Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Różnokolorowa kosta brukowa

Recommended Posts

Zauważyłem, że podobają mi się róznokolorowe kostki brukowe (nie tylko dlatego że sąsiedzi mają jednokolorowe, chyba dla tego, że mam dużo zieleni w ogrodzie i wydaje mi się, że takie połączenie będzie bardzo ładnie się prezentować. Kostka, która mnie zaintereswała to seria kontur Bruk Betu:

image.php.jpgimage.php2.jpg

Spełnia wszystkie moje wymagania - kolorowa, dosyć drobna, ale o regularnym kształcie. I mam do was pytanie, czy fachowców, którzy będą ukłdać kostkę trzeba jakoś "zachęcić" do równomiernego układania kostki o róznych kolorach czy zrobią to sami z siebie? Nie chcę by spartaczyli robotę, później bym musiał to poprawiać, a kostka to produkt, który kupuje się raz i na wiele lat

Witam

Brukarze bedą brali kostke z kilku palet na raz i tym samym będą mięszali kolory kostki, więc będzie jak najbardziej losowo układane. Po ułożeniu można ewentualnie zerknąć i gdzie bedzie wiecej jakiegoś koloru to pojedyńcze kostki się wymienia na inny kolor.

Pozdrawiam

Polakowski Kamil

Pogadaj z nimi, oni będą wiedzieli najlepiej jak zrobić. Ja jak zamawiałem z Kost-Betu, to dokładnie wytłumaczyłem jak bym to widział, oni skonfrontowali to i dzięki temu mam prawdziwe dzieło sztuki przed domem ;)

Witam

Wstaw zdj tego dzieła sztuki jeśli to nie nachalna reklama :)

Pozdrawiam

Polakowski Kamil

Edytowane przez twister718
literówka

Brukarzowi zawsze zależy na szybkości układania a klientowi na efekcie wizualnym. Niektórzy klienci potrafią przebierać prawie wszystkie kostki co powoduje, że robota prawie stoi w miejscu. Dlatego doradzam żebyście to sobie dokładnie z ekipą dogadali a nawet ustalili dopłatę za przebieranie kostek. Bo kwas może być spory. Pozdrawiam

• 1 month później...
Dzięki, szczególnie blechertowi, nie odzywałem się wcześniej, bo właściwie na dniach robota się zaczynała. Praca została już wykonana, zapytałem ekipę wprost no i faktcznie trzeba było sięgnąć głebiej do kieszeni. Nie było to dużo pieniędzy, ale jednak efekt jest dobry, naprzemienność róznych kolorów jest regularna, a nie przypadkowa. Dziękuję jeszcze raz serdecznie za pomoc

Ja wolę naprzemienność raczej przypadkową, ale żeby nie było widać że teraz leciał taki odcień, potem następny, itp.

Układanie w kilku palet w przypadku takich kostek to za mało. Brukarze i tak muszą sobie te odcienie posortować, bo często bywa tak, że jednego odcienia będzie za mało, tego najbardziej kontrastującego i jak się skończy to reszta nawierzchni wyjdzie mdła i będzie LIPA!

Takie rzeczy zgodnie z radą Blecherta trzeba ustalić z brukarzem na początku, żeby chłopina wiedział jakie są oczekiwania względem niego, bo potem są zgrzyty.

Często bywa tak, że brukarz, który jest uczciwy i ma odrobinę samokrytyki sam na końcu powymienia pojedyncze kosteczki na położonej już nawierzchni, bo okaże się, że nagle zabrakło jakiegoś koloru, bo w palecie pierwsze rzędy były takie a następne już mdłe.

Wszystko jest do zrobienia, ale to trzeba ugadać.

Wydaję mi się, że jak się leci zupełnie przypadkowo to zostaje duża doza ryzyka, że zostanie po wykonaniu 90% pracy jeden typ kostki, którą trzeba będzie już wykładać masowo w jednym miejscu.

Dużo słuszności jest w stwierdzeniu, że chyba bez planu co do każdej kostki, nie można uniknąć błędów przy jej róznokolorowym układaniu. Tym bardziej, że ta seria kontur to drobna kostka, a nie płyty, na które można jakąś perspektywę przed rozpoczęciem pracy mieć. Najwyżej po skończonej pracy dokładnie obejrzę jak wygląda całość i zgłoszę miejsca do poprawek