Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kable "przebijające" spod tynku

color1

Recommended Posts

witam, jakiś czas temu w mieszkaniu skułem sobie tynk na kilku ścianach, i ułożyłem kable sieci lan (poprowadziłem kabel przyklejając na gorąco do betonowej ściany po czym nałożyłem tynk - goldband, pociągnąłem też kilka kabli elektrycznych do kinkietów - zwykły dwużyłowy w izolacji) na koniec położyłem gładź gipsową i pomalowałem emulsją. po około roku kable przebijają przez te wszystkie warstwy i wyglada to tak jakby to była tłusta linia.

czy ktoś może powiedzieć skąd taka przypadłość i czym to najpierw przemalować aby ponownie nie przebijało po kolejnym malowaniu emulsją ?

wygląda jakby izolacja kabla wchodziła w jakąś reakcję z tynkiem/gładzią i coś się wytrącało...

witam, jakiś czas temu w mieszkaniu skułem sobie tynk na kilku ścianach, i ułożyłem kable sieci lan (poprowadziłem kabel przyklejając na gorąco do betonowej ściany po czym nałożyłem tynk - goldband, pociągnąłem też kilka kabli elektrycznych do kinkietów - zwykły dwużyłowy w izolacji) na koniec położyłem gładź gipsową i pomalowałem emulsją. po około roku kable przebijają przez te wszystkie warstwy i wyglada to tak jakby to była tłusta linia.

czy ktoś może powiedzieć skąd taka przypadłość i czym to najpierw przemalować aby ponownie nie przebijało po kolejnym malowaniu emulsją ?

wygląda jakby izolacja kabla wchodziła w jakąś reakcję z tynkiem/gładzią i coś się wytrącało...

Wydaje mi się że te ściany są niedocieplone.

szukałem, nie znalazłem odpowiedzi jaki jest powód przebarwienia (nie jest to wilgoć) ani jak temu zaradzić na przyszłość, przy okazji kolejnego przemalowania. rozkuwanie ściany i wkuwanie kabli głębiej nie wchodzi w grę... poza tym problem dotyczy także kabli lan, które nie muszą oddawać żadnego ciepła... zastanawiam się więc, czy skutecznym sposobem będzie najpierw przemalowanie tych obszarów innym rodzajem farby izolującej (jaka farba) a następnie emulsją lateksową/akrylową ?

małe doświadczenie czyli przetarcie tych miejsc mokrą gąbką wykazuje, że te "tłuste" miejsca są faktycznie tłuste (nienasiąkliwe) albo powierzchniowo czynne, bo woda się nie wchłania tak jak w emulsję obok (wygląda na to, że "coś" się wytrąca z izolacji pvc i wsiąka w tynk gipsowy). zatem jaka farba skutecznie odizoluje to miejsce a jednocześnie pozwoli na pokrycie jej warstwą emulsji - w ten sposób można by chyba odizolować problematyczne przebarwienie...

Edytowane przez color1

• 3 weeks później...
Parę lat temu kupiłem nowe mieszkanie.Też mialem problem z odznaczającymi się kablami na ścianie i niestety ale próbowałem wszystkich sposobów i tego problemu nie mogłem usunąć.Podobno kable za płytko ułożone albo zła jakoś izolacji kabla.Podobno jest jakis tam podkład używany pod np.plamy po zalaniu który może pomóc,ale tego już nie wypróbuję bo mieszkanie już sprzedałem.

• 4 weeks później...