Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sufit podwieszony g-k - prośba o sprawdzenie

Recommended Posts

Witam!

Planuję zrobić sufit podwieszony w pokoju 2x3m - będę robił pierwszy raz, więc zacznę od stosunkowo niewielkiego pokoju. Czytam już kilka dni na forum podobne tematy, ale mam kilka pytań. Chciałbym tylko niewiele opuścić sufit - powiedzmy ok. 5cm. Stelaż myślałem jednopoziomowy, bo pokój jest stosunkowo wąski czy tak może być?:

sufit podwieszony.jpg

Na niebiesko profile przyścienne (UD30?), na zielono profile główne (CD60?), mocowane do sufitu kształtkami 'ES'. Będzie dobrze? Czy stelaż musi być mocniejszy?

Pozdrawiam i dzięki!

Dzięki że starasz się pomóc, ale po lekturze forum i kilku poradników wiem że płyt K-G nie przykręca się do listw przyściennych, podobnie profili głównych nie przykręca się do przyściennych. Ściana i sufit pracują inaczej i montując to wszystko na sztywno jest ryzyko że popęka. Przy ścianie planuję zrobić połączenie ślizgowe.

Bardziej zależy mi na odpowiedzi czy stelaż jednopoziomowy przy takiej wielkości pomieszczenia będzie odpowiedni. Czy trzeba robić dwupoziomowy, albo krzyżowy.

Przy 6m2 stelaż jednopoziomowy.

Ja robię tak profil UD30 dookoła sufitu mocowany co 40-50cm kołkami szybkiego montażu Profile CD60 montowane na wieszakach ES,końce profili łapane pchełkami z profilem Ud30. Pomiędzy profilem UD30 a CD60 zostawiam 0,5cm przerwy.Żadnych rys pęknięć itp. nie ma.