pawarycy 14.04.2013 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Witam wszystkich, Planujemy budowę domu [sielanka z pracowni Horyzont] na wiosnę 2015. Mieszkamy w Anglii, wiec wszystko musimy załatwiać w ciągu urlopu [2 tygodnie raz na 6 miesięcy]. Działka siedliskowa o powierzchni 1.22ha na wsi. Czy znajdą się „doświadczeni” forumowicze, którzy mogą się podzielić swoimi doświadczeniami w zakresie załatwiania pozwoleń, zezwoleń, wniosków itp. itd.? Najbliższy urlop w sierpniu – Jakie dokumenty powinniśmy/możemy zdobyć….żeby nie straciły ważności do 2015r.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 14.04.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Witam wszystkich, Planujemy budowę domu [sielanka z pracowni Horyzont] na wiosnę 2015. Mieszkamy w Anglii, wiec wszystko musimy załatwiać w ciągu urlopu [2 tygodnie raz na 6 miesięcy]. Działka siedliskowa o powierzchni 1.22ha na wsi. Czy znajdą się „doświadczeni” forumowicze, którzy mogą się podzielić swoimi doświadczeniami w zakresie załatwiania pozwoleń, zezwoleń, wniosków itp. itd.? Najbliższy urlop w sierpniu – Jakie dokumenty powinniśmy/możemy zdobyć….żeby nie straciły ważności do 2015r.? Odpuśćcie sobie samodzielność. W tych ograniczeniach czasowych musicie nająć sobie kogoś kto to za was zrobi papierkologię najlepiej lokalnego projektanta którego i tak musicie zatrudnić do tzw. adaptacji projektu, znającego lokalne warunki... /może mieszkając w Anglii zapomnieliście co to jest "lokalny układ" Papierkologia zajmie mu i tak pewnie z pół roku albo rok, pozwolenie na budowę w roku 2014, pozwolenie wygasa gdy się 2 lata nie prowadzi żadnych prac na budowie, tak że wam to nie grozi, zresztą tym by nie wygasło zajmuje się kierownik budowy:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawarycy 14.04.2013 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 "lokalny układ" ...to brzmi jak jakieś hasło z kryminalnej książki !?!..czy możesz "rozwinąć" ten temat? Myślę, że możesz mieć racje co tego lokalnego projektanta, bo adaptacja będzie na pewno...i zmiany w projekcie [żona ] czyli dla spokoju duszy i urlopu tak będzie lepiej....a kiedy zająć się przyłączami i tym wszystkim...przypuszczam,że w ciągu ostatnich 10 lat te sprawy nie nabrały tempa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 14.04.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Jeszcze raz powoli. Za dodatkowe wynagrodzenie projektant jak pisałem zrobi wszystko za was. On zna lokalne zwyczajei zazwyczaj jest członkiem lokalnego tak zwanego układu biznesowo-urzędniczego, co pracę mu ułatwia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro4 16.04.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Jeszcze raz powoli. Za dodatkowe wynagrodzenie projektant jak pisałem zrobi wszystko za was. On zna lokalne zwyczaje i zazwyczaj jest członkiem lokalnego tak zwanego układu biznesowo-urzędniczego, co pracę mu ułatwia. Ma rację, układy i znajomości mają wielką moc w naszym społeczeństwie wiem po swoim przykładzie. Na początku musicie poszukać geodety najlepiej lokalnego a najlepiej takiego który pracuje w starostwie. Ja tak zrobiłem i nie wiem co to '' papierologia''. Geodeta polecił mi panią architekt która też pracuję w starostwie i PnB miałem w DOMU po trzech miesiącach . Mam projekt indywidualny w cenie gotowego i wszyscy są zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
night_84 16.04.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 zacząć zawsze od budżetu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 16.04.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 (edytowane) W tym roku mają być zmienione zasady przyznawania pozwoleń na budowę(podobno na łatwiejsze-nie będzie pozwoleń na prywatne domy tylko zgłoszenie),więc nie ma co na tak wielki zapas głowy sobie tym zawracać.O planowanych zmianach jest tu gdzieś wątek.Sprawdz czy działka jest objęta planem zagospodarowania przestrzennego,bo w innym przypadku najczęściej trzeba czekać na warunki zabudowy i to trwa najdłużej. Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez marynata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 16.04.2013 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Proponuje uzyskać w tym roku pozwolenia na budowę i rozpocząć ulgę budowlaną którą przyznają na 5 lat można odzyskać około 35tys. wystarczy, że kupicie coś do domu i złożycie pierwszy wniosek. Czemu o tym piszę a dlatego, że od przyszłego roku ulga ta jest likwidowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 16.04.2013 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 No tak,racja-zwrot części vat.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 16.04.2013 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Witam wszystkich, Planujemy budowę domu [sielanka z pracowni Horyzont] na wiosnę 2015.\ Najbliższy urlop w sierpniu – Jakie dokumenty powinniśmy/możemy zdobyć….żeby nie straciły ważności do 2015r.? Z paperkami (mam nadzieję) sobie poradzicie. Moim skromnym zdaniem niezbędna jest dogłębna analiza projektu. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 17.04.2013 04:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Z paperkami (mam nadzieję) sobie poradzicie. Moim skromnym zdaniem niezbędna jest dogłębna analiza projektu. Powodzenia. Skoro ja nie pisałem że to Gargamel, to projekt jest chyba OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 17.04.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Skoro ja nie pisałem że to Gargamel, to projekt jest chyba OK. Z gustami się nie dyskutuje. Oczywiście aspekt funkcjonalności jest ważny. Bardziej chodzi mi o technologię: jaka konstrukcja, materiały, OZC, ogrzewanie, wentylacja i takie tam pierdoły . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolaB 17.04.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Co do ulgi budowlanej to raczej nie tak jak jak piszecie, musi być faktura po uzyskaniu pozwolenia na budowę, na 2015 to na spokojnie kompletuj dokumenty bez pospiechu, skos trawę na działce i rozpal kilka grilów i relaksu się :yes:j. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 18.04.2013 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Raczej nie musi być pozwolenie na budowę do wniosku o zwrot vat - przecież można kupować materiały i czekać na pozwolenie - my tak mieliśmy, faktury są wcześniejsze niż pozwolenie. Ale faktem jest, że jak składaliśmy pierwszy wniosek, to już je mieliśmy. Nie wiem, najlepiej poczytać czy tak się da, jest wątek w finansach o zwrocie Vatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 18.04.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Ważne jest aby złożyć wniosek o zwrot różnicy VAT do końca roku a do tego potrzebne jest pozwolenia na budowę. FV mogę być wcześniejsze nawet sprzed roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 23.04.2013 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Nie macie racji, trzeba zacząć od sadzenia drzewek Ja zrobiłem taki błąd że posadziłem drzewka po budowie i teraz dopiero zaczynają rosnąć, tak bym miał już 6 letnie duże drzewka. Potem PNB Potem dogłębna analiza projektu i wiele zmian w projekcie... i kolejne zmiany i następne. Wiem, dobrze się gada i pisze, ale im więcej czasu poświęcisz na projekt tym mniej zapłacisz za poprawki... Przypomnisz sobie te słowa przy pierwszym kuciu w świeżo pomalowanym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts