Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbrojenie nadproża

Recommended Posts

Witam!

Mam pytanie do Was jako fachowców.

Buduje własny dom. Jestem na etapie stropu.

Problem dotyczy nadproża nad otworem 3,60m.

W projekcie nie doczytałem, że zbrojenie powinno być dołem 4 x fi 20 i górą 2 x fi 10. Ja zrobiłem dołem 4 x fi 12 i górą 2 x fi 12. Do tego strzemiona na całej długości są co jakieś 15 cm. Czy to wszystko mi się nie zawali. Wymiar nadproża 24cm szerokie x30cm wysokie. Nad nadprożem będzie wieniec i ścianka kolankowa 1m. Myślałem, żeby w tym wypadku bardziej dozbroić wieniec. Co wy na to?

Ja mam w projekcie nad otworem 330cm dołem 4xfi12, gora strzemiona oplataja wieniec, czyli nadproze zalewane razem z wiencem. Tak samo nad tym ścianka kolankowa 1m. Wydaje mi się, że możesz spać spokojnie, gdyż projektowana stal zawsze jest sporo przewymiarowana. Szczególnie te twoje 4xfi20 to jakaś masakra. Jednak jeśli chcesz mieć pewność to pogadaj z konstruktorem i z kierownikiem budowy, w końcu on się musi pod tym podpisać.

W projekcie nie doczytałem, że zbrojenie powinno być dołem 4 x fi 20 i górą 2 x fi 10
a co chciałeś tym osiągnąć ?

że dasz fi 12 górną ? to są pręty montażowe ... do strzemion ... jak chciałeś poprawnie to dwa dolne pręty odgięte do góry i wchodzące na górne zbrojenie.

Wydaje mi się, że możesz spać spokojnie, gdyż projektowana stal zawsze jest sporo przewymiarowana. Szczególnie te twoje 4xfi20 to jakaś masakra
pręty są za grube do przekroju ... w tym wypadku powinno być 5 fi 16 ... i nie chodzi o wytrzymałość stali ...

tylko naprężenia w niej występujące powinny nie przekraczać 220MPa ze względu na zarysowanie ... stąd lepiej dawać mniejsze fi

a więcej ... w skrócie pisząc .

to zalezy jak masz rozrysowana więźbe.

Jak nie masz jaichś niespodziewanych obciążeń to bedzie ok (chodzi bardziej o obciążenia skupione, jakieś pionowe słupki itp)

z tego to nic bo to element zginany :p i tam nie ba się co przebijać ... wszystko idzie w ściskanie betonu i rozciąganie stali :p

Siła skupiona daje wiekszy momęt zginający od równowaznej siły równomiernie rozłozonej
a widzisz :)

tak możemy w koło ... bo aby zastąpić obciążenie równomiernie rozłożone siłą skupioną trzeba zebrać je z powierzchni .

Tak do porównania sile skupionej o wartości 5,4kN będzie odpowiadać siła rozłożona 3kN/m

moment na 3,6m wychodzi 5,2kNm dla jednego i drugiego .

oj nie ucz ojca dzieci robic, za dużo lat przepracowałem w zawodzie, aby czegoś nie wiedziec.

Zdarzają się przypadki gdzie na nadprożu postawiony jest filarek, słup, i dlatego tak napisałem a nie inaczej

Licząc nadproze bierze się najbardziej niekorzystny przypadek obciążenia

Nie znając schematu obciążeń nie możesz wiele powiedzieć..

Andrzej733

SYMPATYK FORUM (min. 10)

Apr 2013

81

to zalezy jak masz rozrysowana więźbe.

Jak nie masz jaichś niespodziewanych obciążeń to bedzie ok (chodzi bardziej o obciążenia skupione, jakieś pionowe słupki itp)

a kto to napisał ...

weź przestań zjadać te grzybki bo masz halucynacje sam siebie cytuje i się z siebie samego nabija :D tego jeszcze tu nie grali :p

Edytowane przez מרכבה

Śpij spokojnie bo fi12 są wystarczające. Tym bardziej że nad nadprożem będzie wieniec. I nie ma nawet potrzeby go dodatkowo dozbrajać.

jeden pręt utrzyma to nadproże ... ale co z tego jak ... beton będzie w kawałkach :D ...

dlatego mniejsza średnica a więcej sprawdza się lepiej ... EC2 tab 7,2... chociażby ...

a kto to napisał ...

weź przestań zjadać te grzybki bo masz halucynacje sam siebie cytuje i się z siebie samego nabija :D tego jeszcze tu nie grali :p

ja to napisałem i zacytowałem Tobie bo chyba nie doczytałeś. Napisałem że jezeli nie ma niespodziewanych obciążeń to wytrzyma,a ty potem gdzieś napisałeś że wice wersa..w kontekście nieznajomości schematu obciążęń. Więc nie rozumeim czego TY chcesz? Nie pisałem że wytrzyma..tylko że wytrzyma jeżeli nie ma innych obciążeń.

Dziwię się że po tylu postach nie umiesz czytać.

Grzybków nie jadam jak coś bo zajmuję się profesjonalnie tym o czym tutaj sie pisze w tym czasie zamiast głupoty pisać jak Ty. Nie odpisuj na ten post bo najzwyczajniej mnie drażnisz a nie chcę robić forum śmieciowego , bo jest wiele ludzi tutaj którzy oczekują porady, a nie czytania bzdetó pzrez ludzi nie mających pojęcia o czym piszą. Idź się wykłucać do działu o płytach fundamentowych...gdzie zamiast odpowiedzieć wprost gościowi..polewasz przez tydzień..zakrywasz folią na dzień...to piszesz jakieś pierdoły o skurczu betonu..jakby to dla pytającego miało znaczenie, .

Odpowiadaj rzeczowo chłopie a nie jakimiś okulnikami i swoimi mądrościami

Ty się nie przypieprzaj :p boś strzała dał z gruntem i ogrzewaniu geotermalnym co ma zerowe znaczenie :p

dź się wykłucać do działu o płytach fundamentowych...gdzie zamiast odpowiedzieć wprost gościowi..polewasz przez tydzień..zakrywasz folią na dzień...to piszesz jakieś pierdoły o skurczu betonu..jakby to dla pytającego miało znaczenie, .

Odpowiadaj rzeczowo chłopie a nie jakimiś okulnikami i swoimi mądrościami

Dziwię się że po tylu postach nie umiesz czytać.
o to jest pierwsza części z odpowiedzią ...

jak byś czytał to nie ja napisałem o foli ... wczytaj się dobrze :p

Odpowiadaj rzeczowo chłopie a nie jakimiś okulnikami i swoimi mądrościam
o właśnie opisałeś stan swoich odpowiedzi .

żadnych mądrości ... tylko jak gość pisze pierdoły o za małej ilości wody w mieszance to prostuję ...

bo widać na szczęście się przerzucił z myślami, bo wie o co chodzi.

.w kontekście nieznajomości schematu obciążęń. Więc nie rozumeim czego TY chcesz?

"napisałem że jak nie znasz też schematu" to nic w stanie nie jesteś powiedzieć jak i ja :)

to jest to wice wersa .

Grzybków nie jadam jak coś bo zajmuję się profesjonalnie tym o czym tutaj sie pisze w tym czasie zamiast głupoty pisać jak Ty.
no grzybki to taka delikatna uszczypliwość masz prawo nie wiedzieć ... bo nimi obraca Liwko stary grzybiarz ...

czasem każdego uraczy grzybową

Siła skupiona daje wiekszy momęt zginający od równowaznej siły równomiernie rozłozonej i to miałem na mysli, a nie to że coś ma przebić beton

No ktoś tu pisał o rzeczowości ...

oj nie ucz ojca dzieci robic, za dużo lat przepracowałem w zawodzie, aby czegoś nie wiedziec.
...

za dużo lat przepracowałem w zawodzie, aby czegoś nie wiedziec.
bardzo bardzo BARDZO niepokorne podchodzenie do sprawy .

]Siła skupiona daje wiekszy momęt zginający od równowaznej siły równomiernie rozłozonej
5kN nigdy nie będzie równe 5kN/m co od razu wykazałem toś wyleciał z ojcem :p Edytowane przez מרכבה

dlatego nie napisałem ze wiem, tylko napisałęm że jeżeli nie ma obciążeń to ok. Dalej nie kminisz? I nie rzyczę sobie takich tekstów o przypi...bo poprostu nie wypada.

O cieple ziemi nie będe dykutował, bo popatrzyliście na to w perspektywie kilkuset lat, a nie jako całość. popełniłem błąd, bo faktycznie obecnych ludzi nie interesuje co by było gdyby,a tylko czasy obecne, więc zaniechałem tam dyskusji w tym kierunku, bo nie o tym myślałęm co napisałem.

ale przecież on nie dał jednego pręta. Ja nie rozumiem co Ty piszesz.
napisałem że jeden pręt jest w stanie przenieść ciężar betonu i ściany kolankowej ... ale jaki to będzie beton ? pełen rys itp .. czysto przypuszczalnie w SGN to by "przeszło"

jeden fi 12 C500 wytrzyma 5,6 tony na rozciąganie ....

ale ze względu na SGU i wygląd pewne kryteria trzeba spełnić aby konstrukcja była cała .... stąd dobrze jest przeliczyć sobie jaki naprężenia będą w stali

co przekłada się na zarysowanie betonu ... czyli 160-220 MPa pozwala zachować rozwartość rys do 0,4mm

To jest jeszcze wypadkowa wielkości elementu i minimalnych odległości zbrojenia aby dobrze były zakotwione w betonie

stąd z obliczeń wychodzi pewna powierzchnia zbrojenia i trzeba wybrać jakim prętem i ile trzeba dać...

aby raz dało się to zabetonować i... Tobie to nie potrzeba wiedzieć bo wiesz.. tylko są inni co ciut będą wiedzieć co skąd ...

Panowie pozwole sobie przerwać Waszą fascynującą dyskusje.

Przemek - co do nadproża to trudno wyczuć - zależy jakie projektant przyjął współczynniki bezpieczeństwa - dałeś sporo mniej stali ale może to wystarczy ?

Wg mnie dozbrojenie wieńca powinno załatwić sprawe. - jeśli to możliwe skontaktuj sie z autorem projektu może Ci to przeliczy i będziesz spał spokojnie.

Widzę dyskusja na ten temat się rozwinęła:) Rozmawiałem ze swoim kierownikiem budowy. Powiedział, że narazie nadproże ma być podstęplowane. Jak będą wstawiane okna to ma zobaczyć czy będzie się uginać i pękać.... Teraz jestem na etapie stropu, nie wiem czy to coś pomoże ale dozbroiłem wieniec w tym miejscu dwoma prętami fi 12 dołem. Mam jeszcze jedno pytanie. Stęple postawiłem na piasku(zagęszczonym) na bloczkach betonowych. Wiem, że murarze czasami tak robią. Czy strop mi się nie wygnie? Z mojego punktu widzenia wygląda to solidnie.