Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o opinię w sprawie wieźby dachowej- skręconych murlat

rajmundgaza

Recommended Posts

Witam

Proszę o opinię /radę czy lekko skręcona/podniesiona murłata to jest coś czym powinienem sie przejmować i podjąć jakieś kroki czy może jest to coś co się zdarza i nie powinienem się przejmować.

Dach mój jest dachem kopertowym. Murłaty na dłuższych bokach w części środkowej lekko się wygięły.

Co 1,6m murłata jest chwycona szpilkami połączonym ze zbrojeniem stropu. Wieźba była robiona gdy drzewo było mokre. Teraz wieźba jest już sucha i się nie zmienia.

Poniżej przesyłam link do zdjęć mojej wieźby.

https://plus.google.com/photos/112864750573852024193/albums/5865101663327995921?authkey=CKL9ofLIkfyCgwE

Dziękuję i Pzdr. Rajmund

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

krokwie rozpychają murłatę na zewnątrz - to normalne. przeciwdziałają temu szpilki przykręcające murłatę do wieńca... jakiego wieńca? gdzie Ty masz wieniec?

>> Co 1,6m murłata jest chwycona szpilkami połączonym ze zbrojeniem stropu.

możesz to rozszerzyć ? w jaki sposób są połączone ? nie widzę żadnych wylanych rdzeni

wygląda jakby Ci wyrwało szpilki

Edytowane przez desmear

krokwie rozpychają murłatę na zewnątrz - to normalne. przeciwdziałają temu szpilki przykręcające murłatę do wieńca... jakiego wieńca? gdzie Ty masz wieniec?

>> Co 1,6m murłata jest chwycona szpilkami połączonym ze zbrojeniem stropu.

możesz to rozszerzyć ? w jaki sposób są połączone ? nie widzę żadnych wylanych rdzeni

wygląda jakby Ci wyrwało szpilki

jesteś konstrukorem

To jest właśnie urok dachów rozporowych. Moim zdaniem trzeba podeprzeć ramę którą tworzą płatwie, należy pospieszyć się z poprawieniem tego zwłaszcza gdy jest ciężkie pokrycie. Należało by także wziąć pod pręgierz wykonawcę i konstruktora. Ja pod tym dachem bym nie zamieszkał.

Moim zdaniem to nie urok a poważna wada.Niestety niezauważana przez konstruktorów (kto ich uczył?). Uważaj bo z a naruszenie cielesności Ciebie wsadzą .Typowy obraz postępu i nowoczesności.

To jest polska patologia ten projekt . c.d.n

Pierwsze co 2 metry lina haki na końcach po środku śruba rzymska ... ściągasz dach do kupy...

potem pod przy każdej krokwi ...http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=pl&sa=N&biw=1515&bih=758&tbm=isch&tbnid=kBhVliCAtxlTFM:&imgrefurl=http://www.tech-bud.pl/bezpieczenstwo-dachow.htm&docid=n9RBOkGKWc7HqM&imgurl=http://www.tech-bud.pl/obrazki/zestaw-mocowan.gif&w=600&h=408&ei=5bRlUZi4GYzBtAai5ID4Dg&zoom=1&ved=1t:3588,r:56,s:0,i:258&iact=rc&dur=2884&page=3&tbnh=184&tbnw=272&start=45&ndsp=25&tx=99&ty=107

obejmujesz krokiew i szpilą przez płytę kotwisz każdą krokiew...

a "konstruktor" niech się uczy ... i nie daje krokwi 175 :D bo to kpina :p

a gdzie kiero budowy ? pije pod sklepem ?

rachunek wystaw kiero bud i konstruktorowi

Edytowane przez מרכבה

Czy ta więźba i ściana kolankowa zostały wykonane zgodnie z projektem? Takie wykonanie grozi katastrofą budowlaną. Rada szanownego przedmówcy byłaby trafiona gdyby był tam wiec ale pod murłatą nie ma nic. Nie było do czego mocować murłaty. Gdyby to ode mnie zależało kazałbym ten dach rozebrać, wykonać ściankę kolankową z "soplami" i wieńcem. Koszty powinien pokryć ten kto zawinił. Nie znając projektu w moim przekonaniu część winy leży po stronie kierownika budowy, który zezwolił na takie wykonanie. Pozdrawiam.

Nie było do czego mocować murłaty.
całe mocowanie aż do płyty ... i elementem rozciąganym

tak aby płyta przejęła rolę wieńca

Rysunek3.jpg

obostrzenia są takie ... że siła w prętach musi przewyższyć rozpór ... z krokwi na murłatę i mur.. i przez docisk (tarcie unieruchomić wszystko na miejscu).

Na razie to jest koncept .. tak że ..

a "jętek" nie widać na zdjęciach ....

Edytowane przez מרכבה

Oczom nie wierzę patrząc na te foty.

Czy to nowy dom zbudowany w Polsce?:bash:

Masz naprawdę poważny problem.Najdrożej ale i najbezpieczniej byłoby to rozebrać i prawidłowo zmontować ponownie. Może ktoś dobrze to policzy i znajdzie inne wyjście z sytuacji, ale na pewno będzie albo drogo i dobrze albo tanio i niepewnie (nietrwale).

Nie zazdroszczę.

To poddasze użytkowe, to musisz ściągi usunąć. nalezy zrobić wieniec, tak jak powinno byc.

1. Ściągasz więźbę za murłaty aby wróciły do stanu prawidłowego

2. Podpierasz solidnie cały dach, podciągi, krokwie, jęstki w taki sposób aby nie było mozliwości deformacji steplwania

3.wybijasz jeden rząd pustaków, wtedy cały dach będzie stał na steplach, dlatego musisz podstęplować bardzo stabilnie, sam tego nie rób (za kilka tysięcy znajdziesz ekipę któa podstepluje dach aby się nie rozleciał), nie wybijasz całości na raz , tylko etapami.

4. Zalewasz wieniec pod samą murłate (uprzednio dobrze załóż jakąś izolację poziomą, na murłatę, tak aby przylegała do niej bez jakiejkolwiek luki, w newralgicznych miejscach dołóż jeszcze kotwy , plus te szpilki co masz biegnace do stropu, też będą zalane betonem.

5. Po miesiącu zdejmujesz steplowanie i ściągi.

1. Ściągasz więźbę za murłaty aby wróciły do stanu prawidłowego
i tyle...

Myślisz że jak zrobisz wieniec ... zamocowany w płycie przegubowo to...

będzie to trzymać ...? na odcinku 15m? bez poprzecznego zakotwienia ?

plus przykotwienie każdej krokwi jak wyszkicowałem

a zrozumienie konstrukcji prowadzi do takich dzieł :) http://chilemadera.bligoo.com/tag/arquitecturaynaturaleza

siłę musi skierować idealnie przeciwnie do rozchodzenia się płatwi murowych :p

Przez element rozciągany i ściskany ...

każdą krokiew obejmuje prętem nad krokiew daje blachę 4mm aby rozłożyć docisk pręta na powierzchnię ... robi U i przez płytę kotwi każdy koniec solidną podkładką i dobrze kontruje nakrętką ...

Następny to patent na zastąpienie ściągu prostopadłego do osi płatwi murowych ...da się ten element tak wykonać że może się stać ozdobą poddasza ...

Jak pisałem trzeba dwa elementy ściskany i rozciągany :p

co jakiś czas na poddaszu mógł byś się pochwalić ciekawostką techniczną ....

Edytowane przez מרכבה

ROZEBRAĆ !!! SZYBKO !!! - GROZI KATASTROFĄ !!!

Zdemontować ostatnią warstwę pustaków

Wykuć pionowe bruzdy w ścianach kolankowych (na całą grubość ściany) (żeby otrzymać przestrzeń do wylania słupa 25x25cm) -rozstaw co 2m

Wywiercić w wieńcu w stropie 4 otwory pod pręty zbrojeniowe fi12 - na całą wysokosć wieńca !

WKLEIĆ !!! - 4 pręty fi12 strzemiona fi6 co około 20-25cm

W miejscu ściągniętych pustaków wykonać wieniec

Zalać wszystko betonem !!!

INNE PODANE PROPOZYCJE NA FORUM TO "PUDROWANIE TRUPA" - poza radą Pana Andrzeja W.

Inna opcja - najtańsza - to zrezygnowanie z poddasza użytkowego bo zajmą go ściągi - ale sam bym się na nią nie odważył

- Ale najpierw zajrzyj do projektu i zobacz kto zawinił projektant czy ktoś nie dopilnował (kierownik bud).

- Czy masz taki rysunek jak schemat konstrukcji poddasza !?!?!?!?! Ewentualnie przekrój architektoniczny

i tyle...

Myślisz że jak zrobisz wieniec ... zamocowany w płycie przegubowo to...

będzie to trzymać ...?

O jakim przegubie piszesz? Ja opisałem zrobienie wieńca w istniejącym domu, bez rozwalania wszystkiego. Takiej wysokości ścianki kolankowe nie musza mieć rdzeni, wystrczy prawidłowo zrobiony wieniec. Ta metoda z kotwieniem każdej krokwi jest ciekawa, ale niechciałbym sie zastanawiać całe zycie potem czy coś nie zerdzewieje, czy coś się nie poluzuje..

Radzić nie mozna aby rozebrać wszystko itd. mozna robić ławy fundamentowe pod istniejącymi ścianami, to tym bardziej mozan wykonac wieniec żelbetowy. Najprościej jest rozebrac, tylko jak zsumuje sie koszty dachu od nowa to klient będzie do tyłu jakies 60 tysięcy, a liczyć na to że z OC kierownika dostanie kase to mało optymistyczne bo jakoś nie wierze aby ubezpieczyciel wypłacił szybko kasę

Inna opcja - najtańsza - to zrezygnowanie z poddasza użytkowego bo zajmą go ściągi - ale sam bym się na nią nie odważył

a ja co radziłem ... siąg nie koniecznie musi być taki jak sobie każdy wyobraża...

co lekko chciałem zasugerować

Zdemontować ostatnią warstwę pustaków

Wykuć pionowe bruzdy w ścianach kolankowych (na całą grubość ściany) (żeby otrzymać przestrzeń do wylania słupa 25x25cm) -rozstaw co 2m

Wywiercić w wieńcu w stropie 4 otwory pod pręty zbrojeniowe fi12 - na całą wysokosć wieńca !

WKLEIĆ !!! - 4 pręty fi12 strzemiona fi6 co około 20-25cm

W miejscu ściągniętych pustaków wykonać wieniec

Zalać wszystko betonem !!!

ok ... tylko trzeba w kierunku ściany działowej jedną odnogę wzmacniającą .

ściana na 15 m ... aby cały układ by poprawny musi być wieniec na całości dachu... a reszta jak najbardziej się zgadza ...

O jakim przegubie piszesz? Ja opisałem zrobienie wieńca w istniejącym domu, bez rozwalania wszystkiego. Takiej wysokości ścianki kolankowe nie musza mieć rdzeni, wystrczy prawidłowo zrobiony wieniec. Ta metoda z kotwieniem każdej krokwi jest ciekawa, ale niechciałbym sie zastanawiać całe zycie potem czy coś nie zerdzewieje, czy coś się nie poluzuje..

tam się nic nie poluzuje bo to wszystko ma pracować na rozciąganie ... czyli bardzo małe przekroje prętów stalowych ...

INNE PODANE PROPOZYCJE NA FORUM TO "PUDROWANIE TRUPA" - poza radą Pana Andrzeja W
nic tam nie pudrujesz :p

rozbieranie dachu mija się z celem ... aby tylko przenieść rozpór ...pustaki mają przenieść tylko ściskanie :p

O jakim przegubie piszesz?
jeśli etapami i bez uciąglenia ...betonu ..

plus postawienie na słupkach żelbetowych ... na długości 15 m w cale idealne nie jest ...

http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=pl&sa=X&biw=1515&bih=758&tbm=isch&tbnid=NrlUC8RT1rtxWM:&imgrefurl=http://www.przewodnik-budowlany.com.pl/Porady/1,Budowa-krok-po-kroku/Stan-surowy/1437,Wieniec-zelbetowy-jako-najprostszy-sposob-wzmocnienia-scian-kolankowych.html&docid=XW4CD-nX_nhJzM&imgurl=http://www.przewodnik-budowlany.com.pl/res/doc/67/367939/4f4cef2f32243-sk_7.jpg&w=585&h=440&ei=HZtmUd-YMKeG4AS2jYGYDw&zoom=1&ved=1t:3588,r:0,s:0,i:78&iact=rc&dur=522&page=1&tbnh=186&tbnw=247&start=0&ndsp=20&tx=115&ty=86 o takie coś mnie chodzi odgałęzienia

w tedy jak najbardziej tak...

moja wcześniejsza metoda to koszt ... bardzo mały gorzej bo w paru miejscach poddasze by się zmniejszyło ..

ROZEBRAĆ !!! SZYBKO !!! - GROZI KATASTROFĄ !!!

ale niechciałbym sie zastanawiać całe zycie potem czy coś nie zerdzewieje, czy coś się nie poluzuje..

a kto mówi o użyciu czegoś co rdzewieje ... Edytowane przez מרכבה

Przegubów nie będzie, nie takie rzeczy juz robiłem to i inni tez mogą. Rok temu podnosiłem cały dom drewniany (inwestor chciał, chociaż taniej wyszłoby go rozebrac i zrobic od nowa). A ile tego wieńca to już nalezałoby projekt widziec całego domu jak to wyglada faktycznie, to wtedy tam gdzie trzeba to da sie wieniec, tam gdzie nie to nie. Wieniec by stał na cegłach, rozpór nie jest taki duzy aby zerwać wieniec z cegieł.