Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa w 2015...od czego zacząć już dziś?

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Planujemy budowę domu [sielanka z pracowni Horyzont] na wiosnę 2015. Mieszkamy w Anglii, wiec wszystko musimy załatwiać w ciągu urlopu [2 tygodnie raz na 6 miesięcy].

Działka siedliskowa o powierzchni 1.22ha na wsi.

Czy znajdą się „doświadczeni” forumowicze, którzy mogą się podzielić swoimi doświadczeniami w zakresie załatwiania pozwoleń, zezwoleń, wniosków itp. itd.?

Najbliższy urlop w sierpniu – Jakie dokumenty powinniśmy/możemy zdobyć….żeby nie straciły ważności do 2015r.?

:)

Witam wszystkich,

Planujemy budowę domu [sielanka z pracowni Horyzont] na wiosnę 2015. Mieszkamy w Anglii, wiec wszystko musimy załatwiać w ciągu urlopu [2 tygodnie raz na 6 miesięcy].

Działka siedliskowa o powierzchni 1.22ha na wsi.

Czy znajdą się „doświadczeni” forumowicze, którzy mogą się podzielić swoimi doświadczeniami w zakresie załatwiania pozwoleń, zezwoleń, wniosków itp. itd.?

Najbliższy urlop w sierpniu – Jakie dokumenty powinniśmy/możemy zdobyć….żeby nie straciły ważności do 2015r.?

Odpuśćcie sobie samodzielność.

W tych ograniczeniach czasowych musicie nająć sobie kogoś kto to za was zrobi papierkologię

najlepiej lokalnego projektanta którego i tak musicie zatrudnić do tzw. adaptacji projektu, znającego lokalne warunki...

/może mieszkając w Anglii zapomnieliście co to jest "lokalny układ" :wtf:

Papierkologia zajmie mu i tak pewnie z pół roku albo rok, pozwolenie na budowę w roku 2014,

pozwolenie wygasa gdy się 2 lata nie prowadzi żadnych prac na budowie, tak że wam to nie grozi,

zresztą tym by nie wygasło zajmuje się kierownik budowy:cool:

"lokalny układ" ...to brzmi jak jakieś hasło z kryminalnej książki !?!..czy możesz "rozwinąć" ten temat?

Myślę, że możesz mieć racje co tego lokalnego projektanta, bo adaptacja będzie na pewno...i zmiany w projekcie [żona :offtopic: ]

czyli dla spokoju duszy i urlopu tak będzie lepiej....a kiedy zająć się przyłączami i tym wszystkim...przypuszczam,że w ciągu ostatnich 10 lat te sprawy nie nabrały tempa? ;)

Jeszcze raz powoli. Za dodatkowe wynagrodzenie projektant jak pisałem zrobi wszystko za was. On zna lokalne zwyczaje

i zazwyczaj jest członkiem lokalnego tak zwanego układu biznesowo-urzędniczego, co pracę mu ułatwia.

Ma rację, układy i znajomości mają wielką moc w naszym społeczeństwie wiem po swoim przykładzie. Na początku musicie poszukać geodety najlepiej lokalnego a najlepiej takiego który pracuje w starostwie. Ja tak zrobiłem i nie wiem co to '' papierologia''. Geodeta polecił mi panią architekt która też pracuję w starostwie i PnB miałem w DOMU po trzech miesiącach . Mam projekt indywidualny w cenie gotowego i wszyscy są zadowoleni.

W tym roku mają być zmienione zasady przyznawania pozwoleń na budowę(podobno na łatwiejsze-nie będzie pozwoleń na prywatne domy tylko zgłoszenie),więc nie ma co na tak wielki zapas głowy sobie tym zawracać.O planowanych zmianach jest tu gdzieś wątek.

Sprawdz czy działka jest objęta planem zagospodarowania przestrzennego,bo w innym przypadku najczęściej trzeba czekać na warunki zabudowy i to trwa najdłużej.

Edytowane przez marynata

Witam wszystkich,

Planujemy budowę domu [sielanka z pracowni Horyzont] na wiosnę 2015.\

Z paperkami (mam nadzieję) sobie poradzicie.

Moim skromnym zdaniem niezbędna jest dogłębna analiza projektu.

Powodzenia.

Raczej nie musi być pozwolenie na budowę do wniosku o zwrot vat - przecież można kupować materiały i czekać na pozwolenie - my tak mieliśmy, faktury są wcześniejsze niż pozwolenie. Ale faktem jest, że jak składaliśmy pierwszy wniosek, to już je mieliśmy. Nie wiem, najlepiej poczytać czy tak się da, jest wątek w finansach o zwrocie Vatu

Nie macie racji, trzeba zacząć od sadzenia drzewek :)

Ja zrobiłem taki błąd że posadziłem drzewka po budowie i teraz dopiero zaczynają rosnąć, tak bym miał już 6 letnie duże drzewka.

Potem PNB

Potem dogłębna analiza projektu i wiele zmian w projekcie... i kolejne zmiany i następne.

Wiem, dobrze się gada i pisze, ale im więcej czasu poświęcisz na projekt tym mniej zapłacisz za poprawki... Przypomnisz sobie te słowa przy pierwszym kuciu w świeżo pomalowanym domu.