Tomek0 14.04.2013 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Pytanie zapewne banalne, ale nie znalazłem odpowiedzi. Mam do obsadzenia cztery puszki obok siebie w g-k, lecz nie wiem jakie odległości zachować między kolejnymi otworami. Są jakieś szablony albo konkretne liczby mówiące o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.04.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Szablonów nie widziałem i wątpię, żebyś znalazł, nikt tego nie robi osobnymi puszkami, są specjalne puszki "wielokrotne" do gipskartonów: http://images.kangoo.pl/29753765/16118/large/puszka_instalacyjna_pk_60_poczworna_do_plyt_gipsowych_samogasnaca_bezhalogenowa_seria_czerwona_a_0047a_.jpg J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 14.04.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) Szablonów nie widziałem i wątpię, żebyś znalazł, nikt tego nie robi osobnymi puszkami, są specjalne puszki "wielokrotne" do gipskartonów: J. ObbJ_TvmW&index=1 Rozstaw między środkami puszek to 71 mm. Wszystko musi być zrobione z dokładnością do pół milimetra. Tak samo otwór pod puszkę. http://www.bohrschablone.info/hohlwanddosen-montieren.html Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.04.2013 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 No dobra, jak widać, gdzieś ktoś to produkuje. Pytanie jednak, czy da się to gdziekolwiek kupić u nas. I drugie pytanie, zasadnicze: po co? Po co się pierdzielić w wycinanie otworów od szablonu, skoro są do tego specjalne, wielokrotne puszki, o wiele wygodniejsze w użyciu? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 14.04.2013 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 No dobra, jak widać, gdzieś ktoś to produkuje. Pytanie jednak, czy da się to gdziekolwiek kupić u nas. CZerwonego powinni mieć w przedstawicielstwie Giry - TEMA, a czarnego w simet-cie. I drugie pytanie, zasadnicze: po co? Po co się pierdzielić w wycinanie otworów od szablonu, skoro są do tego specjalne, wielokrotne puszki, o wiele wygodniejsze w użyciu? J. To jak ty robisz otwory pod puszki wielokrotne? Ja wiercę 4 otwory przy pomocy czerwonego szablonu i usuwam "trójkąty". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.04.2013 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Mam do obsadzenia cztery puszki obok siebie w g-k, lecz nie wiem jakie odległości zachować między kolejnymi otworami.? Jeśli wyprowadzasz tylko przewody - wywierć jeden otwór i wyprowadź przewód -pozostałe wywiercisz-wytniesz jak kupisz sobie dedykowaną puszkę wielokrotną lub modułową - pod tyle osprzętu ile będzie Ci potrzeba. Te puszki są tanie i dostępne w większości sklepów elektrycznych czy popularnych marketów budowlanych. Ważne jest tylko to aby były do ścian gk - czyli posiadały specjalne uchwyty do mocowania "do" lub "za" płytę. Pozdrawiam ps. Nie warto jest kombinować z pojedynczymi puszkami(otworami) zbyt duża niedokładność może spowodować brak możliwości mocowania bez dodatkowych elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek0 14.04.2013 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Bardzo dziękuję za liczny odzew. Co do porad to nie widziałem w castoramie i leroy merlin 4 w jednym. Widziałem tylko łączone od boku takimi kwadracikami, ale czy one są do g-k?. Inna sprawa, że nadal nie wiedziałbym jak wyciąć dziurę pod taki moduł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.04.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 To jak ty robisz otwory pod puszki wielokrotne? Ja wiercę 4 otwory przy pomocy czerwonego szablonu i usuwam "trójkąty". A ja otwornicą rąbię otwory pod puszki skrajne, a potem między nimi tnę brzeszczotem. Dla jasności jeszcze - nie robię tego zarobkowo, moje doświadczenia sprowadzają się do kilku osadzonych w ten sposób puszek na krzyż, niemniej nie wydaje mi się, żeby szablon to uprościł w jakimkolwiek zakresie. Choć nie, może w jednym: ma wbudowaną poziomicę. Ja muszę sobie najpierw narysować na płycie kreskę. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.04.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Bardzo dziękuję za liczny odzew. Co do porad to nie widziałem w castoramie i leroy merlin 4 w jednym. Widziałem tylko łączone od boku takimi kwadracikami, ale czy one są do g-k?. Inna sprawa, że nadal nie wiedziałbym jak wyciąć dziurę pod taki moduł. Tomku, poszukaj, na pewno są: http://www.leroymerlin.pl/elektrycznosc/instalacje-elektryczne/puszki-zlaczki/puszka-instalacyjna-podtynkowa-do-karton-gips-pk4x60-elektro-plast,p89269,l1067.html Te łączone nie są do GK, nie mają łapek do mocowania. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 14.04.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 A ja otwornicą rąbię otwory pod puszki skrajne, a potem między nimi tnę brzeszczotem. Dla jasności jeszcze - nie robię tego zarobkowo, moje doświadczenia sprowadzają się do kilku osadzonych w ten sposób puszek na krzyż, niemniej nie wydaje mi się, żeby szablon to uprościł w jakimkolwiek zakresie. Choć nie, może w jednym: ma wbudowaną poziomicę. Ja muszę sobie najpierw narysować na płycie kreskę. J. Ja tego używam do wszelkiego rodzaju ścian. I nie ma mowy żebyś zrobił to prościej, szybciej i dokładniej. Ja używam jej zarobkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex.elco 18.11.2013 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 spróbuj może modułowego osprzętu, to w jedną ramkę to wsadzisz i nie będziesz musiał się przejmować odstępami między puszkami bo puszka będzie jedna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts