Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wilgotny miał w piwnicy - w efekcie grzyb jak zabezpieczyć sciany i podłoge piwnicy

vonBraun

Recommended Posts

Witam,

Kupiłem dom, a że ogrzewany był prymitywnym piecem gazowym, wymieniłem piec na Stalmarka przeznaczonego do palenia miału. Efekt ekonomiczny jest odczuwalny, ale pojawił się problem. W części piwnicy w której przechowuję miał jest ściana działowa do reszty piwnicy. Po kilku latach na tej ścianie działowej od strony drugiego pomieszczenia zaczęła odpadać farba i pojawiły się wykwity - na razie małe. Tylko do wysokości góry miału, która zwykle jest w pomieszczeniu za ścianą.

Niestety nie ma szans na to aby kupić w mojej okolicy całkiem suchy "nie chrzczony" miał, zatem problem wilgotnego miału jest nie do usunięcia. Muszę więc czymś zabezpieczyć ściany i podłogę pomieszczenia. Na szczęście w tej części piwnicy jest studzienka, więc mogę wodę z miału odprowadzić do niej - ten problem pojawia się zwłąszcza gdy nieopatrznie kupię miał zimą i ukryta w nim woda zaczyna topnieć w wyższej temperaturze. Nie zawsze mam kasę wtedy kiedy miał jest suchy, a czasem trudno w ogóle kupić dobrze podsuszony miał.

Nie mam możliwości przechowywania miału na zewnątrz.

Trzeba wymyślić możliwie najtańszy sposób zaizolowania ścian piwicy i podłogi, który odetnie dopływ wilgioci z miału do otaczających ścian. Wodę spokojnie odbierze studzienka.

Potem zajmę się odgrzybianiem ściany działowej (też jeszcze nie wiem jak - poproszę o ewentualne sugestie).

• 4 months później...
Nie zbudowałeś poprawnie "magazynu mokrego miału".

Wykorzystałeś to, co było...

Ma być dobrze czy ma być tanio?

Adam M.

Nie ma o czym gadać, gdy kupowałem dom nie miałem pojęcia io problemie mokrego miału - był tam piec na gruboziarnisty węgiel, którytz wykle sprzedają suchy

Ma być dobrze. Pomieszczenie 2.5x2.5

sorki za opoznienie ale nie liczyłem ze ktokolwiek odpowie.

pozdr.

vonBraun

Woda nie umie latać (para wodna - tak).

Jak kolega powyżej napisał - trzeba stworzyć przerwę powietrzną pomiędzy miałem a ścianą.

Można zbudować drewnianą ściankę.

Jakieś grubsze deski mocujemy pionowo do ściany.

Na nie nabijamy poziomo inne dechy tworząc ścianę skrzyni na miał.

Ściana pozostanie sucha a te dechy po jakich fyfnastu latach wymienisz...

Adam M.