pierzak 14.04.2013 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Jakiś czas temu, całkiem przypadkiem, znalazłam zdjęcie lustra zawieszonego na mechanizmie przesuwnym. Genialny pomysł, jeśli wykorzystać to na zabudowę szafki. Przede mną w niedługiej perspektywie pojawi się problem urządzenia łazienki w nowowybudowanym domku. Dotychczas planowałam umieścić na jednej ze ścian blat drewnianym, pod nim schować pralkę a nad nim umieściś duże, na całą szerokość ściany, lustro. Jednak pomysł zamienienia jednej dużej tafli lustra na 3 mniejsze, z możliwością umieszczenia za nimi płytkich półek, zdominował wcześniejszą koncepcję. Z racji tego, że pralka dosyć duża, o głębokości 60 cm, więc blat musi mieć conajmniej taką samą głębokość. Do umieszczenia umywalki na blacie spokojnie wystarczy 40cm, więc te 20cm nadprogramowe mogę spokojnie poświęcić a przy niewielkim metrażu każde miejsce na przechowywanie jest na wagę złota. Problem jednak pojawia się w momencie obmyślenia mechanizmu. Standardowe mechanizmy przesuwne wraz z drzwiami zajmują ok. 7cm. Mechanizm dedykowany drzwiom szklanym to mniej więcej taka sama głębokość. Pozostaje wówczas niecałe 13cm na półki, czyli trochę mało... Może ktoś z Was ma lepszy pomysł na realizację przesuwnych luster? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 14.04.2013 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Mechanizm przesuwny to kółko czy kuleczki chodzące w prowadnicy - nie jest problemem wymajsterkować sobie coś takiego samemu, problemem natomiast jest w jaki sposób usztywnić to lustro, czyli w jaką ramę je wdadzić. Jeśli to robi fachowiec, to na wszelki wypadek da porządną - właśnie oglądałem szafę komandor z lustrem. Samemu można więcej zaryzykować, ale to i tak szklarz powinien zatwierdzić. Jako majsterkowicz prawdopodobnie najpierw przyjrzałbym się prowadnicom do szuflad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igorgumis 15.04.2013 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 niektórzy zabudowują ścianę gdzie stoi pralka i zabudowują ścianę komandor, jeśli chciałabyś zmienić układ w łazience, czyli pralkę przesunąć w inne miejsce niż obok umywalki to masz wtedy sporo miejsca do przechowywania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierzak 16.04.2013 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 igorgumis , dzięki za sugestię, ale pralki nie zamierzam przestawiać. Nie chodzi mi o szukanie sposobu na zwiększenie przestrzeni do przechowywania, ale o wykorzystanie miejsca nad blatem, nad którym tak czy siak miało się znaleźć lustro na całą ścianę Być może znalazłam mechanizm, który zajmie max. 5 cm, ale gdyby ktoś z Was spotkał się z podwójnym systemem przesuwnym dla cienkich drzwi (zwłaszcza dla drzwi szklanych), zajmującym mało miejsca, to byłabym wdzięczna za informacje andriuss majsterkowanie mamy z mężem we krwi, ale nie wiem czy taki kombinowany mechanizm wyglądałby estetycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts