dimek 16.04.2013 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 robert skitek ja nie jestem z branży, ale oczywiste jest, że taki słup musi być na rysunku " rzut poddasza" bo wtedy jest to obrazowo ładnie widoczne. Dlatego ja sobie dorysowałem taki kawałeczek "rzutu poddasza" odnosząc się do różnych wymiarów, sprawdzając i kontrolując wymiary, aby zobaczyć gdzie wyjdzie słup. Nie wiem czemu projektant tego nie naniósł, może własnie dlatego, że jest taki babol. Oglądałem wczoraj projekt szwgara - kupiona kilka lat temu z katalogu masówka, czywiście zrobiona adaptacja i poprostu szok. Wiem ile kosztują proste projekty w necie bo oczywiście od dawna je przegladałem i jeżeli każdy ten projekt ma przynajmniej tak wykonaną dokumentację jak ten mojego szwagra sprzed kilku lat to tylko chwalić. Zawsze wydawało mi się, że coś jak zauważył w tym temacie gentoonx "szyte na miarę" powinno być lepiej dopasowane, ale widać w życiu nie zawsze wychodzi że 2+2=4. Dziś ruszam na "wojnę" z projektantem i zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dimek 16.04.2013 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 (edytowane) Oglądam mój projekt i mam pytanie odnośnie stropu z płyty żerań. To był mój pomysł ten strop, ale czy projektant nie powinien sprawdzić, czy i z jakimi przeszkodami sie spotkam chcąc go położyć. Bo jak pisałem wyżej u mnie na temat stropu to prawie w projekcie nic niema i ja wiedząc jakie są moduły i próbując je dopasować do ścian już widzę problem z otworem w stropie na poddasze. Według mnie potrzebna bedzie dolewka o której wczesniej nie było mowy, bo niema jak ułożyć płyt przy otworze na poddasze. Czy to jak zbroić i jakiś rysunek i powinien zrobić projektant. Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez dimek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.04.2013 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 (edytowane) Odpowiadam na pytanie o centymetry: Całość opracowania projektu do momentu jak odbieram ze starostwa PnB 5,5 kPLN. Z mojej strony projektant otrzymał: WZ, mapy, warunki przyłączy wody i prądu, moje odręcznie wykonane: rzut parteru ze wstępnym wymiarowaniem (zależało mi przy ścianie z BK, aby długości ścian były wielokrotnością długości bloczka, a okna umieszczone odpowiednio - jakoś żaden architekt na to nie zwraca uwagi, a potem odpady po 12-15cm od groma i weź z tego leputaj ścianę), grubości dociepleń, technologia jaką chcę wykonania fundamentu, ścian, dachu, kąt nachylenia i kształt dachu - czyli to co klient chce. Tworzyli to i przelewali na papier 3 m-ce, wziąłem projekt do ręki - książka gruba na te naście cm, w niej: architektura, konstrukcja z wyrysowaniem elementów konstrukcyjnych, instalacje: elektryczna, grzewcza (jaką chciałem), wod-kan i WM, charakterystyka energetyczna i cała reszta w beletrystyce. Mieszkam w Warszawie, buduję 70km poza Warszawą, projekt robiłem u porządnego fachowca w Ciechanowie (113 km za Warszawą i każdemu go polecę). W Warszawie zdaję sobie sprawę taki projekt kosztowałby mnie min. 20 kPLN. Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 16.04.2013 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 To strasznie leniwy byłeś. Ja podałem wszystko łącznie z rysunkami,wymiarami, rozstawem i przekrojami więźby, zbrojenia, kanalizacją, technologią wykonania i materiałami. Tzn. wykonałem z grubsza obliczenia, z zaleceniem aby konstruktor policzył to dokładnie. Żaden wymiar nie został zakwestionowany, a jedynie wywalił mi słupy wzmacniające ścianę kolankową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.04.2013 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Leniwy z natury jestem , a co gorsza im starszy tym bardziej leniwy - przeciwnie jak mój ojciec Poza tym to nie mój fach i mogę dać założenia, co chcę, jak fachowiec to sobie poradzi - poradził sobie w/g mnie znakomicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts