Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Kupiłem dom, a że ogrzewany był prymitywnym piecem gazowym, wymieniłem piec na Stalmarka przeznaczonego do palenia miału. Efekt ekonomiczny jest odczuwalny, ale pojawił się problem. W części piwnicy w której przechowuję miał jest ściana działowa do reszty piwnicy. Po kilku latach na tej ścianie działowej od strony drugiego pomieszczenia zaczęła odpadać farba i pojawiły się wykwity - na razie małe. Tylko do wysokości góry miału, która zwykle jest w pomieszczeniu za ścianą.

Niestety nie ma szans na to aby kupić w mojej okolicy całkiem suchy "nie chrzczony" miał, zatem problem wilgotnego miału jest nie do usunięcia. Muszę więc czymś zabezpieczyć ściany i podłogę pomieszczenia. Na szczęście w tej części piwnicy jest studzienka, więc mogę wodę z miału odprowadzić do niej - ten problem pojawia się zwłąszcza gdy nieopatrznie kupię miał zimą i ukryta w nim woda zaczyna topnieć w wyższej temperaturze. Nie zawsze mam kasę wtedy kiedy miał jest suchy, a czasem trudno w ogóle kupić dobrze podsuszony miał.

Nie mam możliwości przechowywania miału na zewnątrz.

Trzeba wymyślić możliwie najtańszy sposób zaizolowania ścian piwicy i podłogi, który odetnie dopływ wilgioci z miału do otaczających ścian. Wodę spokojnie odbierze studzienka.

Potem zajmę się odgrzybianiem ściany działowej (też jeszcze nie wiem jak - poproszę o ewentualne sugestie).

Nie zbudowałeś poprawnie "magazynu mokrego miału".

Wykorzystałeś to, co było...

Ma być dobrze czy ma być tanio?

Adam M.

• 4 months później...
Nie zbudowałeś poprawnie "magazynu mokrego miału".

Wykorzystałeś to, co było...

Ma być dobrze czy ma być tanio?

Adam M.

Nie ma o czym gadać, gdy kupowałem dom nie miałem pojęcia io problemie mokrego miału - był tam piec na gruboziarnisty węgiel, którytz wykle sprzedają suchy

Ma być dobrze. Pomieszczenie 2.5x2.5

sorki za opoznienie ale nie liczyłem ze ktokolwiek odpowie.

pozdr.

vonBraun

Miał zawsze ma w sobie troche wody. U siebie mam na ścianach deski ktore oddzielaja miał od sciany. Między deskami a ściana jest pusta przestrzeń ok 2 cm od dołu nic nie mam

Woda nie umie latać (para wodna - tak).

Jak kolega powyżej napisał - trzeba stworzyć przerwę powietrzną pomiędzy miałem a ścianą.

Można zbudować drewnianą ściankę.

Jakieś grubsze deski mocujemy pionowo do ściany.

Na nie nabijamy poziomo inne dechy tworząc ścianę skrzyni na miał.

Ściana pozostanie sucha a te dechy po jakich fyfnastu latach wymienisz...

Adam M.