Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mocowanie słupków drewnianych bramy wjazdowej

Recommended Posts

Witam wszystkich

Planuje wykonać całe ogrodzenie od strony drogi drewniane. Ponieważ słupki bramy wjazdowej mają być również drewniane prawdopodobnie z krawędziaka 24x24 zastanawiam się w jaki sposób zamocować ten słupek do fundamentu. Może ktoś mógłby mi poddać jakiś pomysł?

Tomek

Witam wszystkich

Planuje wykonać całe ogrodzenie od strony drogi drewniane. Ponieważ słupki bramy wjazdowej mają być również drewniane prawdopodobnie z krawędziaka 24x24 zastanawiam się w jaki sposób zamocować ten słupek do fundamentu. Może ktoś mógłby mi poddać jakiś pomysł?

Tomek

Witam

Myślalem od wczoraj nad tym i mam pewien pomysł: przykładowo słupek będzie siedział w fundamencie z 70 cm to obuduj ta część słupka blacha, kup blache odpowiedniej grubości tak aby można ją było spawać i uspawaj obudowe na ta część słupka która jest w betonie, jak juz bedziesz miał pospawana ta obudowe to przy zalewaniu zatop ja w betonie tylko tak żeby wystawała ponad beton ze dwa cm, po zastygnięciu betonu wsuń w ta obudowe słupek i bedzie umocowany, a i w tym kawałku obudowy co wystaje ponad beton zrób otwór i wkręć przeż niego wkreta w drewniany słupek żeby nikogo nie pokusiło go wyciągnać, drewno porządnie zaimpregnuj w szczególności ta część która bedzie w betonie

Mam nadzieje że zrozumiale przedstawilem swój pomysł, myslę że może da sie gdzies dostać już takie gotowe obudowy na słupki o różnej średnicy

Pozdrawiam

Polakowski Kamil

jezeli fundamentu nie ma tu wykop dziury min 0.5 m powstawiaj slupki i zasyp suchym betonem( mozliwosc poprawki) i zamontuj przesla. a potem mozesz sobie dolac betonem pod przeslami albo brama . Odrazu za jednym zamachem usztywnisz slupki i zrobisz podjazd w poziomie. Spawarki lepiej nie kupuj do drewna chyba takiej jeszcze nie maja :lol2::lol2::lol2::rotfl:

Po pierwsze, drewno w betonie po jakimś czasie zgnije i spróchnieje, takich słupków nie topi się w betonie, tylko mocuje kotwami. Natomiast czy takie słupki są odpowiednie do podtrzymywania bramy, tego Ci nie powiem.

http://www.btsol.pl/files/thumbs_foto/PSU_-_podstawa_slupa-20100120115855.jpg

Dół montujesz w betonie, góra lepiej, żeby wystawał trochę nad powierzchnię. Najlepiej jak byś zrobił zbrojenie słupka betonowego i jakoś połączył z tą kotwą, zespawał, żeby było stabilne, bo taka krótka kotwa to może po pewnym czasie się rozruszać i wypaść z betonu. Może dospawaj z metrowy gruby pręt zbrojeniowy i wtedy zatop całość w betonie.

Są jeszcze takie kotwy.

http://altanaogrodowa.blox.pl/resource/kotwa1_300x300.jpg

images?q=tbn:ANd9GcQ6cDps1Hx2Qysg3X133b8lyzlevkbXDoTLxtztK01-BxgoKal4

Ale jeśli tam do środka dostawałaby się woda, to zły pomysł, musiałoby to być jakoś odizolowane, żeby słupek nie gnił. I też dospawałbym do tego pręt zbrojeniowy i wpuścił metr w beton. Czyli zalać w betonie pręt na około metra.