KRAB 11.04.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 (edytowane) Na początek - witam wszystkiich forumowiczów, czytam forum dość intensywnie od ponad roku. Teraz nadszedł czas na pierwsze pytanie, bo zupełnie nie rozumiem jednej rzeczy. Planuję wybudować parterówkę, ok 120m2 + nieogrzewany garaż w bryle, ale odizolowany zarówno na ścianach zewnątrznych, jak i od części mieszkalnej (w zasadzie ogrzewany ale od gruntu - tu bez styropiany), ogrzewany przede wszystkim kotłem gazowym.Dom bardzo dobrze ocieplony, na ścianach ~20cm styropianu, podłoga też ze 20cm, strop 40-50cm wełny, WM z reku i gwc, okna jakieś cieplejsze.NIe robiłem jeszcze żadnych obliczeń czy OZC, ale z tego forum wyczytałem, że tego typu dom powinien być 6-7 litrowy.Czyli załóżmy 70kWh/m2/rok, co daje 8400kWh/rok, czyli przy założeniu sprawności kotła 90% (pesymistycznie, nie wiem jeszcze czy będzie kondensacyjny) oraz, że 1m3 GZ = 10kWh, będę potrzebować na samo ogrzewanie ok 950m3 gazu na rok. Zbyt optymistyczne? - Nie wiem, może gdzieś popełniłem błąd, ale jeśli nie chodzi o jakies kosmetyczne różnice, proszę o wyprostowanie mnie.No dobrze, ale co jakiś czas pojawiają się wątki, w których ktoś podaje, ile zużywa gazu. W podobnych domach do mojego-planowanego padają liczby: 15m3, 20m3 a nawet 30m3 na dzień. Czyli 450-900m3 miesięcznie. Mi wyszło - 950m3, ale na cały ROK,czy raczej kilka miesięcy, kiedy dom jest ogrzewany.Skąd więc taka różnica?Przyjąłem w swojej sprawie zbyt optymistyczne założenia, czy to inni źle budują? Oczywiście, jest jeszcze CWU oraz to, że dom domowi nie równy, ale to chyba nie robi aż takiej różnicy? PozdrawiamRobert Edytowane 11 Kwietnia 2013 przez KRAB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 11.04.2013 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 W podobnych domach do mojego-planowanego padają liczby: 15m3, 20m3 a nawet 30m3 na dzień. Czyli 450-900m3 miesięcznie.....Przyjąłem w swojej sprawie zbyt optymistyczne założenia, czy to inni źle budują? Dobre pytanie. Rzeczywistość często jest nieco inna od teorii ze względu na jakość wykonanych prac, ale weź też pod uwagę parę spraw. Wątpię, żeby domy, które mają zużycie po 30m3/dobę miały powierzchnię 120m2 i były tak ocieplone, jak napisałeś. A więc słabsze ocieplenie i większa powierzchnia robią swoje. Inna sprawa to wentylacja - grawitacyjna działa najsprawniej gdy jest najzimniej na zewnątrz, a każdy "normalnie" budowany dom ma zazwyczaj wiele szpar i innych nieszczelności (syndrom durszlaka) przez które ucieka ciepłe powietrze. Kolejna sprawa, to pewnie bierzesz pod uwagę maksymalne wartości, bo one są najbardziej przerażające, ale sezon to nie tylko -20* na zewnątrz, są też cieplejsze dni, np. dzisiejszy Podsumowując jeśli wybudujesz szczelny dom o powierzchni 120m2 i ocieplisz tak jak napisałeś, założysz wentylację mechaniczną, zadbasz o jakość wykonania i przypilnowanie ekip, to Twoje założenia się zgodzą z rzeczywistością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KRAB 12.04.2013 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Dobre pytanie. Rzeczywistość często jest nieco inna od teorii ze względu na jakość wykonanych prac, ale weź też pod uwagę parę spraw. Wątpię, żeby domy, które mają zużycie po 30m3/dobę miały powierzchnię 120m2 i były tak ocieplone, jak napisałeś. A więc słabsze ocieplenie i większa powierzchnia robią swoje. Inna sprawa to wentylacja - grawitacyjna działa najsprawniej gdy jest najzimniej na zewnątrz, a każdy "normalnie" budowany dom ma zazwyczaj wiele szpar i innych nieszczelności (syndrom durszlaka) przez które ucieka ciepłe powietrze. Kolejna sprawa, to pewnie bierzesz pod uwagę maksymalne wartości, bo one są najbardziej przerażające, ale sezon to nie tylko -20* na zewnątrz, są też cieplejsze dni, np. dzisiejszy Podsumowując jeśli wybudujesz szczelny dom o powierzchni 120m2 i ocieplisz tak jak napisałeś, założysz wentylację mechaniczną, zadbasz o jakość wykonania i przypilnowanie ekip, to Twoje założenia się zgodzą z rzeczywistością. No cóż, rzeczywiście zobaczę jak to będzie wyglądać u mnie - na razie to tylko teoria. Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam, Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts