misiek80 14.04.2013 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) W moim projekcie ściany zewnętrzne mają być wykonane z ytonga 24 cm i ocieplone 12 cm styro. Planuję to zmienić i dać albo:pustaka max 29 cm + 15-20 styro, albo uni-max 25 cm + 15-20 styro. Spotkałem się jeszcze z czymś takim jak mega-max o wymiarach 37,5x25x23,8 albo 30,8x24x23,8 albo 24,8x30x23,8. Czy z takich mega-maxów też można budować dom? Po przeliczeniu wychodzą najkorzystniej cenowo.Mam jeszcze prośbę o skomentowanie ceny betonu na ławy i bloczków fentamentowych, które póki cu udało mi się załatwić. Beton B20 z transportem i pompą cena 250 zł brutto Bloczki 38x25x12 B20 z transportem i wyładunkiem HDS 2,45 zł/szt brutto Edytowane 15 Kwietnia 2013 przez misiek80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paroofka 26.04.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 IMHO budowanie z maxa jest trochę upierdliwe i wcale nie takie szybkie jak się wszystkim wydaje. Po pierwsze budując z maxa musisz spoinować wszystkie krawędzie pustaka, przez co tej zaprawy idzie więcej niż na przykład w popularnych ostatnio systemach pióro-wpust (tam odpada ci spoinowanie pionowe). W P+W masz też o połowę mniej przestrzeni na mostki termiczne. Współczynniki przenikalności cieplnej i akustyczne maxa też nie są szałowe... A różnicę cenową na korzyść Maxa (zresztą pewnie niewielką) zniwelujesz niższymi kosztami robocizny i mniejszym zużyciem zaprawy. Dlatego jeśli chcesz zrobić zwrot w kierunku ceramiki to zdecydowanie polecałbym zamienić bloczek na zwykły pustak ceramiczny w systemie P+W. Wystarczyłby ci Porotherm 25 cm + dobre styro - będziesz miał U podobne jak przy BK, a poprawi ci się na pewno akustyka ścian, która przy betonie komórkowym jest - mówiąc bardzo oględnie - nienajlepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Wyremblewsk 26.04.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 http://www.cerpol.com.pl/pustak-mega-max-240-238p+w.php z takiego pustaka spokojnie możesz budować. Są robione w Kozłowicach. Jak jesteś z WLKP albo ościennych to możesz szukać tego http://www.cerpol.com.pl/pustak-kroterm-240-238p+w.php Robione w Brzostowie pod Jarocinem. Z tego co wiem wychodzą najtaniej, a jakość jest naprawde dobra. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts