Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

za duży kocioł co

dusiok1984

Recommended Posts

Witam jestem na tym forum po raz pierwszy mam na imię Sylwek i mam następujący problem mam piec co firmy defro. 2 kw który ogrzewa dom jednorodzinny o powierzchni ok 140 mkw w jaki sposób mogę zmniejszyć wydajność pieca gdyż w domu jest temp ok 30 stc a na piecu tylko 45 wiem że to źle dla pieca proszę o jakąś poradę

1. zmienić tryb pracy pompki CO na cykliczny albo nawet na wyłączony ( w zależności od sterownika),

2. albo założyć termostat pokojowy i wtedy kocioł będzie tylko dogrzewał do zadanej temp. w pomieszczeniu,

3. albo zainstalować na zasilaniu z kotła zawór n. drożny i puścić na instalację CO mniejszą temperaturę a na kotle wtedy może być wyższa,

4. można też na grzejniki założyć termostaty i wtedy w każdym pomieszczeniu można ustawić różną temperaturę najbardziej komfortową dla siebie,

To tylko parę sugestii a pewnie możliwości jest jeszcze więcej. :)

dusiok

defro wymaga przy montażu kotła zaworu 4d

jeśli posiadasz wystarczy regulacja nastawy

jeśli nie - zainstalować bo zajedziesz kociołek

nie piszesz nic o modelu kotła więc trudno mi mówić na temat ustawień- różnice w sterowaniu.

założyć zawór zadbać o odpowiednią temperaturę powrotu i ewentualnie skorygować nastawy sterownika

timon

kocioł nie posiada zamontowanego zaworu 4 d (taki monter nic o nim nie wspomniał) model kotła podam później nie mam teraz dostępu do dokumentów. Więc pozostaje tylko montarz zaworu bądź bufora jakie są koszty w obydwu przypadkach

Ja też miałem 30dychu po odpaleniu i też nie mam żadnych termostatów ani zaworów 3d. Po prostu po przymykałem prawie na max grzejniki i temperatura spadła do 22stopni przy nastawie 50stopni. Lecz jak dla mnie jest to upierdliwe takie przykręcanie grzejników.

Mam instalacje otwartą i pytanie do fachowców jak mogę sobie poprawić życie żeby z uchem przy grzejniku nie przykręcać grzejnika. W instrukcji pieca napisane jest ze nie można stosować termostatów na grzejniki.

Walczę jeszcze z jednym problemem nie mogę zejść poniżej 33/kg groszku na dobę czy jest ktoś wstanie doradzić lub wskazać informacje jak ustawić piec aby palił ekonomicznie.