Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplona rura flex do okapu kuchennego

Recommended Posts

Witam,

mam taką sytuacje że będę docelowo posiadał okap kuchenny (z wymuszonym wentylatorem) w kuchni w miejscu gdzie nie ma żadnego kanału went., zatem chce dorobić taki kanał, na etapie stropu itp, zostawiłem odpowiednio duże przepusty, a na dachu mam kominek wentylacyjny, dziś pojechałem do sklepu zakupiłem rure spiro/flex ocieplaną i podczas montażu "ogarnąłem" że ta rura ma taki przekrój: cienka folia aluminowa/wełna/spiralna rura aluminiowa wzmacniana drutem- i teraz największe moje zdziwienie: ostatnia warstwa posiada dziurki! - czy mi to nie zawilgnie i nie zrobi sie tej wełny gnojówka? Czy też coś przekombinowałem i kupiłem złą rure...? Jakiej rury użyć w tym celu - chce żeby to było ocieplane bo przechodzi przez strych nieogrzewany, a może teraz wsadzić w tą rure PCV (niepalne). Poradzcie.

pozdr

Gość Konto usunięte_12*

Do mojego okapu zastosowałem podobny system:

1. w kuchni - prostokątne rury z PCW pod sufitem obudowane płytami k/g idą do pionu

2. w pomieszczeniu nad kuchnią - pion z okrągłych rur z PCW opatulony wełną i obudowany płytami k/g wychodzi ponad dach właśnie w postaci kominka

Wszystkie rury dodatkowo skleiłem na złączach klejem do PCW, aby ewentualne skropliny nie wyciekały "na głowę" a same skropliny mogą z tej płaskiej rury uchodzić do kanalizacji cienką rurką z PCW ukrytą pod tynkiem. Wbrew obawom niektórych czarnowidzów nie czuć w kuchni "zapaszku" kanalizacji, choć rurka z PCW wchodzi w instalację pod syfonem zlewu :cool:

Instalacja działa od roku i ma się dobrze. Jedynym mankamentem jest "kłapanie" zaworu zwrotnego w okapie, gdyż kominek jest położony poniżej kalenicy i podczas silnych wiatrów zza tej kalenicy powstaje podciśnienie unoszące klapę tego zaworu.

Edytowane przez Konto usunięte_12*

...... dziś pojechałem do sklepu zakupiłem rure spiro/flex ocieplaną i podczas montażu "ogarnąłem" że ta rura ma taki przekrój: cienka folia aluminowa/wełna/spiralna rura aluminiowa wzmacniana drutem- i teraz największe moje zdziwienie: ostatnia warstwa posiada dziurki! - czy mi to nie zawilgnie i nie zrobi sie tej wełny gnojówka? Czy też coś przekombinowałem i kupiłem złą rure...?....... Poradzcie.

pozdr

kupiłeś po prostu rurę do wentylacji pomieszczeń, dziurki służą tam wg producentów jako wyciszenie, ty do swojej instalacji potrzebujesz rury "pełnej", bez dziurek, moze być pcv przeznaczone do tego, albo takie np. rury "zwijki" aluminiowe, w sklepie stoją jako 1m długosci a można je rozciągać do 2,5-3mb, potem je docieplasz wg potrzeby (te 2cm wełny w termofleksie to i tak moze być grubo za mało jeśli przewód ma przechodzić przez pomieszczenia nieogrzewane z temp. taką jak na zewnątrz, skropliny pewnie i tak nie unikniesz a to za sprawą kominka, na nim coś zawsze będzie i spłynie w dół, miej to na uwadze planując i wykonując kanał)