Michal50 10.04.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Witam Jestem początkującym elektrykiem, tyle wstępu. Chciałem założyć oświetlenie ogrodowe na LED-ach (parę lamp nie wiem dokładnie ile jeszcze). Sęk w tym, że chciałbym mieć możliwość włączania ich zarówno za pomocą czujki ruchu (PIR), jak i z jej ominięciem najnormalniej przez zwykły przełącznik. Wymyśliłem do tego schemat poniżej. W normalnym układzie przełącznik A1 zamknięty/zwarty (a ,A2 rozwarty). Napięcie w momencie naruszenia czujki ruchu idzie na cewkę przekaźnika, przez co załączone zostają styki tego przekaźnika i na lampy idzie zasilanie. Opcja ta będzie mi przydatna gdy na przykład wieczorem będę wchodził do domu, lampy zapalą się na chwilę i zgasną gdy wejdę. W drugim przypadku chce posiedzieć w ogrodzie, nie chce by mi co jakiś czas z powodu bezruchu gasło światło albo nie chcę też by podczas mojej nieobecności światło zapalało się bo przebiegnie kot lub coś innego. Rozłączam czujkę ruchu przełącznikiem A1 i mam możliwość na trwale włączyć, bądź wyłączyć światło przez A2. Czy to będzie działać? Czy należy coś poprawić? Czy można - a jestem pewien, że można - zrobi to prościej. Pozdrawiam Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 20.04.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Możesz tutaj zapytać....... Po co spamujesz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts