michal_l 21.04.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Lepiej mieć zapas mocy niż liczyć na inteligentne sterowanie Staram się czytać ze zrozumieniem posty Qazimodo a jeśli mimo to namieszałem to przepraszam. 1. dobre praktyki stosowane przez większość instalatorów to ok. 0,8 wymiany powietrza licząc z kubatury użytkowej [ bez garażu i kotłowni] 2. zgadzam się, że konieczne jest zastosowanie centrali o odpowiedniej wydajności, ale nie zgadzam się z twierdzeniem, że lepiej mieć zapas "mocy" niż inteligentne sterowanie.Centrala tak naprawdę dosyć rzadko pracuje pełną "mocą"/ z maksymalną wydajnością. W "normalnej" sytuacji powinno wystarczyć przewietrzanie po około 15 minut rano i wieczorem, do tego sporadyczne dodatkowe przewietrzanie przy okazji bardziej intensywnego gotowania, czy większej liczby gości. Większość czasu centrala pracuje na niższych biegach i ich inteligentne zaprogramowanie a potem automatyczne przełączanie ma według mojej opinii kluczowe znaczenie dla komfortu. 3. Zakup centrali o zbyt małej wydajności oznacza z reguły , że będzie ona pracowała częściej na najwyższym biegu, czyli głośniej i z mniejszą skutecznością odzyskiwała ciepło. 4. Nie ma sensu budowanie instalacji z dużym zapasem wydajności, ponieważ oznacza to niepotrzebne koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 21.04.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 4. Nie ma sensu budowanie instalacji z dużym zapasem wydajności, ponieważ oznacza to niepotrzebne koszty. Plus jeszcze trzeba umieć osiągać słabe wydajności. Tak więc zapytam, bo nie wiem: jeśli centrala uciągnie 1000 m3 przy oporach X Pa, to czy każdą da się ustawić na 100 m3 przy wielokrotnie niższych oporach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 21.04.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 ogólnie rzecz biorąc i trzymając się zdrowego rozsądku to centrala "na wyrost" = programowalny sterownik a centrala malusia nie potrzebuje takowego bo i tak trzeba ją ganiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts