Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cztery gniazdka w jednym panelu g-k

Recommended Posts

Szablonów nie widziałem i wątpię, żebyś znalazł, nikt tego nie robi osobnymi puszkami, są specjalne puszki "wielokrotne" do gipskartonów:

http://images.kangoo.pl/29753765/16118/large/puszka_instalacyjna_pk_60_poczworna_do_plyt_gipsowych_samogasnaca_bezhalogenowa_seria_czerwona_a_0047a_.jpg

J.

Szablonów nie widziałem i wątpię, żebyś znalazł, nikt tego nie robi osobnymi puszkami, są specjalne puszki "wielokrotne" do gipskartonów:

J.

ObbJ_TvmW&index=1

Rozstaw między środkami puszek to 71 mm. Wszystko musi być zrobione z dokładnością do pół milimetra. Tak samo otwór pod puszkę.

http://www.bohrschablone.info/hohlwanddosen-montieren.html

Edytowane przez dendrytus

No dobra, jak widać, gdzieś ktoś to produkuje. Pytanie jednak, czy da się to gdziekolwiek kupić u nas. I drugie pytanie, zasadnicze: po co? Po co się pierdzielić w wycinanie otworów od szablonu, skoro są do tego specjalne, wielokrotne puszki, o wiele wygodniejsze w użyciu?

J.

No dobra, jak widać, gdzieś ktoś to produkuje. Pytanie jednak, czy da się to gdziekolwiek kupić u nas.

CZerwonego powinni mieć w przedstawicielstwie Giry - TEMA, a czarnego w simet-cie.

I drugie pytanie, zasadnicze: po co? Po co się pierdzielić w wycinanie otworów od szablonu, skoro są do tego specjalne, wielokrotne puszki, o wiele wygodniejsze w użyciu?

J.

To jak ty robisz otwory pod puszki wielokrotne? Ja wiercę 4 otwory przy pomocy czerwonego szablonu i usuwam "trójkąty".

Mam do obsadzenia cztery puszki obok siebie w g-k, lecz nie wiem jakie odległości zachować między kolejnymi otworami.?

Jeśli wyprowadzasz tylko przewody - wywierć jeden otwór i wyprowadź przewód -pozostałe wywiercisz-wytniesz jak kupisz sobie dedykowaną puszkę wielokrotną lub modułową - pod tyle osprzętu ile będzie Ci potrzeba. Te puszki są tanie i dostępne w większości sklepów elektrycznych czy popularnych marketów budowlanych. Ważne jest tylko to aby były do ścian gk - czyli posiadały specjalne uchwyty do mocowania "do" lub "za" płytę.

Pozdrawiam

ps. Nie warto jest kombinować z pojedynczymi puszkami(otworami) zbyt duża niedokładność może spowodować brak możliwości mocowania bez dodatkowych elementów.

To jak ty robisz otwory pod puszki wielokrotne? Ja wiercę 4 otwory przy pomocy czerwonego szablonu i usuwam "trójkąty".

A ja otwornicą rąbię otwory pod puszki skrajne, a potem między nimi tnę brzeszczotem.

Dla jasności jeszcze - nie robię tego zarobkowo, moje doświadczenia sprowadzają się do kilku osadzonych w ten sposób puszek na krzyż, niemniej nie wydaje mi się, żeby szablon to uprościł w jakimkolwiek zakresie. Choć nie, może w jednym: ma wbudowaną poziomicę. Ja muszę sobie najpierw narysować na płycie kreskę.

J.

Bardzo dziękuję za liczny odzew. Co do porad to nie widziałem w castoramie i leroy merlin 4 w jednym. Widziałem tylko łączone od boku takimi kwadracikami, ale czy one są do g-k?. Inna sprawa, że nadal nie wiedziałbym jak wyciąć dziurę pod taki moduł.

Tomku, poszukaj, na pewno są:

http://www.leroymerlin.pl/elektrycznosc/instalacje-elektryczne/puszki-zlaczki/puszka-instalacyjna-podtynkowa-do-karton-gips-pk4x60-elektro-plast,p89269,l1067.html

Te łączone nie są do GK, nie mają łapek do mocowania.

J.

A ja otwornicą rąbię otwory pod puszki skrajne, a potem między nimi tnę brzeszczotem.

Dla jasności jeszcze - nie robię tego zarobkowo, moje doświadczenia sprowadzają się do kilku osadzonych w ten sposób puszek na krzyż, niemniej nie wydaje mi się, żeby szablon to uprościł w jakimkolwiek zakresie. Choć nie, może w jednym: ma wbudowaną poziomicę. Ja muszę sobie najpierw narysować na płycie kreskę.

J.

Ja tego używam do wszelkiego rodzaju ścian. I nie ma mowy żebyś zrobił to prościej, szybciej i dokładniej. Ja używam jej zarobkowo.

• 7 months później...