Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament pod ogrodzenie ile nad ziemią?

Recommended Posts

Witam!

Wiem, że fundament pod ogrodzenie frontowe powinien wchodzić w ziemię poniżej strefy przymarzania gruntu. Ile jednak powinien wystawać nad ziemię? Myślałem o 10 cm, żeby z ulicy woda po ulewie nie podmywała docelowego ogrodzenia, ale wtedy nie wjadę samochodem przez bramę, a ludzie przy furtce będą musieli przeskakiwać. Kostki na razie nie zamierzam kłaść, dopiero w przyszłym roku.

to zależy co chcesz osiągnąć, jaki efekt i wkończenie, ja np. planuje klinkier na fundamencie i to raczej tak,żeby był od samej ziemi, z niewidoczną podmurówką wiec zrobiłem fundament kilka cm nad poziom gruntu (który się przy ogrodzeniu jeszcze wyrówna podsypie nieco), robi się też wyżej, wtedy gdy fundament ma być widoczny, a to ile to już od ciebie zalezy, może to być 10 a może i 30cm

natomiast w bramie i furtce robiszgorę fundamentu niżej, przeażnie ok.8-10cm poniżej poziomu docelowego gdy wykończeniem ma być kostka brukowa (wtedy 3-4cm podsypki na fundamencie i 6-8cm kostki)

Witam!

Wiem, że fundament pod ogrodzenie frontowe powinien wchodzić w ziemię poniżej strefy przymarzania gruntu. Ile jednak powinien wystawać nad ziemię? Myślałem o 10 cm, żeby z ulicy woda po ulewie nie podmywała docelowego ogrodzenia, ale wtedy nie wjadę samochodem przez bramę, a ludzie przy furtce będą musieli przeskakiwać. Kostki na razie nie zamierzam kłaść, dopiero w przyszłym roku.

Nad furtką i nad podjazdem nie robi się przecież fundamentu pod ogrodzenie, brama i furtka powinny być zakotwiczone solidnie w miejscu, gdzie kończy się ogrodzenie i jest umieszczony słupek z zawiasami.

i tu się mylisz, robi się i powinno się robić z tym, że nie nad furtką i nie nad bramą tylko POD) jeżeli jest to jedno ogrodzenie z furtką czy bramą, a fachowcy twierdzący że sie nie robi maja potem problemy z rozjeżdżającymi się bramami i furtkami pod wpływem czasu mrozów, słupek z zawiasami nie jest tez wyznacznikiem końca ogrodzenia

i tu się mylisz, robi się i powinno się robić z tym, że nie nad furtką i nie nad bramą tylko POD) jeżeli jest to jedno ogrodzenie z furtką czy bramą, a fachowcy twierdzący że sie nie robi maja potem problemy z rozjeżdżającymi się bramami i furtkami pod wpływem czasu mrozów, słupek z zawiasami nie jest tez wyznacznikiem końca ogrodzenia

Oczywiście chodziło mi o POD :)

A co do rozjeżdżających się bram, to wydaje mi się, że jest to kwestia solidnych fundamentów. To znaczy w miejscu, gdzie jest słupek, fundament powinien być ze dwa/trzy razy bardziej solidny, niż w innych miejscach.

Ale w takim razie zdaniem fachowców jak to powinno być zrobione, jeżeli w innych miejscach murek wystaje na przykład te 10 cm nad ziemię? Pod bramą i furtką powinien być obniżony do poziomu gruntu minus kostka brukowa? Nie bardzo potrafię to sobie wyobrazić, ale przecież bez sensu robić wysokie progi...