macjar 11.04.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 WitamMam pytanko a właściwie problem, przymierzam sie do zakupu takiego kompletu 1.Vitodens 200-W z modulowanym palnikiem MatriX, wymiennikiem Inox-Radial i systemem Lambda-Pro-Control 2.Regulator pogodowy Vitotronic 200 typ HO1B3.Wysokoefektywna pompa obiegowa (typ B2HA)4.Zestaw montażowy kotła z armaturą (bez zaworu gaz.,nr zam. 7180818)5. Pompa ciepła do podgrzewu c.w.u. Vitocal 160-A typ WWKS, z zabudowanym zasobnikiem o poj. 285 litrów, z możliwością podłączenia kolektorów słonecznych Chcę połączyć ogrzewanie grzejnikowe z podłogówka, czy potrzebne jest mi do tego sprzeglo hydrauliczne ? Grzejniki beda polaczene z rozdzielacza zwyklegopodlogoówka z systemu ferro Czy czegos jeszcze potrzebuje czy mam czegos za duzo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 12.04.2013 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Czy czegos jeszcze potrzebuje czy mam czegos za duzo ? Zdradź tajemnicę, po co Ci pompa ciepła do cwu, skoro kupujesz kondensata ? To, w jaki sposób musisz połączyć podłgówkę z grzejnikami zależy od tego ile masz podłogówki, a ile grzejników. Gdybyś miał 100% podłogówki + drabinki w łazienkach to Twój kondensat pracowałby najwydajniej i układ był by najprostszy bo bez bufora i mieszacza. Jeśli masz sporo grzejników, to będziesz potrzebował mieszacza, czy sprzęgła/bufora, to trudno na odległość powiedzieć, ale jest spora szansa, że nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macjar 14.04.2013 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Witam pompa CWU będzie służyła do podgrzania wody w sezonie letnim podłogówka będzie w 75% pomieszczeń (cały parter bez garażów, na gorze łazienka i korytarz) reszta grzejniki tradycyjne 3 szt w każdym pokoju (na pietrze) i 2 w garażu i drabinki w każdej łazience taki projekcik http://www.tooba.pl/projekt-domu-Bielik-2-CE/a,s_pd,idp,7836.html instalator mowił ze nie trzeba sprzegla, bo malo tych grzejnikow max 7 szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 14.04.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 pompa CWU będzie służyła do podgrzania wody w sezonie letnim A nie szkoda Ci kasy na taką pompę, bo za 2kzł to jej nie kupisz ? Kondensat bardzo dobrze sobie poradzi z cwu i to w całkiem niezłych kosztach, co innego gdybyś musiał grzać prądem, ale tak, to nie za bardzo widzę sens. No ale kto bogatemu zabroni... Wracając do bufora/sprzęgła, to też bym go raczej nie instalował. Szkoda że wszędzie nie zainstalowałeś podłogówki, bo mieszacz by nie był do niczego potrzebny, a tak, to trudno powiedzieć, czy jest konieczny, czy zbędny. Jeszcze jedno, odizolowałeś dobrze garaż od części ogrzewanych (ściana i sufit ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macjar 14.04.2013 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) czy ja wiem czy drogo ??komplecik taki sam piec tylko zbiornik na wodę 120l - koszt okolo 8ka z pompa ciepla 13k. skłaniam sie ku pompie ponieważ nie wiem jakie będzie zużycie gazu w cyklu miesięcznym w przypadku całorocznego używania gazu na cwu.znajomi straszą mnie rachunkami za gaz rzędu 1k zl/miesiacco do docieplenia planowany jest styro 10 cm na ścianę i 5 na sufit w garażu.wydaje mi sie wystarczające Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez macjar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 14.04.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) a z pompa ciepla 13k. skłaniam sie ku pompie ponieważ nie wiem jakie będzie zużycie gazu w cyklu miesięcznym w przypadku całorocznego używania gazu na cwu. znajomi straszą mnie rachunkami za gaz rzędu 1k zl/miesiac To bez sensu wydać 13k na pompę do cwu skoro będziesz miał komplet kondensacyjny kocioł gazowy i zasobnik. Za 13k można kupić pompę do ogrzewania domu, a nie do cwu. Wracając do gazu, to nie wiem ile wody będziesz zużywał bo od tego zależy zużycie gazu. Np. u mnie na cwu idzie koło 20m3 gazu na miesiąc. 1000zł to prawie 500m3 gazu, a tym można już ogrzać dobrze ocieplony dom przez parę miesięcy, a nie cwu przez miesiąc. Ile gazu zużyjesz na ogrzewanie, to zależy od tego, jak ociepliłeś chatę i ile błędów zostało popełnionych przy ocieplaniu. Może to być 1000-1500zł/mc ale też 400zł/mc i mniej - zależu od zapotrzebowania - jeśli go nie znasz, a chcesz poznać, to policz ozc, a nie słuchaj znajomych. Proponuję nie kupować tej pompy, będziesz mógł to zrobić i za rok i dwa, ale to Twoja kasa, więc i Twoje decyzje. Pc nie ogrzeje cwu o wiele taniej niż kondensat. Daj 10cm styro na sufit, 5cm to bardzo mało. Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macjar 14.04.2013 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Jak obliczyc to OZC, bo nie wiem :/ a w necie tyle zakreconych wzorów jest :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 14.04.2013 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 kondens GZ i PC do CWU latem - kompletny bezsens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 14.04.2013 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 kondens GZ i PC do CWU latem - kompletny bezsens Co bezsens, co bezsens??? Pan sprzedawca powiedział że jest sens. W sezonie letnim człowiek zużyje powiedzmy 2 MWh na cwu, z cop 3 w taniej taryfie da mu od razu 10 gr./kwh taniej, więc będzie rocznie 2 stówki do przodu. Inna sprawa, że pewnie nie planował G12, tylko G11. Wtedy będzie w plecy. Ale i tak jest sens, bo pan sprzedawca dostanie prowizję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.04.2013 01:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Co bezsens, co bezsens??? Pan sprzedawca powiedział że jest sens. W sezonie letnim człowiek zużyje powiedzmy 2 MWh na cwu, z cop 3 w taniej taryfie da mu od razu 10 gr./kwh taniej, więc będzie rocznie 2 stówki do przodu. Inna sprawa, że pewnie nie planował G12, tylko G11. Wtedy będzie w plecy. Ale i tak jest sens, bo pan sprzedawca dostanie prowizję. Aaaa, sorry - masz rację. Źle podszedłem do sprawy (a może podeszłem, bo blisko miałem) To inaczej - kupuj chłopaku te PC, a jak masz kupę kasy to ja chętnie ci to w inną kupę złożę, za inna kupę kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macjar 15.04.2013 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 hmmm, czyli PC na podgrzanie wody odpuscic ?zostac przy wersji kondensat + zbiornik na cwu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.04.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Koszty grzania CWU kondensatem i PC będą podobne (kolega podsumował), to po co ci PC do CWU, mnożenie układów, rurek, automatyki i elementów do awarii. Jakbyś grzał prądem, olejem, LPG to inny temat, ale narazie najtaniej gazem, jak się go ma oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 15.04.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Jak obliczyc to OZC, bo nie wiem :/ a w necie tyle zakreconych wzorów jest :/ Ściągnij sobie jakiś program do liczenia ozc lub daj komuś do policzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macjar 17.04.2013 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 OK, mam pytanko który zestaw wybrać ?? chodzi mi o bezproblemowa obsługę urządzeń, mala awaryjność, i p&p z innymi sterownikami niekoniecznie dedykowanymi1. DE DIETRICH - KOCIOL JEDNOFUNKCYJNY MCR3 6,1-24-,8kW + PODGRZEWACZ WARSTWOWY SR 150 L (pakiet)2. IMMERGAS - ZESTAW VICTRIX KOCIOL KONDENSACYJNY 24 kW + PODGRZEWACZ ECO PLUS 1603. VAILLANT - PAKIET KOCIOL KONDENSACYJNY VC 126/3-5 + ZASOBNIK WODY VIV R 150 L4.WOLF - COMFORT LINE KOCIOL KONDENSACYJNY JEDNOFUNKCYJNY CGB - 11/20/24 kW +COMFORT LINE ZASOBNIK C.W.U. CSW - 120 L EMALIOWANY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 17.04.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 OK, mam pytanko który zestaw wybrać ?? Żaden. Wybierz kocioł, który będzie dopasowany do Twojego zapotrzebowania na ciepło, a nie taki, który poleca sprzedawca. Dom masz w okolicach 100m2, przypuszczam, że go w miarę ocieplisz, więc zapotrzebowanie na ciepło będzie na oko licząc poniżej 6kW. Z tego wynika, że nie ma sensu kupowanie kotła o mocy 24kW, a w takie właśnie celujesz. Są one po prostu za duże i nie będą działały ani ekonomicznie, ani komfortowo. Poszukaj jakiegoś małego kotła jednofunkcyjnego o mocy do 12kW i jak największej modulacji np. od 2-4kW. Do niego dobierz sobie zasobnik dopasowując go do planowanego zużycia ciepłej wody, np 200l. Wtedy będzie ok. Nie kupuj kotła 24kW, bo to nie ma sensu, choćby sprzedawca nie wiem jak Cię przekonywał. Poczytaj na forum, sporo się pisało o małych kotłach kondensacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts