adriellie 10.04.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Witam Potrzebuję rady w temacie zakupu okien. Mieszkanie: - 2 pokoje, ostatnie piętro w bloku z cegły z lat 60-tych, narożne, - problemem jest hałas (skrzyżowanie dwóch ruchliwych ulic) i temperatura (w zimie jest chłodno nawet przy maksymalnym rozkręceniu kaloryferów, a w lecie z kolei gorąco - okno w dużym pokoju wychodzi na południe), - planuję od razu zamówić na okno w dużym pokoju roletę wewnętrzną (ze względu na nagrzewanie się), - nie lubię bardzo wysokich temperatur, 19-20 st. w mieszkaniu jest dla mnie ok, - często wietrzę i zostawiam okna rozszczelnione na czas kiedy wychodzę do pracy, bo przy braku wietrzenia (kłopotliwa współlkatorka, która już ze mną nie mieszka), w rogach pokoi wychodził grzyb. Dostałam oferty z kilku firm, póki co najbardziej interesuje mnie: - Budvar (zaproponowali swój nowy profil 8-komorowy z 3 szybami U=0.6 w promocji w cenie 5 komorowego) - Jocz (5 komorowe, z 3 szybami U=0.7). Na korzyść Jocza przemawia to, że znam firmę bo mieszkałam rok w mieszkaniu z ich oknami na profilu 5 kom z 2 szybami i byłam bardzo zadowolona - tylko 2 razy w zimie była potrzeba włączenia ogrzewania, okna były bardzo szczelne - za to od środka parowały. Ich minusem jest fakt, że w ofercie przedstawiono mi szkic był z 2004 roku, czyli nie wiem, czy coś od tego czasu modyfikują w swoich wyrobach. Cena w obu przypadkach jest taka sama. Proszę o radę: - czy te 3 szyby to dobre rozwiązanie? - jak istotna jest różnica pomiędzy 5 kom a 8 kom w przypadku mojego mieszkania? - czy trzeba koniecznie montować nawiewniki? Sprzedawca w Joczu je odradzał i mówił, że to jednak jest wybijanie dziury w oknie - zalecał rozszczelnianie okien w ciągu dnia, tak jak robię to teraz. Będę bardzo wdzięczna za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.04.2013 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 ....tylko 2 razy w zimie była potrzeba włączenia ogrzewania, okna były bardzo szczelne - za to od środka parowały. W tej części zdania podałaś od razu przyczynę która odpowiada za zjawisko parowania. Pojawiała się rosa, bo nie grzałaś, nie było wymiany powietrza. Na Jocza nie pamiętam by były tu na forum jakieś specjalne kwiatki, więc możesz brać ich nadal pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrisowaty 27.04.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Już na tym forum udowadniano iż profil okienny 8 komorowy nie musi być cieplejszy od 5-cio czy 6-cio komorowego. Ważne, aby profil był dobrego producenta i możliwie szeroki. Potem kolejnym krokiem jest poprawny montaż. Sam 3 lata temu stałem przed wyborem wymiany stolarki w bloku na 4-tym pietrze. Wybierając okna 5-cio komorowe z pakietem 3-szybowym widziałem zdziwienie handlowców. Firma, która u mnie montowała okna sama była zaskoczona, ponieważ po raz pierwszy w życiu takie okna montowali w bloku. Okna oczywiście z nawiewnikami ponieważ takie wymaga administracja, a co najważniejsze podpowiada zdrowy rozsądek. Dzisiaj stając przed podobnym dylematem, popełnił bym ten wybór jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts