Ermua 11.04.2013 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Zbieram się w najbliższych miesiącach do tynkowania zewnętrznego. Mam dosyć oryginalne ściany, bo styropian mam włożony między dwie cegły ( tzn. jest w środku ). Mam go 10 cm. Niestety to pomysł mojego teścia obecnego. No, ale bywa już nie da rady przecież tego wyciągnąć. 1. czy dawać styropian na zewnątrz jeszcze? Z tego co się trochę interesowałem tematem to nie, ale liczę na wypowiedź tutejszych fachowców?2. Czy ktoś może polecić dobrą firmę z Mazowsza? Mieszkam pod Warszawa. PozdrawiamMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 11.04.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 czyli masz sciane trojwarstwowa.jezeli juz nie potzrebujesz dodatkowego docieplenia:- tynk cem-wapienny - siatka z klejem (niekoniecznie, ale to juz taka wersja na wypasie)- grunt- tynkWykonawca:Forumowy ewbuxxxo: EWBUDzakres prac:docieplenia budynkówtynki agregatemsuche zabudowylokalizacje: mazowieckie telefon: 667 003 003 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 11.04.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 czyli masz sciane trojwarstwowa. jezeli juz nie potzrebujesz dodatkowego docieplenia: - tynk cem-wapienny - siatka z klejem (niekoniecznie, ale to juz taka wersja na wypasie) - grunt - tynk Wykonawca: Forumowy ewbuxxxo: EWBUD zakres prac: docieplenia budynków tynki agregatem suche zabudowy lokalizacje: mazowieckie telefon: 667 003 003 oooooooooooooo dzięki Ci Panie za polecenie A na poważnie: zapraszam do kontaktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 11.04.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 A nie lepiej zostawić cegłę tylko ładnie ją zafugować pouzupełniać ubytki i takie tam? Będzie coś innego niż tynk? Pytanie tylko ile tej cegły jest prócz styro i pierwszej i drugiej warstwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 11.04.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 oooooooooooooo dzięki Ci Panie za polecenie A na poważnie: zapraszam do kontaktu. Zaszkodzilo Ci cos po drodze dzisiaj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 12.04.2013 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Zaszkodzilo Ci cos po drodze dzisiaj? Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ermua 12.04.2013 05:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 A nie lepiej zostawić cegłę tylko ładnie ją zafugować pouzupełniać ubytki i takie tam? Będzie coś innego niż tynk? Pytanie tylko ile tej cegły jest prócz styro i pierwszej i drugiej warstwie Nie da rady. Bo zewnętrzna "cegła" to Phoroterm. Więc raczej za pięknie by nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lizurej 19.08.2013 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Podpinam się do tematu Również mam ścianę trójwarstwową 30+styropian10+ceramiak12 Na zewnątrz wykonałem tynk cementowo wapienny ładnie równo Brak pęknięć Budynek z tym tynkiem mam już rok Przyszedł czas na kolory i strukturę Kolega fighter1983 pisze - tynk cem-wapienny- siatka z klejem (niekoniecznie, ale to już taka wersja na wypasie)- grunt- tynk Zastanawia mnie ta siatka z klejem czy to musi być choć - co się będzie działo jak jej nie dam Jakie poniosę skutki tego A druga sprawa jaki tynk finalny Firm i produktów od grona ( obstawiam sylikonowo sylikatowy ) ale jaka firma jakie różnice Proszę o sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 19.08.2013 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 w systemie na styropianie siatka z klejem czyli warstwa jest podlozem kompensujacym ewentualne naprezenia i zapobiega powstawaniu pekniec. w ukladzie trojwarstwowym z tymnkiem cem-wapiennym zadziala podobnie - ewentualne zarysowania powstajace na tym tynku (cem-wap) maja szanse zostac skompensowane przez siatke z klejem i nie przeniesione dalej na wyprawe elewacyjna. Dlatego tez - wykonanie tej warstwy w pewnych przypadkach zapobiega po prostu rysowaniu sie elewacji. Co do producentow: trzymaj sie raczej porzadnych marek, czyli standardowy 'moj" zestaw startowy: Dryvit, STO, Caparol, BASF. I sugerowalbym rozpatrywanie 2 rozwiazan: mineralny malowany lub silikonowy. Tak na dobra sprawe nie ma czegos takiego jak tynk silikatowo-silikonowy.... poza nazwa marketingowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adammxxx 22.08.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Witam, a Knauf silikonowy będzie dobry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 23.08.2013 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Witam, a Knauf silikonowy będzie dobry? witam a Kreisel Sisi bedzie dobry, a Majsterpol akrylowy bedzie dobry, a Weber silikatowy bedzie dobry.... co to za pytanie? Wiec odpowiedz adekwatna do pytania: Knauf tynk silikonowy jako cienkowarstwowa wyprawa elewacyjna jest przeznaczona do wykonywania strukturalnej wyprawy w systemach docieplen budynkow na warstwie zbrojacej z kleju cementowego z zatopiona siatka po uprzednim zagruntowaniu odpowiednim dla tego tynku gruntem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elcukro 25.08.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 witam a Kreisel Sisi bedzie dobry, a Majsterpol akrylowy bedzie dobry, a Weber silikatowy bedzie dobry.... co to za pytanie? Wiec odpowiedz adekwatna do pytania: Knauf tynk silikonowy jako cienkowarstwowa wyprawa elewacyjna jest przeznaczona do wykonywania strukturalnej wyprawy w systemach docieplen budynkow na warstwie zbrojacej z kleju cementowego z zatopiona siatka po uprzednim zagruntowaniu odpowiednim dla tego tynku gruntem. Moja ekipa od tynków również proponuje zrobienie mi tynków zewnętrznych Knauf silikonowych. Czy Knauf jako producent tynków odstaje znacząco od wcześniej wymienionych, i jeśli tak to pod jakimi względami? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł-Jakubczak 25.08.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Przepraszam , że może trochę nie na temat ale ma ktoś może doświadczenie w kładzeniu Zewnętrznych tynków glinianych . Ktoś sprawdził to rozwiązanie w praktyce - jeśli tak proszę o informacje na pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiek 26.08.2013 02:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Witam, a Knauf silikonowy będzie dobry? Kazdy bedzie dobry, nawet "garazowiec" tez moze byc dobry. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elcukro 26.08.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Kazdy bedzie dobry, nawet "garazowiec" tez moze byc dobry. Pozdrawiam. Ok ale jako że nie robię tych tynków samemu ani nie nadzoruję procesu ich powstawania, chciałbym poznać opinię o gotowych produktach, bo jeden z nich muszę wybrać, zapłacić za niego i potem z nim żyć przez kilkadziesiąt lat ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 26.08.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 A kiedyś przychodził majster (-> niem. Meister -> mistrz), lasował wapno, te 2-3 miesiące minimum, brał drobny piasek (ba czasem siał), dodawał dobrego cementu - i tynki jak tralala mu wyszły... dokąd to doszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiek 28.08.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 elcukro, ja radze wybrac tynk najczesciej stosowany w Twojej okolicy, masz wtedy okazje zobaczyc jak wyglada na chalupie. W naszym rejonie / Bielsko Biala / wielu inwestorow wybralo Kabe silikonowy i sa zadowoleni, ja wybralam z innej firmy tez silikonowy / podobno jedna z lepszych firm / i..... kicha. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 29.08.2013 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 dusiek.... Ty Caparola masz chyba?Jak sie okazuje ostatnio sporo o tych reklamacjach sie slyszy w Caparolu....Ciekawe.... a ja nadal nie mam reklamacji. Gdzie jest pies pogrzebany? Malo tego.... komus NQG wlasnie popekal .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McArtur73 29.08.2013 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Witam SerdecznieMam na elewacji położony tynk seleny silikonowy TYTAN EOS kornik - 60 dni temu - i mam taki problem - jak namoknie np po deszczu ( wchłania wodę ) to można go paznokciem !! zdrapać. Pytanie czy ktoś spotkał się z takim problemem i co z tym zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiek 29.08.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Witam Serdecznie Mam na elewacji położony tynk seleny silikonowy TYTAN EOS kornik - 60 dni temu - i mam taki problem - jak namoknie np po deszczu ( wchłania wodę ) to można go paznokciem !! zdrapać. Pytanie czy ktoś spotkał się z takim problemem i co z tym zrobić ? Zupelnie jakbym widziala nasz tynk. Reklamacja trwa od czerwca, narazie nie wiadomo gdzie tkwi problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts