KK2012 13.04.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Witam! Wiem, że fundament pod ogrodzenie frontowe powinien wchodzić w ziemię poniżej strefy przymarzania gruntu. Ile jednak powinien wystawać nad ziemię? Myślałem o 10 cm, żeby z ulicy woda po ulewie nie podmywała docelowego ogrodzenia, ale wtedy nie wjadę samochodem przez bramę, a ludzie przy furtce będą musieli przeskakiwać. Kostki na razie nie zamierzam kłaść, dopiero w przyszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 13.04.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 to zależy co chcesz osiągnąć, jaki efekt i wkończenie, ja np. planuje klinkier na fundamencie i to raczej tak,żeby był od samej ziemi, z niewidoczną podmurówką wiec zrobiłem fundament kilka cm nad poziom gruntu (który się przy ogrodzeniu jeszcze wyrówna podsypie nieco), robi się też wyżej, wtedy gdy fundament ma być widoczny, a to ile to już od ciebie zalezy, może to być 10 a może i 30cmnatomiast w bramie i furtce robiszgorę fundamentu niżej, przeażnie ok.8-10cm poniżej poziomu docelowego gdy wykończeniem ma być kostka brukowa (wtedy 3-4cm podsypki na fundamencie i 6-8cm kostki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 17.04.2013 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 do 2 metrow a potem zgoda z urzedu , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 18.04.2013 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 wanker - nie o tym piszemy. edde - dzięki, wyszedłem 10 cm nad ziemię, fundament gotowy. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jok007 19.04.2013 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Witam! Wiem, że fundament pod ogrodzenie frontowe powinien wchodzić w ziemię poniżej strefy przymarzania gruntu. Ile jednak powinien wystawać nad ziemię? Myślałem o 10 cm, żeby z ulicy woda po ulewie nie podmywała docelowego ogrodzenia, ale wtedy nie wjadę samochodem przez bramę, a ludzie przy furtce będą musieli przeskakiwać. Kostki na razie nie zamierzam kłaść, dopiero w przyszłym roku. Nad furtką i nad podjazdem nie robi się przecież fundamentu pod ogrodzenie, brama i furtka powinny być zakotwiczone solidnie w miejscu, gdzie kończy się ogrodzenie i jest umieszczony słupek z zawiasami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 19.04.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 i tu się mylisz, robi się i powinno się robić z tym, że nie nad furtką i nie nad bramą tylko POD) jeżeli jest to jedno ogrodzenie z furtką czy bramą, a fachowcy twierdzący że sie nie robi maja potem problemy z rozjeżdżającymi się bramami i furtkami pod wpływem czasu mrozów, słupek z zawiasami nie jest tez wyznacznikiem końca ogrodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 19.04.2013 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Zgadzam się, ogrodzenie powinno tworzyć jedność. Niektórzy jednak oszczędzają kopiąc tylko pod murek i robiąc zbyt płytkie fundamenty, z czasem może się to zemścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jok007 20.04.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 i tu się mylisz, robi się i powinno się robić z tym, że nie nad furtką i nie nad bramą tylko POD) jeżeli jest to jedno ogrodzenie z furtką czy bramą, a fachowcy twierdzący że sie nie robi maja potem problemy z rozjeżdżającymi się bramami i furtkami pod wpływem czasu mrozów, słupek z zawiasami nie jest tez wyznacznikiem końca ogrodzenia Oczywiście chodziło mi o POD A co do rozjeżdżających się bram, to wydaje mi się, że jest to kwestia solidnych fundamentów. To znaczy w miejscu, gdzie jest słupek, fundament powinien być ze dwa/trzy razy bardziej solidny, niż w innych miejscach. Ale w takim razie zdaniem fachowców jak to powinno być zrobione, jeżeli w innych miejscach murek wystaje na przykład te 10 cm nad ziemię? Pod bramą i furtką powinien być obniżony do poziomu gruntu minus kostka brukowa? Nie bardzo potrafię to sobie wyobrazić, ale przecież bez sensu robić wysokie progi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 20.04.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 jakie pytanie taka odpowiedz :rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl: do 2 metrow a potem zgoda z urzedu , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbert27 23.04.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Ława pod bramę, lub jak kto woli fundament pod bramę i furtkę musi być. I w miarę solidne zbrojenie, aby to się całości trzymało... A głębokość to 1m, 1,2m, 1,5m. Jak kto woli i uważa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 23.04.2013 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Rany boskie ja o coś zupełnie innego pisałem, wanker zaraża problemami z interpretacja innych. Pytałem o fundament nad ziemią, ile ma wystawać. Wykonałem już na 8 cm powyżej poziomu gruntu. Jest super. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 24.04.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 a co ze zbrojeniem takiego fundamentu? pod ogordzenie z kamienia, zbroic czy nie? co da ewentualne zbrojenie.slupek wazy max 600kg, Przy fundamencie rzedu 80cm czy ma sens go jeszcze zbroic? co sadzicie i dlaczego?dodam ze grunt stabilny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 27.04.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Rany boskie ja o coś zupełnie innego pisałem, wanker zaraża problemami z interpretacja innych. Pytałem o fundament nad ziemią, ile ma wystawać. Wykonałem już na 8 cm powyżej poziomu gruntu. Jest super. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts