dusiok1984 12.04.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Witam jestem na tym forum po raz pierwszy mam na imię Sylwek i mam następujący problem mam piec co firmy defro. 2 kw który ogrzewa dom jednorodzinny o powierzchni ok 140 mkw w jaki sposób mogę zmniejszyć wydajność pieca gdyż w domu jest temp ok 30 stc a na piecu tylko 45 wiem że to źle dla pieca proszę o jakąś poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 12.04.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 1. zmienić tryb pracy pompki CO na cykliczny albo nawet na wyłączony ( w zależności od sterownika), 2. albo założyć termostat pokojowy i wtedy kocioł będzie tylko dogrzewał do zadanej temp. w pomieszczeniu, 3. albo zainstalować na zasilaniu z kotła zawór n. drożny i puścić na instalację CO mniejszą temperaturę a na kotle wtedy może być wyższa, 4. można też na grzejniki założyć termostaty i wtedy w każdym pomieszczeniu można ustawić różną temperaturę najbardziej komfortową dla siebie, To tylko parę sugestii a pewnie możliwości jest jeszcze więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 12.04.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Rozwiązanie droższe ale lepsze dla kotła to zainstalować bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 12.04.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 dusiokdefro wymaga przy montażu kotła zaworu 4djeśli posiadasz wystarczy regulacja nastawy jeśli nie - zainstalować bo zajedziesz kociołeknie piszesz nic o modelu kotła więc trudno mi mówić na temat ustawień- różnice w sterowaniu.założyć zawór zadbać o odpowiednią temperaturę powrotu i ewentualnie skorygować nastawy sterownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiok1984 12.04.2013 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 timon kocioł nie posiada zamontowanego zaworu 4 d (taki monter nic o nim nie wspomniał) model kotła podam później nie mam teraz dostępu do dokumentów. Więc pozostaje tylko montarz zaworu bądź bufora jakie są koszty w obydwu przypadkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mododevil 12.04.2013 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Ja też miałem 30dychu po odpaleniu i też nie mam żadnych termostatów ani zaworów 3d. Po prostu po przymykałem prawie na max grzejniki i temperatura spadła do 22stopni przy nastawie 50stopni. Lecz jak dla mnie jest to upierdliwe takie przykręcanie grzejników. Mam instalacje otwartą i pytanie do fachowców jak mogę sobie poprawić życie żeby z uchem przy grzejniku nie przykręcać grzejnika. W instrukcji pieca napisane jest ze nie można stosować termostatów na grzejniki. Walczę jeszcze z jednym problemem nie mogę zejść poniżej 33/kg groszku na dobę czy jest ktoś wstanie doradzić lub wskazać informacje jak ustawić piec aby palił ekonomicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 12.04.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Zawór 3d lub 4d w kotłowni, a najlepiej jak będzie z siłownikiem. wtedy nic nie trzeba kręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mododevil 12.04.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Zawór 3d lub 4d w kotłowni, a najlepiej jak będzie z siłownikiem. wtedy nic nie trzeba kręcić. Mam otwartą instalację z przelewem czy do takiego układu taki zawór można dać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.04.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.04.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Mam instalacje otwartą i pytanie do fachowców jak mogę sobie poprawić życie żeby z uchem przy grzejniku nie przykręcać grzejnika. W instrukcji pieca napisane jest ze nie można stosować termostatów na grzejniki. Nie wiem jaki masz kocioł ale producent to kompletny id... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts