majki 23.04.2004 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Hej Załatwiam już sobie projekt na wykonanie przyłącza ziemnego i mam takie pytania : - mogę sobie kupić sam tą skrzynkę i kabel do pociągnięcia ze złupa ? Skrzynki są jakieś standardowe, że wejdę do hurt. elektrycznej, powiem że na przyłącze takie i takie i kupię ? Czy lepiej to zleciś komuś innemu. Będę musiał chyba jeszcze mieć coś na tą "erbetkę" to pewno osobna skrzynka - też ją sobie mogę kupić ? Wiem, że po 1.05 bedą te rzeczy droższe i zawsze człowiek chce zaoszczędzić... Ile może ( powinna ) kosztować taka skrzynka ? Dzięki z góry za wszelkie odpowiedzi, Majki Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17827-skrzynka-na-przycze-prdu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 28.04.2004 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2004 Hej Załatwiam już sobie projekt na wykonanie przyłącza ziemnego i mam takie pytania : - mogę sobie kupić sam tą skrzynkę i kabel do pociągnięcia ze złupa ? Skrzynki są jakieś standardowe, że wejdę do hurt. elektrycznej, powiem że na przyłącze takie i takie i kupię ? Czy lepiej to zleciś komuś innemu. A projekt ci zaklad energetyczny zatwierdzil?? U mnie to bylo tak ze projekt oni zatwierdzili i ICH ekipa MUSIALA zrobic instalacje, czyli polozyc kabel w ziemi i wpiac go do skrzynki w moim ogrodzeniu, ale skrzynke musialem ja kupic hmmm TEZ u nich i sam ja umiescic w linii ogrodzenia - wiec nie wiem czy tak jest wszedzie czy tylko ja tak mialem. Lepiej sie dopytaj we wlasciwym zakladzie energetycznym, by pozniej nie miec problemow (ktore i tak zapewne beda) Będę musiał chyba jeszcze mieć coś na tą "erbetkę" to pewno osobna skrzynka - też ją sobie mogę kupić ? Wiem, że po 1.05 bedą te rzeczy droższe i zawsze człowiek chce zaoszczędzić... Ile może ( powinna ) kosztować taka skrzynka ? Dzięki z góry za wszelkie odpowiedzi, Majki To kupujesz sam, albo zlecasz to elektrykowi ktory bedzie ci robil instalacje. U mnie ta tymczasowa skrzyneczka kosztowala mnie 800 zl, i stala na dzialce przez 6 miesiecy .... bo pozniej w dziwnych okolicznosciach wyparowala Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17827-skrzynka-na-przycze-prdu/#findComment-304428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbys 28.04.2004 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2004 Pzryłącze i kabel ze słupa od zakładu a skrzynkę muszę sobie sam załatwic żeby nie przepłacić albo dostać od nich jakąś niezbyt efektowną!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17827-skrzynka-na-przycze-prdu/#findComment-304519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 28.04.2004 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2004 Punktem dostarczenia prądu są w umowie "zaciski prądowe na słupie", czyli raczej ja wszystko robię ... Projektu ZE mi jeszcze nie zatwierdził, bo go dopiero robię, ale u mnie podobno w przypadku przyłącza ziemnego ( kablowego ) ja robie wszystko sam, oni tylko podłaczają kabel do słupa i zakładają licznik. Majki PS. Przyłącze to ja już bedę miał takie docelowe, w linii ogrodzenia... Czyli skrzynka też już zostanie... Kupiłem za 460 zł brutto - chyba ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17827-skrzynka-na-przycze-prdu/#findComment-304525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 29.04.2004 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Punktem dostarczenia prądu są w umowie "zaciski prądowe na słupie", czyli raczej ja wszystko robię ... Wlasnie oto chodzi iz nie jest to tak oczywiste - ja tez mam tak w umowie, ale "mila" pani w ZE powiedziala mi iz ten kabelek w ziemi do mojej skrzyneczki to MUSI polozyc TA ekipa, ale tej ekipie ja nie place nic. Projektu ZE mi jeszcze nie zatwierdził, bo go dopiero robię, ale u mnie podobno w przypadku przyłącza ziemnego ( kablowego ) ja robie wszystko sam, oni tylko podłaczają kabel do słupa i zakładają licznik. Ja tez mam kablowe - i ja sam to mocowalem skrzynke w ogrodzeniu a reszte robili ci od ZE - wiec doptaj sie dokladnie kto to ma zrobic. PS. Przyłącze to ja już bedę miał takie docelowe, w linii ogrodzenia... Czyli skrzynka też już zostanie... Kupiłem za 460 zł brutto - chyba ok ? Cena dobra - tylko pytanie podstawowe, czy przy zatwierdzeniu projektu ZE nie wpisze ci ze skrzynka musi byc np przelotowa a ty kupiles zamykajaca, albo ze skrzynka musi byc jakas tam, a ja maja tylko w ZE (oba przypadki byly u mnie - niestety). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17827-skrzynka-na-przycze-prdu/#findComment-305242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 30.04.2004 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 U mnie ZE zrobił przyłącze w całości (kablowe, skrzynka w linii ogrodzenia), ja miałem kupić tylko skrzynkę na licznik. Zadzwoniła do mnie ekipa, która wygrała przetarg na zrobienie tego przyłącza i zaproponowała, że kupi skrzynkę i od razu zamontuje. Im było wygodniej, bo skrzynka miała od razu zintegrowany fundamencik i mogli od razu elegancko wyprowadzić kabel. Zapłaciłem za skrzynkę 250 zł. Pytali jaki chcę kolor, wybrałem brązowy bo taki mi pasował. Skrzynka jest plastikowa, podobno takie teraz się stosuje. Erbetka to osobna sprawa, ta skrzynka to tylko na licznik. Ze skrzynki z licznikiem prowadzi się kabel i podłącza erbetkę. U mnie kazałem poprowadzić od razu kabel docelowy pod ziemią do budynku (właśnie murują parter). Elektryk zrobił z tego kabla gniazdo na ścianie garażu a erbetkę będzie się wieszać na haku i podłączać do tego gdniazda. Wtedy można zdejmować ją na noc i chować.Erbetka kosztowała w całości 400 zł, robocizna za poprowadzenie kabla pod ziemią, zmontowanie wszystkiego i załatwienie formalności w ZE to 450 zł. Później w miejcu gniazda zrobi się puszkę i z niej poprowadzi kabel do tablicy rozdzielczej. Elementy erbetki wykorzystuje się w tablicy docelowej. Jeśli ktoś nie ma jeszcze budynku też może tak zrobić tylko trzeba wyprowadzić kabel pod ziemią w pobliże budynku i zostawić zapas żeby starczyło do tablicy rozdzielczej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17827-skrzynka-na-przycze-prdu/#findComment-305937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 05.05.2004 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 Erbetka to osobna sprawa, ta skrzynka to tylko na licznik. Ze skrzynki z licznikiem prowadzi się kabel i podłącza erbetkę. U mnie kazałem poprowadzić od razu kabel docelowy pod ziemią do budynku (właśnie murują parter). Elektryk zrobił z tego kabla gniazdo na ścianie garażu a erbetkę będzie się wieszać na haku i podłączać do tego gdniazda. Wtedy można zdejmować ją na noc i chować. Niezly pomysl - szkoda ze ja na niego nie wpadlem i przez to moja skrzyneczka sie komus przydala - ale pomysl godny polecenia. Erbetka kosztowała w całości 400 zł, robocizna za poprowadzenie kabla pod ziemią, zmontowanie wszystkiego i załatwienie formalności w ZE to 450 zł. OOOOOO to moze jeszcze rejon gdzie tak sie to odbywa - bo mnie to niestety 50 km od W-wy kosztowalo prawie 4 razy tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17827-skrzynka-na-przycze-prdu/#findComment-307851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts