Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy trudno zrobić samemu nawodnienie ogrodu?

Recommended Posts

Mam działkę niecałe 1200m2 , a na niej dom ok. 190m2 powierzchni zabudowy. Dostałem wyceny na zrobienie nawodnienia ogrodu i ..... spadłem z krzesła. Wyceny, które dostałem zakładały, że rurki będą w ziemi i będzie pełna automatyka (czyli włączanie się nawadniania o określonej porze na określony czas), zraszacze chowane w ziemi. Podobno dlatego jest tak drogo. W związku z powyższym pomyślałem, żeby zrobić to samemu, ale .... jestem całkowicie zielony w temacie. Czy można to zrobić samemu? Jakieś wskazówki?

jak chcesz to zrobisz ale pierwsze musisz się trochę podszkolić, zależnie od tego jak przyswajasz wiedzę tyle czasu Ci to zajmie, szkoła dla hydraulika trwa 3 lata a do porządnego systemu nawadniania wchodzą prawie wszystkie zagadnienia jakie w tej szkole się przerabia, szukaj lepiej jakiegoś gotowego systemu do samodzielnego rozkładania

nie wiem, jak teraz, bo dawno nie byłam, ale kilka lat temu w castoramie można było w dziale ogrodowym dostac ulotki "szkoleniowe" nt nawadniania ogrodu. przykładowe zraszacze, instrukcja, jak planowac pola do zraszania, jakie zraszacze odpowiednie dla jakiego kształtu ogrodu itp.. myślę, że warto popytać w marketach i troche pomysłów gotowych stamtąd zdobyć..

jak potrzebowałam ułożyć gonty na dachu altanki a nie miałąm o tym pojęcia to w leroy dostałam ulotkę z instrukcją krok po kroku.. gonty trzymają się już 10 lat a dach nie przecieka:)

Zerknij do SKuli, on robił to sam i świetny instruktaż wrzucił dla mniej kumatych ;)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?193244-Aran%C5%BCacja-ogrodu&p=5504236&highlight=nawodnienie#post5504236 gdzieś w tych okolicach :)

• 11 months później...