gandw 11.04.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Witam! Planuję zrobić sufit podwieszony w pokoju 2x3m - będę robił pierwszy raz, więc zacznę od stosunkowo niewielkiego pokoju. Czytam już kilka dni na forum podobne tematy, ale mam kilka pytań. Chciałbym tylko niewiele opuścić sufit - powiedzmy ok. 5cm. Stelaż myślałem jednopoziomowy, bo pokój jest stosunkowo wąski czy tak może być?: Na niebiesko profile przyścienne (UD30?), na zielono profile główne (CD60?), mocowane do sufitu kształtkami 'ES'. Będzie dobrze? Czy stelaż musi być mocniejszy? Pozdrawiam i dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arekkrzysiek 11.04.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Profil UD30 dajesz na około pomieszczenia odległość miedzy profilami CD60 40cm-50cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gandw 11.04.2013 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Ale po co na krótszą ścianę dawać ten UD? Skoro nie będzie w niego wchodził żaden profil CD, a płyt g-k nie przykręca się do profili ściennych? Lepiej chyba pierwszy CD dać blisko krótszej ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arekkrzysiek 11.04.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 (edytowane) Profil UD 30 dajesz dookoła. W takich odległościach jak na foto czyli ok 43cm. Płyty kręcisz do profili CD i UD, odległość między wkrętami 15cm. Edytowane 11 Kwietnia 2013 przez Arekkrzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gandw 11.04.2013 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Dzięki że starasz się pomóc, ale po lekturze forum i kilku poradników wiem że płyt K-G nie przykręca się do listw przyściennych, podobnie profili głównych nie przykręca się do przyściennych. Ściana i sufit pracują inaczej i montując to wszystko na sztywno jest ryzyko że popęka. Przy ścianie planuję zrobić połączenie ślizgowe. Bardziej zależy mi na odpowiedzi czy stelaż jednopoziomowy przy takiej wielkości pomieszczenia będzie odpowiedni. Czy trzeba robić dwupoziomowy, albo krzyżowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arekkrzysiek 11.04.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Przy 6m2 stelaż jednopoziomowy. Ja robię tak profil UD30 dookoła sufitu mocowany co 40-50cm kołkami szybkiego montażu Profile CD60 montowane na wieszakach ES,końce profili łapane pchełkami z profilem Ud30. Pomiędzy profilem UD30 a CD60 zostawiam 0,5cm przerwy.Żadnych rys pęknięć itp. nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 12.04.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Nie skręcamy ze sobą profili CD i UD.Możesz wykonać okładzinę jak na rysunku - skrajne profile możliwie blisko ścian.Płytę przykręcamy tylko do CD.Przed płytowaniem przyklej taśmę do spoin ślizgowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembi 12.04.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Płytę przykręcamy tylko do CD. To po co profile UD? To nie jest złośliwe pytanie - po prostu jestem laikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts