mmkaio 12.04.2013 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 WitamCo Państwo sądzicie o więźbie płatwiowo kleszczowej o rozpiętości 12 m i kącie 45 ^? Długość krokwi w taki przypadku to 979,25 cm. Trochę dużo jak na ciągły element? Więźba została policzony na stany graniczne nośności i ugięć i wyszło ok. Przekrój krokwi to 8x18 cm. Wątpliwość z pracy inżynierskiej. Generalnie więźba już policzona, dlatego wolałabym jej nie zmieniać, ale mam wśtpliwości ze względu na wymiary. Czy ktoś z Państwa mógłby mi podpowiedzieć czy należałoby ją przeprojektować,a lbo dodać jakieś usztynienia? Na jakie niepożądane efekty będzie narażona konstrukcja przy takich wymiarach? Liczę na odpowiedzi projektantów i jakieś wskazówki praktyczne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 12.04.2013 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Witam. Praktycznie takie więźby (o rozpiętości 12m) stoją i mają się dobrze. Jednak jest to teoretycznie blisko granicy mozliwości ich stosowania. Powinno sie tu już zastosować więźbę z dwiema płatwiami pośrednimi i płatwią kalenicową. Jest to związane z długością krokwi i długością kleszczy. Jeśli jest możliwość zastosowania płatwi kalenicowej. Podsumowując odpowiednio zwymiarowane przekroje elementów są wystarczające do przeniesienia obciążeń w takim dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmkaio 12.04.2013 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Dziękuje za odpowiedź. A czy tej krokwi, która jest tak długa nie należałoby podzielić i zastosować odpowiednie połączenie ciesielskie. Może zmniejszyłoby to prawdopodobieństwo nadmiernego skręcania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 13.04.2013 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Witam.Jeśli przeliczyłeś nośność krokwi to uwzględniłeś również smukłość tych elementów wyliczając współczynnik stateczności giętnej kcrit.Jeśli warunki SGN sprawdzone to wszystko jest w porządku.Na podporach (murłata, płatew) zacięcie o głębokości 35-40 mm, mocowanie krokwi do belek gwóźdź 300x8 mm i dwustronnie złącze krokwiowo-płatwiowe BMF (dla zabezpieczenia przed obrotem w tym przekroju).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmkaio 13.04.2013 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Czyli wszystko powinno być w porządku, po prostu mój promotor zadaje mi mnóstwo podchwytliwych pytań stąd moje wątpliwości. Dziękuję za podpowiedź co do mocowania. Pozdrawiam serdecznie, Joanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts