kalumet 11.04.2013 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 czy kostka via trio z libetu o gr 6 cm nadaje się na podjazd?jeden sprzedawca twierdzi, że bez problemudrugi mówi, że najdłuższa która ma 45 cm długości może pękaćbiorę ją na taras i myślałem wziąć od razu na podjazdcena jest dobra a potrzebuję tego powyżej 250 m2przeciwny temu aby ją dać na podjazd jest gość od które bym to brałreszta twierdzi że będzie oktylko że trzeba zrobić porządną podbudowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twister718 11.04.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 czy kostka via trio z libetu o gr 6 cm nadaje się na podjazd? jeden sprzedawca twierdzi, że bez problemu drugi mówi, że najdłuższa która ma 45 cm długości może pękać biorę ją na taras i myślałem wziąć od razu na podjazd cena jest dobra a potrzebuję tego powyżej 250 m2 przeciwny temu aby ją dać na podjazd jest gość od które bym to brał reszta twierdzi że będzie ok tylko że trzeba zrobić porządną podbudowę Witam Pod osobówki wystarczy tylko trzeba porządnej podbudowy, widziałem jak ludzie jeżdzą po płytach chodnikowych 50cm x 50cm. Pozdrawiam Polakowski Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 11.04.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 twister: po dużej płytce 50x50x7 jak ma sensowną podbudowę to można jeździć i 7 tonami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 11.04.2013 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 na chwilę obecną mam wysypany gruzna to poszło dość dużo szlakina koniec kamieńmam już krawężniki 30 więc jeszcze z jakieś 20 cm kamienia pójdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twister718 12.04.2013 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 na chwilę obecną mam wysypany gruz na to poszło dość dużo szlaki na koniec kamień mam już krawężniki 30 więc jeszcze z jakieś 20 cm kamienia pójdzie Witam Gdy przyjdzie ekipa brukarska to ocenią stan gruntu i jaką zrobić podbudowe bo tak zdalnie to nic konkretnego nie można powiedzieć Pozdrawiam Polakowski Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 12.04.2013 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 a czy żwir na podbudowie to dobry czy zły materiał, żwir taki jak do betonu, kiedyś coś z podjazdem i kawałkiem działki trzeba będzie zrobić, do żwiru mam dostęp, do tłucznia, klińca itp już nie bardzo, tak rozmyślam więc czy zagęszczony żwir w warstwie np. 50cm byłby ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamilM 12.04.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 uważam że nie :/żwir możesz rozsypać cienką warstwą na sam spód podbudowy jeżeli jest mokry teren w celu jego osuszenia częściowegoTłucznia ani klińca żwir Ci nie zastąpi i jeżeli teren nie jest bardzo suchy to mogą po deszczach pojawić się doły.podsumowując żwir w warstwie 50 cm? nie zaryzykwałbym nawet 30 cm żwiru.Żwir mógłby zastosować kolega kalumet gdyż w jego przypadku żwir mógłby wypełnić luki w nieszczelnościach pomiędzy kamieniami/gruzem.Zrobiłem kilkadziesiąt wjazdów i nigdzie nic się nie dzieje.. z tym że nigdy nie używałem żwiru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twister718 12.04.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) a czy żwir na podbudowie to dobry czy zły materiał, żwir taki jak do betonu, kiedyś coś z podjazdem i kawałkiem działki trzeba będzie zrobić, do żwiru mam dostęp, do tłucznia, klińca itp już nie bardzo, tak rozmyślam więc czy zagęszczony żwir w warstwie np. 50cm byłby ok? Witam Sam żwir w warstwie 50cm nie jest dobry i nie zaryzykował bym, można żwirem usypać z 15- 20cm a później na to reszte cementu ze żwirem, ewentualnie od samego spodu mięszanka cementowo żwirowa i musi trzymać. Trzeba pamiętać by ubijać warstwowo w zależności od wagi zagęszczarki a nie odrazu te 50 cm. Pozdrawiam Polakowski Kamil Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez twister718 literowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 12.04.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 jeśli zwykły żwir 2-16 odpada to co sądzicie o jakimś grubym (30-60mm? albo od 30 wzwyż - odsiewka na żwirowni, to w zasadzie chyba kamień) na spód warswyew. jeśli żwir z cementem to w jakich proporcjach?żwirem zasugerowałem sie nieco patrząc na drogowców, którzy to poważne inwestycje robią na żwirze, często w warstwie znacznie przekraczajacejk30 czy 50cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twister718 12.04.2013 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 jeśli zwykły żwir 2-16 odpada to co sądzicie o jakimś grubym (30-60mm? albo od 30 wzwyż - odsiewka na żwirowni, to w zasadzie chyba kamień) na spód warswy ew. jeśli żwir z cementem to w jakich proporcjach? żwirem zasugerowałem sie nieco patrząc na drogowców, którzy to poważne inwestycje robią na żwirze, często w warstwie znacznie przekraczajacejk30 czy 50cm Nie wiem dokładnie ale drogowcy wierzchnia warstwe która podejrzewam że przekracza 50cm robią z czegoś porządniejszego niż żwir, czyli tłucznia. Co do proporcji na na podjazdy przy warstwie 30cm podbudowy cementowo piaskowej sype worek cementu, traktuj to tylko poglądowo bo brukarz który bedzie to robil oceni jaki jest grunt i podejmie decyzje ile czego uzyć. Sam osobiście nie lubie jak wlaściciel/inwestor naczyta sie porad od ludzi którzy nie widzieli na oczy miejsca inwestycji a każą coś robić tak czy inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 12.04.2013 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Witam Gdy przyjdzie ekipa brukarska to ocenią stan gruntu i jaką zrobić podbudowe bo tak zdalnie to nic konkretnego nie można powiedzieć Pozdrawiam Polakowski Kamil niestety mam zamiar sam to układać za samo ułożenie zawołali mi 40 złm2 przy tylu metrach wychodzi 10k jak dla mnie to zdeka za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twister718 13.04.2013 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 niestety mam zamiar sam to układać za samo ułożenie zawołali mi 40 złm2 przy tylu metrach wychodzi 10k jak dla mnie to zdeka za dużo Witam A jakie parametry podbudowy zaproponowali i jaka charakterystyka zlecenia jest, jakieś ścieżki, alejki itp? Pozdrawiam Polakowski Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 13.04.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 niestety mam zamiar sam to układać za samo ułożenie zawołali mi 40 złm2 przy tylu metrach wychodzi 10k jak dla mnie to zdeka za dużo 40 zł za samo ułozenie kostki czy wszystkich warstw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 25.04.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Witam Sam żwir w warstwie 50cm nie jest dobry i nie zaryzykował bym, można żwirem usypać z 15- 20cm a później na to reszte cementu ze żwirem, ewentualnie od samego spodu mięszanka cementowo żwirowa i musi trzymać. Trzeba pamiętać by ubijać warstwowo w zależności od wagi zagęszczarki a nie odrazu te 50 cm. Pozdrawiam Polakowski Kamil a jak ocenisz coś takiego: - 10cm pospółki drogowej 0-63mm - 30cm 30% mieszanki pospółki drogowej 0-63 i 70% kruszywa łamanego 0-31mm zagęszczanej w 3-4 warstwach czy może wystarczy tańsze 50% kruszywo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twister718 25.04.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 a jak ocenisz coś takiego: - 10cm pospółki drogowej 0-63mm - 30cm 30% mieszanki pospółki drogowej 0-63 i 70% kruszywa łamanego 0-31mm zagęszczanej w 3-4 warstwach czy może wystarczy tańsze 50% kruszywo? Witam Nie ocenie tego ponieważ osobiście preferuje wykonywać podbudowe cementowo piaskową lub cementowo żwirowa jak kto woli Sam piasek użył bym na najniższy poziom podbudowy w celu osuszenia terenu lub kruszywa łamanego jako stabilizacje w razie gdy grunt jest grząski lub gliniasty ale tylko na spodnią warstwe. Przykładowo mówimy o podbudowie okolo 50 cm pod osobowe auta dałbym 20cm piasku/ kruszywa łamanego i na to 30 cm cem-żwir a pod ciężarówki od samego spodu 50cm cem-żwir. Uważam że ilu by nie zapytać brukarzy, każdy ma jakąs swoja sprawdzona technike robienia podbudowy, która już sprawdził i sie jej trzyma. Pozdrawiam Polakowski Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uganiacz 20.05.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Ja zakupiłem od Bruk Betu kostkę 8 cm, powiedziano mi, że na podjaz wystarczy już własnie 6 cm. Nic nie pęka i jakby czuć, że kostka przeznaczona jest dla poruszania się po niej cięższych pojazdów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 20.05.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Nic nie pęka i jakby czuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 27.05.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 czy kostka via trio z libetu o gr 6 cm nadaje się na podjazd? jeden sprzedawca twierdzi, że bez problemu drugi mówi, że najdłuższa która ma 45 cm długości może pękać biorę ją na taras i myślałem wziąć od razu na podjazd cena jest dobra a potrzebuję tego powyżej 250 m2 przeciwny temu aby ją dać na podjazd jest gość od które bym to brał reszta twierdzi że będzie ok tylko że trzeba zrobić porządną podbudowę Wybierz te kilka największych płyt i połóż je na tarasie. Tam będą ładnie wyglądać, a na podjeździe unikniesz ryzyka pękania największych gabarytów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 28.05.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Żwir czy dobry to nie jestem pewny. U mnie na składach jest coś takiego dostępne, jak "kruszonka" - tak to nazywają. To jest taki żwir z frakcją od 0 do 30 mm. Kamień jest taki rzeczny okrągły, ale łamany no i dużo tańszy niż kliniec. Przez to jest ostry na końcach i się klinuje. Na pewno nie jest to to samo co kliniec, ale dużo lepsze niż zwykły żwir.Mam z tego podbudowę pod chodniki i po zagęszczeniu był stabilny jak skała.Kostkę 6 cm testowałem z Libetu Akropol. Na mój podjazd z tej kostki wjeżdżało wielkie ciężarowe auto z 8 paletami kostki + HDS i rozładowało te palety. Kostka była co prawda wadliwa (wymieniam ją w ramach reklamacji), ale mimo to śladu po niej to auto nie pozostawiło.Na większe płyty to bym chyba takiego auta nie wpuścił, wiec ja też wolałbym na podjeździe coś mniejszego.Zobacz sobie ten akropol - jest ładny moim zdaniem i fajnie wygląda na większej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agro_villa 03.06.2013 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Każda kostka ma swoją specyfikację techniczną, na której masz napisane czy jest przeznaczona pod ciągi piesze czy jezdne. To jesli chodzi o sprawy gwarancyjne. Sprzedawca niech Ci pokaże taką specyfikację i będziesz wiedział na 100%. W kwestii podbudowy, to nie wiem skąd jesteś, ale u mnie nie wykonuje sie bruków na piasku. Jesli kruszywo granitowe jest dla Ciebie niedostępne ( w mojej okolicy tona kruszywa frakcji 0-31mm kosztuje 10zł, słownie dziesięć) to połóż chudy beton i dopiero pod samą kostkę 3-4cm piasku ( nie więcej). Piasek, zwir ma okrągłe ziarna i bez spoiwa zawsze się rozjedzie. Pozdrawiamczy kostka via trio z libetu o gr 6 cm nadaje się na podjazd? jeden sprzedawca twierdzi, że bez problemu drugi mówi, że najdłuższa która ma 45 cm długości może pękać biorę ją na taras i myślałem wziąć od razu na podjazd cena jest dobra a potrzebuję tego powyżej 250 m2 przeciwny temu aby ją dać na podjazd jest gość od które bym to brał reszta twierdzi że będzie ok tylko że trzeba zrobić porządną podbudowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts