stokilo 13.04.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Witam serdecznie,Czy ktoś buduje projekt Z109 z pracowni Z500 ? Link do projektu : http://z500.pl/projekt/Z109.html Jesteśmy zdecydowani rozpocząć budowę tego domu. Poszukujemy zdjęć z realizacji i chcemy nawiązać kontakt z osobami które już budują w celu wymiany doświadczeń. Bardzo proszę o wszelkie uwagi bardziej doświadczonych forumowiczów, interesuje nas też realność podanego kosztorysu przy założeniu wybrania metody gospodarczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 15.04.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Wypowiem się w sprawie kosztorysu. Jest to kosztorys szacunkowy netto, a więc oparty o wyliczenia na podstawie kosztów średnich i minimalnych dla m2 przeciętnego domu jednorodzinnego. A projekt jest jednak raczej ponadprzeciętny - głównie przez rozbudowany dach. Według mnie stan deweloperski do osiągnięcia za 500 tysięcy, a pod klucz to już od gustu i fantazji zależy (wielu forumowiczów podaje 3 tysiące za m2 jako kwotę do obliczeń "kluczowych", co w przypadku tego projektu dawałoby jakieś 750 tysięcy). Skoro decyzja co do projektu już zapadła, to proponowałabym drobne korekty na etapie adaptacji projektu, bo jest parę niezbyt udanych rozwiązań. Trasa kuchnia - pokój dzienny jest zazwyczaj jedną z najintensywniej użytkowanych nitek komunikacyjnych w domu, a w tym projekcie przez rozmieszczenie drzwi i stołu wychodzi nieco kręta. Przy tym w jadalni ponad 10m2 wrysowano stolik 120x80cm - niewielki. Rozciągnięty trójkąt roboczy w kuchni - dużo chodzenia w celu odcedzenia czegokolwiek, napełnienia czy dolania wody do garnka. Mała śluza pomiędzy garażem a domem - jeśli z domu wybywa się głównie samochodem, to warto troszkę powiększyć, żeby zmieścił się wieszak i szafka na buty, bo tu a nie w wiatrołapie jest naturalne miejsce zmiany garderoby dla kierowcy i pasażerów. Ściana kolankowa jest niska, więc na poddaszu łóżka i wanną są narysowane w pewnej odległości od ścian. Odpowiada Wam taki sposób umeblowania? Próbowałabym zlikwidować zabieg na schodach - nie jest to wygodne. Klatka schodowa obudowana, więc dość ciemna. Chyba wolałabym pralnię na poddaszu (na przykład ukrytą w tej części łazienki gdzie teraz sedes i wanna). Tyle moich detali pod rozwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martyna8 10.05.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Moim zdaniem projekt ok. Nie każdy chce mieć "otwarte przestrzenie" stąd pewnie te ścianki w części salonowej ( które przecież można łatwo zlikwidować likwidując ściany a robiąc słupy). Ja mam u siebie właśnie tak częściowo zamkniętą kuchnie i przy najmniej zapach kotletów nie rozchodzi mi się po całym domu ;P Osobiście na piętrze podniosłabym ściankę kolankową o kilka centymetrów ale to w zasadzie niewielka zmiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts