chemik67 10.04.2013 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Myślałem, że sprawa będzie mniej poważna. Woda trochę "zalatywała" i nie była mega przezroczysta. Po wykonaniu analizy i przygotowaniu oferty sam nie wiem czy sam sobie z tym poradzę. Może wy coś zaproponujecie. Wyniki analizy: UWAGI: Woda nie spełnia wymagań jakości wody do spożycia pod względem mętności, zawartości żelaza i manganu. Dodatkowo woda charakteryzuje się dość niskim odczynem pH oraz nieprzyjemną barwą i mocnym, ale przemijającym zapachem. W celu kompleksowej poprawy jakości wody rekomenduje się zastosowanie filtra opartego na złożach sedymentacyjno-utleniających, który podniesie odczyn oraz zredukuje dość duże stężenie manganu. Usunięcie charakterystycznego zapachu gwarantuje aerator zainstalowany przed zbiornikiem hydroforowym starego typu – nieprzeponowym. Oczywiście wraz z wynikami dostałem od razu przygotowaną ofertę... NAPOWIETRZACZ 1'' Zbiornik hydroforowy ocynkowany 300 litrów z wyposażeniem Odmanganiacz IR-DF 1465 TC Filtr mechaniczny Cintropur NW 32 Nawet nie podaję cen, bo to przechodzi ludzkie pojęcie. Oczywiście najdroższy ten filtr centralny. TUTAJ znalazłem jego opis - zobaczcie proszę. Zaproponujcie proszę jakąś alternatywę! Coś co może sam bym mógł zainstalować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.04.2013 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Myślałem, że sprawa będzie mniej poważna. Woda trochę "zalatywała" i nie była mega przezroczysta. Po wykonaniu analizy i przygotowaniu oferty sam nie wiem czy sam sobie z tym poradzę. Może wy coś zaproponujecie. Wyniki analizy: [ATTACH=CONFIG]182735[/ATTACH] Oczywiście wraz z wynikami dostałem od razu przygotowaną ofertę... Nawet nie podaję cen, bo to przechodzi ludzkie pojęcie. Oczywiście najdroższy ten filtr centralny. TUTAJ znalazłem jego opis - zobaczcie proszę. Zaproponujcie proszę jakąś alternatywę! Coś co może sam bym mógł zainstalować! Powyzsze mozesz sam zainstalowac. Jakakolwiek sensowan alternatywa tez bedzie wymagala duzego filtr, moze ciut mniejszego niz ten, ale nie bedzie to 10x mniejsze. Tzn, mozesz jakis filtr narurowy powiesic, ale on sie szybko skonczy, czesto go trzeba wymieniac i w perspektywie bedzie drozszy. Zaproponowany filtr jest spory, nie wiem czy potrzebny az tak duzy, rzadko kto ma malo zelaza duzo manganu, najczesciej jest na odwrot. Ale to sie fachowcy powinni wypowiedziec. Cena 3,5kPLN za taki filtr nie jest jakas bardzo wygorowana. Niestety pH nieciekawe do usuwania manganu, wiec pewni nabardziej optymalne byloby podniesienie pH i dopiero filtracja, czy to co ten filtr realizuje. Pomieszanie zloza katalitycznego i jakiegos dolomitowego podnoszacego pH. Ewentualnie maly filtr typu bigblue z jakims wkladem dolomitowym (latwiej wymieniac ten wklad) zeby podniosl pH, a za tym mniejszy, nawet 10" filtr z jakims popularnym zlozem katalitycznym. Mnie osobiscie przeraza mieszanie w duzym filtrze jakiegos zloza ze zlozem dolomitowym, w sytuacji gdy nikt nie chce jasno napisac pi razy oko ile ten dolomit wytrzyma, tzn, ile bedzie to pH podnosil. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik67 10.04.2013 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Napisałem do nich, dostałem odpowiedź, że przy zakupie całego zestawu mogę liczyć na jakiś upust. Drogi Marcinie, czy mógłbyś zaproponować to "ciut mniejsze" rozwiązanie? Bo widziałem, że tam jest podział na wielkości w zależności od przepływu. U mnie mieszkamy w trójkę - z żoną i dzieckiem. Odnośnie Twojej alternatywy - pytanie jest - na ile takie zwyczajne obudowy poprawią właściwości wody... i co ile bd musiał ewentualnie wymieniać wkłady?! Dzięki za obszerną wiadomość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 10.04.2013 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 (edytowane) Ubawiła mnie trochę ta firma, szkoda chemik, że nie puściłeś tego rano. Miałbym dobry humor na cały dzień. "niskim odczynem pH":-?. Albo odczyn, albo pH. "nieprzyjemną barwą":-?. Na forum mogę napisać, że barwa jest "nieciekawa", ale Klientowi w ofercie zawsze napiszę, że jest wysoka. "filtra opartego na złożach sedymentacyjno-utleniających, który podniesie odczyn":-?. Złoża sedymentacyjne nie podnoszą pH. "gwarantuje aerator zainstalowany przed zbiornikiem hydroforowym starego typu – nieprzeponowym" To wymaga cierpliwości od Ciebie przy czytaniu. Zastanawiałem się, jak wielki, i z jakim wypełnieniem zaproponują Ci aerator? Ale w ofercie go nie było! Bo aerator, to zbiornik metalowy (typu hydroforowy) wypełniony różnym badziewiem, służący do wymieszania powietrza z wodą. Powietrze może być dostarczane przed aeratorem przez np. kompresor lub aspirator. No chyba, że do każdego filtra dorzucają aerator do trawników ( typu klapki + taśmę je mocującą). "zbiornik hydroforowy ocynkowany 300 litrów z wyposażeniem":-?. Tzn. standardowym, takim jak sam możesz kupić w sklepie, czy z odpowietrznikiem? Przy takiej barwie zbadałbym chociażby utlenialność. Dlaczego nie ma wyników badań na twardość? Co to takiego złoże Ironit? (nawet nie mają tego w ofercie). Czy pytali się Ciebie o typ (wydajność) pompy? Edytowane 10 Kwietnia 2013 przez free_shop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 10.04.2013 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Tak wiele daje ta firma do myślenia, że zapomniałem o jednym.Z linka, który podałeś:"Ze względu na możliwość pylenia ze złóż filtracyjnych, zaleca się stosowanie filtra mechanicznego za urządzeniem". Pylenie zachodzi raczej w środowisku gazowym. W środowisku wodnym, możemy mówić ew. o zapyleniu. Chociaż i tu i tu stosuje się filtry mechaniczne:lol:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.04.2013 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Napisałem do nich, dostałem odpowiedź, że przy zakupie całego zestawu mogę liczyć na jakiś upust. Drogi Marcinie, czy mógłbyś zaproponować to "ciut mniejsze" rozwiązanie? Bo widziałem, że tam jest podział na wielkości w zależności od przepływu. U mnie mieszkamy w trójkę - z żoną i dzieckiem. Odnośnie Twojej alternatywy - pytanie jest - na ile takie zwyczajne obudowy poprawią właściwości wody... i co ile bd musiał ewentualnie wymieniać wkłady?! Dzięki za obszerną wiadomość Wydaje mi sie, ze na 3 osoby filtr 10" calowy, powinien starczyc. Tu Ci zaproponowano buitle 14" calowa. No fajnie, bedzie dzialac, ale troche niepotrzebnie duza. Tak jak napisal freeshop troche niewiadomo czym zasypana. Taki filtr sie plucze celem pozbycia zanieczyszczen. Wiekszy filtr, wicej wody do plukania trzeba (szybszego przeplywu). 14" zbiornika ze 2x wiecej niz 10" zbiornik. Podstawa jest okreslenie przez producenta ile tej wody do plukania trzeba. Co z tego ze Ci swietny filtr sprzedadza jesli pompa Ci go nie da rady wyplukac. Takimi zwyczajnymi narurowymi filtrami glowy sobie nie zawracaj. Zloza filtracyjne sa doscy drogie. W duzym filtrze masz go 30-60litrow i kosztuje to pareset PLN. Pluczesz go co tydzien. Filtra narurowego nie wypluczesz bo nie ma jak. Podziala z tydzien-dwa-trzy i musisz kupic wklad za "stowke". Pisze z glowy, ale serio po roku stwierdzisz ze kolumna filtracyjna za 3000 to calkiem tania. Po za tym kolumna jest dosyc bezobslugowa. Reszte glupot freeshop Ci pokazal. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.04.2013 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 "filtra opartego na złożach sedymentacyjno-utleniających, który podniesie odczyn". Złoża sedymentacyjne nie podnoszą pH. Ojtam ojtam. Nasypali dolomitu i piasku. A tak opisane brzmi ladnie i fachowo. Ja ostatnio widzialem "zloze jonowymienne katalizujace procesy utleniania zelaza". Gdzies dzwonilo...... Ale skad klient ma wiedziec. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 10.04.2013 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Ojtam ojtam. Nasypali dolomitu i piasku.To w takim razie, które jest sedymentacyjne, a które utleniające:confused:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.04.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 To w takim razie, które jest sedymentacyjne, a które utleniające:confused:. Z tych dwoch zadne, to fakt. Nie bronie tej firmy/oferty. Staram sie domyslic co tam nasypali. Zgaduje, zakladam, ze jest to dolomit i jakies zloze katalityczne. A ze swoja nazwe zloza podali. Takie ich prawo. Jak poguglasz to w opsiach zloza defeman na stronach pojawia sie okreslenie zloze o wlasciwosciach utleniajacych. Nie jest to scisle, bo utlenianie to nie to samo co katalizowanie utleniania, ale jaki klient zwroci na to uwage. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 10.04.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 (edytowane) Nie bronie tej firmy.A ja ją doceniam;). Jaka firma odważyłaby się napisać na swojej stronie:lol2: (nie będę cytował zalet urządzenia): "Uwaga!Nasze doświadczenia pokazały, że osmoza Evolution RO1000 nie osiąga nawet połowy wydajności, którą podaje producent. Trzeba także dodać, że następca urządzenia GE Merlin podczas procesu filtracji odrzuca do kanalizacji około 90% wody."? Producent podaje wydajność 1000 GPD, czyli firma sprzedaje to jako 1,5 m3/dobę. Producent zapewnia 60, lub (opcjonalnie) nawet 50%. Firma mówi o odrzucie 90%, czyli aby wyprodukować 1 litr wody do czajnika, należy wywalić 9 litrów do ścieków! (to moja stara armatura robi 3,5 litra z 5 litrów zacieru:yes:). Dlatego też uważam, że TA FIRMA zasługuje na szacunek, ponieważ reklamuje i sprzedaje badziewie do którego nie jest przekonana (przy nich kamikaze to pikuś). To wszystko można znależć na: http://www.krainawody.pl/2-odwrocona-osmoza-evolution-ro1000.html# PS. chemik, dzięki za namiary firmy, ubawiłem się po pachy;-). Edytowane 10 Kwietnia 2013 przez free_shop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik67 11.04.2013 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Dostałem odpowiedź dotyczącą złoża: 1.Co to takiego złoże Ironit? (nawet nie mają tego w ofercie). Złoże Ironit to następca znanego Klarsanitu Złoże Klarsanit zapewnia efektywną i ekonomiczną eliminację związków żelaza oraz obniża zawartość manganu. Rozpuszczony w wodzie tlen i żelazo, pod wpływem Klarsanitu reagują ze sobą. Powstały wodorotlenek żelazowy łatwo usunąć podczas płukania wstecznego. Do regeneracji złoża nie wymaga się użycia regenerantów (substancji chemicznych). Pełne właściwości medium filtracyjnego zostają przywrócone podczas płukania wstecznego napowietrzoną wodą. Żywotność złoża wynosi 5 lat. Podczas tego okresu Klarsanit będzie wykazywał pełne właściwości katalityczne. 2. Czy pytali się Ciebie o typ (wydajność) pompy? Dałem im wykaz razem z próbką wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marczak 11.04.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 A ja ją doceniam;). Jaka firma odważyłaby się napisać na swojej stronie:lol2: (nie będę cytował zalet urządzenia): "Uwaga!Nasze doświadczenia pokazały, że osmoza Evolution RO1000 nie osiąga nawet połowy wydajności, którą podaje producent. Trzeba także dodać, że następca urządzenia GE Merlin podczas procesu filtracji odrzuca do kanalizacji około 90% wody."? Producent podaje wydajność 1000 GPD, czyli firma sprzedaje to jako 1,5 m3/dobę. Producent zapewnia 60, lub (opcjonalnie) nawet 50%. Firma mówi o odrzucie 90%, czyli aby wyprodukować 1 litr wody do czajnika, należy wywalić 9 litrów do ścieków! (to moja stara armatura robi 3,5 litra z 5 litrów zacieru:yes:). Dlatego też uważam, że TA FIRMA zasługuje na szacunek, ponieważ reklamuje i sprzedaje badziewie do którego nie jest przekonana (przy nich kamikaze to pikuś). To wszystko można znależć na: http://www.krainawody.pl/2-odwrocona-osmoza-evolution-ro1000.html# PS. chemik, dzięki za namiary firmy, ubawiłem się po pachy;-). Najwyraźniej po prostu im nie zależy na sprzedaży nowego merlina Weź pod uwagę, że pod tym tekstem jest : Szukając odwróconej osmozy o bardzo wysokiej wydajności, która nie wymaga magazynowania wody, warto zwrócić uwagę na filtry Puricom Binature oraz Puricom Sintra. Nie sądzisz, że to może być po prostu celowa reklama? PS. Na marginesie - nie wiem ile w tym 90% odrzucie jest prawdy, ale ten STARY merlin był tragiczny - mimo to miał bardzo dużą popularność i wiele osób sobie instalowało. Wole, żeby pisali, że odrzuca wodę i polecali alternatywę niż wciskali kity, że merlin to cudo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 11.04.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Złoże Ironit to następca znanego Klarsanitu Czyli standardowe złoże katalityczne... chociaż jak to dumnie brzmi "następca" Klarsanit to przecież autorska mieszanka pewnej firmy. Ciekawe też, że np. Greensand, Pyrolox, Catalox, itd. nie mają swoich "następców" od wielu lat, a nasze lokalne produkty co chwila są "ulepszane" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 11.04.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Na marginesie - nie wiem ile w tym 90% odrzucie jest prawdy, ale ten STARY merlin był tragiczny... W normalnej przemysłowej osmozie odzysk jest na poziomie 75 - 80%. W domowej na pewno jest mniejszy (bo nie ma recyrkulacji), ale jaki konkretnie to zależy od konkretnego modelu. Są w nich ograniczniki regulujące przepływ koncentratu (na zasadzie kryzowania) i to od tego jaki się znajdzie w danym zestawie zależy jego odzysk (ale i żywotność i skuteczność membrany). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 11.04.2013 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 (edytowane) Dostałem odpowiedź dotyczącą złoża: 1.Co to takiego złoże Ironit? (nawet nie mają tego w ofercie). Złoże Ironit to następca znanego Klarsanitu 2. Czy pytali się Ciebie o typ (wydajność) pompy? Dałem im wykaz razem z próbką wodyA weź Ty wreszcie się odczep do tej firmy! Toż to kpina! Czyżby w mieście Łodzi nie było firm uzdatniających wodę? Defeman jest złożem katalitycznym zawierającym braunsztyn (czyli utleniającym). Klarsanit (czy jego następca Ironix) też utlenia. To gdzie to złoże podwyższające "odczyn pH"? Zamontuj, (na początek) asirator i zbiornik hydroforowy bezprzeponowy z odpowietrznikiem. Daj wodę do zbadania i wyślij zapytania do firm w Twojej okolicy. Edytowane 11 Kwietnia 2013 przez free_shop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik67 12.04.2013 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Czyli standardowe złoże katalityczne... chociaż jak to dumnie brzmi "następca" Klarsanit to przecież autorska mieszanka pewnej firmy. Ciekawe też, że np. Greensand, Pyrolox, Catalox, itd. nie mają swoich "następców" od wielu lat, a nasze lokalne produkty co chwila są "ulepszane" Dziękuję, rozjaśniłeś mi trochę sprawę Czyżby w mieście Łodzi nie było firm uzdatniających wodę? Może mógłby ktoś coś polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts