miro79 26.04.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Test nadproża to zrób zanim wstawisz okno bo jak sie jednak ugnie to łatwiej będzie cokolwiek zrobić juz nie wspominając o potencjalnym uszkodzeniu okna. Co do stępli to niech kierownik popatrzy czy jest ich wystarczająco i czy wszystko jest ok - przecież za to mu płacisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 27.04.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 4 x 12 dołem na 3,6m to nie jest jakoś bardzo mało, ja mam belkę która ma prawie 5m, 39 wysokości i dołem jest 5 x 12. Jednak na twoim miejscu nie czekał bym na jakieś ewentualne pęknięcia nadproża tylko, skoro na to planujesz lać wieniec, wystawił bym ten wieniec do góry ponad strop na długości tego nadproża o np 10cm uzyskując belkę h=35cm (zakładam, że wieniec ma 25x25 to +10 da 35) i dał bym na tym odcinku odpowiednie zbrojenie dołem - może nie 4x 20 ale np 5 x 14 lub 4 x 16 powinno wystarczyć z zapasem.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 28.04.2013 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 zaczynacie popadać w paranoję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 28.04.2013 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 to żadna paranoja - skoro autor wątku ma jakieś obawy, raczej nie uzasadnione, to żaden problem na etapie wylewania wieńca zrobić np tak, jak napisałem i się więcej nad tym nie zastanawiać, koszt żaden a spokój gwarantowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 29.04.2013 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 no tak, można wylać wieniec i 20cm ponad strop. Ale po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 29.04.2013 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Ano po to by skoro autor wątku zapomniał o wykonaniu odpowiednio mocnej belki nadprożowej dla spokoju zrobił ją wyżej, zwłaszcza, że skoro otwór ma 3,6m a nad nim jest ściana kolankowa to zapewne nad nadprożem będzie co najmniej 1 słupek kotwiący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts