Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana stropodachu

Proximm

Recommended Posts

Witam szanownych forumowiczów.

Kłania się nam wymiana stropodachu z betonu zbrojonego. Jest on ocieplony.. papą. Nie muszę mówić, co nam rośnie na suficie w zimie i jak gorąco jest w lecie. Sam stropodach jest na grubość kilkunastu centymetrów, trudno oszacować bez przewiercenia się i zmierzenia.

Jedną z opcji jest właśnie wymiana, drugą położenie nowego dachu nad stropodachem + ocieplenie.

Zastanawiam się, czy wiecie może jaką technologią można pozbyć się stropodachu, aby konstrukcja budynku nie została naruszona. Każde Wasze wskazówki pomogą mi znaleźć ekipę, która będzie taką technologią dysponowała.

Z góry dziękuję i przepraszam za moją ewentualną niewiedzę w zakresie budownictwa :)

Jestem pewien że będzie to opisane w projekcie dołączonym do wniosku o pozwolenie na budowę.

Pomoże też na bieżąco kierownik budowy.

Powoli:

1. Gmina - warunki zabudowy czy też plan zagospodarowania co można zrobić.

2. Osobiście zaproponowałbym wariant z budową dachu nad istniejącym stropodachem takiego "normalnego" dwuspadowego, o ile zgodny z p.1

3. Projektant, czyli inwentaryzacja i projekt, wszystkie uzgodnienia itp = papierkologia

4. Pozwolenie na budowę

5. Najęcie kierownika budowy /choćby i "papierowego" do wypełniania dziennika budowy

.... i naprzód !!!

I tak przy okazji - ekipa dysponująca technologią do zrobienia drewnianej konstrukcji dachu nazywa się cieśle, a do przybicia na to blachy - dekarze....

Edytowane przez beton44