Edyta Ż 13.04.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Od 6 lat mam działkę.Najpierw przy kupnie na mapie był znak B.Był tam budynek gospodarczy , stodoła i dom mieszkalnyKiedyś tam..Potem poprzedni właściciele dokupili inny sąsiadujący kawałek ziemi i tam się pobudowali.Z czasem zmieniono mapy i tamten teren stał się rolnym.Wczoraj na ten teren wjechała koparka ,rozryła teren, który utwardziliśmy za pozwoleniem Gminy ,za własne pieniądze i na własny koszt.Nikt mnie nie pytał czy można mi wjechać na teren ,rozryć drogę dojazdową służącą do Działalności Gospodarczej.Podobno przebiega tamtęty wodociąg wiejski.Nie mam tego na w Księdze Wieczystej ,nie mam umowy od poprzedniego właściciela z Gminą, nikt mi nie płaci za bezumowne korzystanie z terenu.To ,że mi rozryli teren sprawia,że nie mogę korzystać z własnej ziemi za którą płacę za Dz.Gosp.Ponoszę straty.Czy wolno tak wtargnąć na mój teren i utrudnić mi korzystanie z własnej ziemi?!Proszę o paragrafy na jakie mogę powołać się w tej sprawie.No i co wogóle mam zrobić?!Proszę pomóżcie mi!Gdzie się odwołać do wodociągów czy do Gminy?Dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/178296-wodoci%C4%85g-i-wtargni%C4%99cie-na-teren-prywatnypomocy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.04.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Złap się za aparat foto!Utrwal to, co jest, bo z każdą chwilą się zmieni (zarośnie).Wiosna jest...Poszukaj kwitów za uzdatnienie (utwardzenie) tego terenu. Przydadzą się.Dobrze byłoby mieć fotki "przed faktem"...Nie powiem Ci - jak się zabrać za problem, bo nie wiem.Tak, jak Ty - wiem, że trzeba, bo ktoś Ci strat narobił.Są przepisy. Są znający te przepisy.Ktoś podpowie jak to ruszyć. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/178296-wodoci%C4%85g-i-wtargni%C4%99cie-na-teren-prywatnypomocy/#findComment-5890222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta Ż 14.04.2013 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Dzięki adam_mk.Kwity na wszystko ma bo dołączone były do rozliczeń m-cznych firmy.Zdjęcia też-bo lubię dokumentować zmiany jakie następują. Ale chodzi mi o inną sprawę-nie chcę procesów sądowych itpObiecano mi,że teren zrównają i przywiozą kamień i doprowadzą do stanu pierwotnego.Dam im na to parę dni.Ale ten teren jest mi niezbędny do pracy.Jeśli tego nie naprawią sami to szybko muszę to zrobić na własny koszt. I tu rodzi się pytanie:czy na drugi raz mogę pracowników wodociągu nie wpuścić na teren prywatny?Czy nie powinni się do mnie wcześniej zwrócić,że istnieje konieczność wjazdu na mój teren i ustalić na jaki czas mi go przyblokują?! Nie wierzę,że tak po prostu można wjechać komuś na ziemię i ją sobie zryć.Będę wdzięczna za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/178296-wodoci%C4%85g-i-wtargni%C4%99cie-na-teren-prywatnypomocy/#findComment-5891133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.04.2013 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Nie jestem prawnikiem.Podstawy Ci nie podam, ale...Są pewne zasady. Jest problem.Są strony.(Ty i oni, ci, co wleźli)Strony powinny działać w porozumieniu, aby cokolwiek zrobić.Jeżeli jedna z nich robi coś samowolnie, bez uzgodnienia - rodzi się spór.Spory można rozwiązać wspólnie a jak to staje się niemożliwe - to przed sądem.Strony mają jakiś "interes prawny"Powiedzmy - oni chcą usunąć usterkę.Ty chcesz mieć własność na własność!Nie zawsze się tak da, bo Ci ktoś coś zakopał w gruncie diabli wiedzą kiedy i po co.Jest interes ogółu i zasady współżycia społecznego - nie jest dobrze, jak cała wieś jest bez wody...Ale...Możesz zażądać aby sobie zabrali tę swoją rurę... albo, w związku z TWOIMI planami co do terenu - ty ją wyszarpiesz...Możesz się ugodzić o udostępnienie trasy tej rury (np. 1m od ogrodzenia, bo tam i tak nic nie postawisz).To jest jakaś służebność lub dzierżawa.Jak jest określona - to wiadomo na jakich zasadach. Całość reguluje kodeks cywilny.Jest co czytać...Tam masz komplet prawa. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/178296-wodoci%C4%85g-i-wtargni%C4%99cie-na-teren-prywatnypomocy/#findComment-5891190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts