecydować na konkretną firmę. Jestem jeszcze umówiony z 2 przedstawicielami.

SG209588.jpg

SG209589.jpg

SG209588.jpg

SG209590.jpg

SG209591.jpg

Edytowane przez gorgo

• 2 weeks później...

Teraz to już więcej na budowie niż przed komputerem.

Ale wracając do domu to z zewnątrz jest już całkowicie wykończony

SG209676.jpg

SG209678.JPG

środek na poddaszu płyty GK do wyszlifowania i pomalowania, na dole też gładź do położenia.

SG209688.JPG

SG209682.JPG

Po ciężkich wyborach zdecydowaliśmy się w końcu na oczyszczalnie. Wybór padł na Fil d' Eau ( łatwiej napisać niż wymówić),

http://www.jpr.lublin.pl/osiedlowe.html

Teraz jest etap wykańczania wnętrz i olbrzymich wyborów.

• 2 months później...
Gość Thezeus

Witam,

Aktualnie jest na etapie rozmów z Abakonem nt. podobnego domku, zastanawia mnie kilka tylko, czy tak małe okienka w kuchni daja radę doświetlić wnętrze? Jak idą sprawy wykończeniowe? Czy może Pan wrzucić jakieś fotki?

Dzięki i pozdrawiam

• 5 weeks później...

Witam!

Wraz z małżonką jesteśmy zainteresowani budową tego projektu. W związku z tym prosiłbym autora dziennika budowy o informację jak przedmówczyni (Ola88). Z dodatkowych zagadnień interesuje mnie również na jakie ogrzewanie się Pan zdecydował i czy wykonywał Pan jakieś prace przy budowie metodą gospodarczą? Czy pomieszczenia są wystarczająco doświetlone? Czy instalował Pan centralny odkurzacz - czy konstrukcja budynku to umożliwia? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedz. [email protected]

• 11 months później...

Dla zainteresowanych :)

Zdjęć środka nie zamieszczam ze względów prywatnych.

Jeżeli chodzi o budowę domu, to jestem bardzo zadowolony, współpraca przebiegała bardzo dobrze w całym okresie budowy, więc polecam firmę (pewno jakbym znów budował, to powtórzyłbym wybór.

Jako ogrzewanie wykorzystuje kominek z DGP plus ogrzewanie elektryczne, poprzednia zima była w miarę łagodna - spaliliśmy 4m3 drewna i elektrycznego ogrzewania prawie nie używaliśmy (na parterze mam ogrzewanie podłogowe, na poddaszu grzejniki). Palenie w kominku tylko popołudniami w zupełności wystarczało.

SG200538.JPG

Polecam także drzwi do domu (wykonanie bdb, jak i serwis, bo musiały być regulowane) link do drzwi poniżej.

http://www.palarczyk.pl/realizacje/inox-15,produkt,199.html

Dom spełnia swoje wymagania, doświetlenie ok, na górze nawet nadto grzeje w lato - musiałem dać rolety.

Jak macie jakieś pytanie to chętnie odpowiem.

• 1 year później...