Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Witammam pytanie do was wszystkich

Recommended Posts

Witam mam pytanie do was wszystkich chodzi o to ze chciałbym wybudować dom ale etapami[brak kasy] na początek chciałbym postawić fundamenty i wylać chudziak następnie ściany i dach itp itd wszystko w odstępach czasowych moje pytanie

1.czy jest sens budowania etapami czyli fundamenty i chudziak ktory stal by nawet kilka lat ? czy lepiej poczeka i wybudować stan surowy odrazu ?

2.ile chudziak moze leżeć w ziemi ?

3.czy chudziak się nie zniszczy przez to ze będzie stal kilka lat ?

4.ewentualnie jak można budować etapami-to jak zabezpieczyć taki chudziak i fundamenty ?

za wszystkie rady jestem bardzo wdzięczny pozdrawiam

Edytowane przez CHAMPION

Przeciwwskazania są ogólnie takie, że nastąpi w pewnym stopniu podniszczenie betonu. Taka budowlana erozja. :) Deszcz spłukuje, wiatr wywiewa, ale z tym nie ma większego problemu, bo w parę sezonów dobrego betonu nie zniszczy. Najgorsza sprawa to połączenie działania wody i mrozu, bo jak chudziak będzie miał jakieś otworki, ryski, to po paru zimach cała powierzchniowa warstwa zostanie skruszona.

Można zrobić etapami, ale dobrze byłoby trochę zabezpieczyć wykonane już konstrukcje przed mrozem i wodą. Kiedyś kładło się maty słomiane, teraz widziałam okrywanie folią, włókninami jakimiś. Sami mieliśmy stan zero przed zimą, żeby wiosną jak najszybciej wystartować z murowaniem. Nie przykrywaliśmy niczym i jedną zimę spokojnie przetrwało.

• 1 month później...
Co mysliceie o wysokosci podasza w roderonie 5 2g czy lepiej podniesc sciane kolanowa czy nie pozdrawiam

Autorze wątku. Chcesz budować etapami /bez mobilizacji dużych ilości pieniążków na raz/. Nie ma sprawy.

Ale dlaczego wybrałeś sobie w tym przypadku projekt - Gargamela z garażem, dom drogi w wykonaniu

/w przeliczeniu na metr kw. powierzchni mieszkalnej/ :confused:

http://static.archon.pl/images/products/m4796f9713c754/s/RODODENDRONY_5_G2__foto1_styl1.jpg

PS. Gdyby nie data rejestracji, podejrzewałbym tu nowe wcielenie

forumowego trolla - dysortografa...

Mam w sąsiedztwie podobny wielkością i bryłą dom. SSZ zajął 4 lata. Zastanawiam się, kiedy inwestorzy będą mieli dość. :)

Dom jest do mieszkania, a nie do budowania latami.

Nic nie podnoś. Jak poddasze za niskie, to wybierz inny projekt.