Eldaorado 15.04.2013 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Przepraszam jeśli to pytanie okaże się łatwe w weryfikacji i niepotrzebne, ale informacje które znalazłem nie są jednoznaczne. Chodzi o odpisanie ulgi od podatku za studenta na częściowym utrzymaniu rodziców. Student przez około 5 miesięcy w 2012 roku prowadził działalność gospodarczą i zarobkami przekroczył 3089 zł, które ustala się na limit przy którym wygasa prawo do odpisania sobie tej ulgi. Ulgi PEŁNOWARTOŚCIOWEJ - takie pojęcie pada we wszystkich artykułach, ale nikt go nie definiuje. Słyszałem że można w takim razie odliczyć podatek za miesiące w których student nie pobierał żadnych dochodów, nawet jeśl limit w/w zarobków został przekroczony. Czy jest to prawda? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 15.04.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 nigdy nie słyszałam o takim odstępstwie od tej zasady. podstawą do korzystania z ulgi jest m.in. dochód który student uzyskał. jeżeli przekroczył powyższą kwotę powstaje zobowiązanie podatkowe które musi sam rozliczyć, a rodzicom/ opiekunom ulga przepada. Jeśli coś się zmieniło, niech ktoś mnie poprawi. Rok temu mój urząd na pewno stał na takim stanowisku ( ile urzędów i ludzi tyle interpretacji wiec warto żebyś zapytał też u siebie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eldaorado 16.04.2013 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Właśnie tak podejrzewałem. Jeśli dowiem się czegoś nowego, napiszę tutaj dla potomnych, ale pewnie będzie tak jak piszesz. Dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eldaorado 16.04.2013 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Potwierdzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts