Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malutki salon z aneksem - wielki problem. Prosze o pomoc :)

_ika

Recommended Posts

Witam wszystkich :)

Przymierzam sie do urzadzania pierwszego mieszkanka i sen z powiek spędza mi mini salon z anaksem.

W załączniku wklejam rozkład mieszkania i wstepny projekt.

Zalezało mi na piekaniku w słupku jednak coraz bardziej dociera do mnie, że to chyba nie jest dobry pomysł w tak małym pomieszczeniu. Na projekcie obok słupka z piekarnikiem w narożniku miał być zlew. Obok płyta z szufladami na dole i następnie zmywarka oraz loówka.

Teraz skłaniam się ku temu zeby piekarnik dac normalnie pod płyte w na tej krótkiej ścianie dać zlew.

Będę wdzięczna za wszelkie rady.

pl2.jpg

Edytowane przez _ika

Zdjęcia są za małe i nic tam nie mogę dojrzeć, ale z opisu wynika, że masz ten problem, co ja. Też chciałam piekarnik i mikrofalę w słupku, ale poczytałam sobie o ergonomii w kuchni i raczej zrezygnuję z pierwotnego planu i dam piekarnik pod kuchenkę. Jakie długie masz ściany w tym aneksie?

Skłaniam się ku temu żeby na tej krótkiej ścianie dać zlew 1,5 komorowy. Wtedy w rogu stawiam mikrofale.

Nie wiem czy zlew narożny i obok zaraz płyta będą wygodne, a jeśli płytę przesunę w stronę salonu to tamten blacik zostaje już malutki.

dziekuję i czekam na każdą opinię :)

wiem wiem czytałam, ale wydaje mi się, że u mnie jest to nie do zrobienia. Nie mam po prostu miejsca na tyle blatów. Skonczyły mi się pomysły już dlatego wrzuciłam to na forum :)

A u mnie problemem jest to, że ta krótka ściana jest naprawdę krótka i często jak czytam właśnie o kuchniach w kształcie L to tam jednak te wymiary są bardziej życiowe niż u mnie...

Nie jestem przekonana co do tego sprzętu 2w1, a poza tym to nawet jeśli nie będę miała mikrofali to chyba wiele to nie zmienia :(

Z zabudową mogę wejść ile chcę, kwestia, że jak poszłam daleko i zostawiłam na narożnik jedynie 2m + grzejnik pod oknem + z 15 cm za lodówką to zaczęło to wyglądać jak kuchnia z wstawionym do niej narożnikiem...

Długa ściana ma 5,9 więc wydaje mi się, że te 3m na aneks to już max.

Ja mam piekarnik z mikrofala i jestem zadowolona.

Czyli aneks miałby 300 cmx157 cm i ma się zmieścić: lodówka - jaka?, płyta - gazowa? indukcja?, piekarnik, zlewozmywak - jaki? ilo komorowy? zmywarka? 45 czy 60?

lodówka standardowa z zamrażarnikiem na dole, płyta indukcja lub ceramiczna, zlewozmywak - myślałam nad 1,5 komorowym, ale możnaby 1 komorowy z ociekaczem, zmywarka 45.

lelik - serdecznie dziękuje, pomysł rzeczywiście ciekawy, ale niestety nie na etapie jak już stoja sciany. To jednak za duża przeróbka dla nas. Ale serdecznie dziekuję za pomoc

Edytowane przez _ika

• 2 weeks później...