Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szczegół okapu, dachówka karpiówka - prośba o ocenę i sugestie

frodo55

Recommended Posts

Janie on miał OSB tylko w okolicy okapu. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem byłoby deskowanie dachu lub montaż OSB i krycie papą zamiast folii. Natomiast zastosowanie w okapie belki klinowej lub podobnego rozwiązania umożliwiłoby podniesienie rynny z jednoczesnym odprowadzeniem skroplin do rynny. Tak jak wcześniej pisałem radziłbym zastosować łaty o przekroju minimum 4x5 cm. Deska okapowa powinna kończyć równo ze spodem krokwi a pierwsza pozioma deska podbitki licować się z deską okapową. Wówczas kapinos pasa podrynnowego zachodzi na podbitkę i nie widać żadnych połączeń. Pozdrawiam.

Jaki jest cel deskowania dachu przy kryciu karpiowka? co da takie deskowanie. Laty przy kryciu w łuske doskonale usztywniaja konstrukcje dlatego nie rozumiem idei deskowania i papy

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po pierwsze łaty nigdy nie usztywniają dachu a po drugie chodzi tu o krycie wstępne. Jaki jest sens stosowania folii przy kryciu dachówką skoro żadna folia nie dorównuje żywotnością dachówce! Ja z kolei nie rozumiem jak kogoś stać na dachówkę a tym bardziej na karpiówkę i nie stać go na deskowanie i papę?:confused: Życzę rozsądnych wyborów. Pozdrawiam.

Dachówka nie jest szczelnym pokryciem. Pomijając nawiewanie śniegu przy obróbkach , gąsiorach itp w strefie okapu powstają zatory lodowe i przy roztopach woda dostaje się POD dachówkę. Przy foli tworzą się "kieszenie" nad deską okapową i skutki bywają tragiczne; zacieki, grzyb itd. Przy pełnym deskowaniu lub płycie i poprawnym położeniu papy tego unikamy. I dziękujemy Andrzejowi i Janowi że posłuchaliśmy ich rad i mamy święty spokój. Jan.

Witam Frodo55

Jak na razie to masz przeciek pod rynnowy z (pas pod rynnowy-folia lub papa)

I zakiszoną płytę OSB z furą pleśni od spodu i pełną stęchliznę w ociepleniu

I kłania się okap?

A okap to temat wyrwany z kontekstu i nie ma sensu roztrząsać go osobno - należy go uformować z całą połacią łącznie z kalenicą, uwzględniając aspekty wentylacji !!! poszczególnych warstw w zależności od długości połaci

Od wielu lat temat stoi w gardle ..... i wielu się dławi.

1)Popraw okap stosując deskę okapową na klinach (skróć kontr łatę, przerwij ją i wyprowadź folie na pas nadrynnowy )

2)zrezygnuj z dachówki startowej (pokrycie w łuskę - pierwszy rząd w koronkę normalną karpiówką)

3)podnieś rynnę (szczelina pomiędzy dachówką a rynną się zmniejszy)

4) zamiast 1łaty zastosuj listwę - kratkę wentylacyjną okapu z pcw (nie gnije)

Kalenica otwarta kryta dla każdej wentylacji i nie zapomnij o między wentylacji połaciowej - między warstwami !

ps.

Podbitka po skosie nie jest za wygodna, problem z montażem, z malowaniem, prostą można wykorzystać np.oświetlenie?lub montaż antresol pod rośliny pnące?

A byłbyś tak miły i napisał trochę więcej o miejscu przecieku? Oczywiście deska klinowa jest najlepszym rozwiązaniem ale i to jest poprawne. Niby czemu ma rezygnować z dachówki startowej (okapowej)? To tylko rzecz gustu czy chce się mieć przy okapie linię prosta czy firankę? Ja optuję za linią prostą. Pozdrawiam.

Andrzej

po kolei:

Na rysunku folia lub papa wyprowadzona jest na pas podrynnowy (zbędny brak gzymsu)

Z dachówki startowej - dlatego by zrobić miejsce na kliny i niezrobienie "świńskiego" spadku w foli rezygnując z jednej łaty

wszystkie stare poszycia w łuskę zaczynają i kończą poszyciem w koronkę i to nie moja wina że jeden z drugim producentem skrócił sobie dachówkę startową prostą zamiast pozostawić normalną długość. Prawdopodobnie poszli za logiką kalenicy na której jest skrócona.

A tak nawiasem mówiąc to bawią Mnie instrukcje np.nasza polska dachówka i deskowanie dachów na okrągło, jestem ciekaw na jakiej beczce wykonawca ma je wykrzywić.

Ale nie o to chodzi chłop ma problem i trzeba go rozwiązać.

Okap należy rozwiązać i basta bo takich jak ON jest pełna Polska,

a kto uważa że ma to za sobą niech się cieszy do najbliższego remontu - bubli jest bez liku i cóż się dziwić,

skoro przy deskach kreślarskich jest nisza intelektualna.

Pozdrawiam.

...Z dachówki startowej - dlatego by zrobić miejsce na kliny i niezrobienie... ...jestem ciekaw na jakiej beczce wykonawca ma je wykrzywić.

Nie bardzo rozumiem co ma dachówka startowa(okapowa) do klinów no i gdzie ten przeciek? Miałbym prośbę opisz to dokładnie. Pozdrawiam.

Panie Frodo55

to nie wycieczki personalne lecz fakt że bardzo dużo ludzi abstrahuje ten temat i nie jest do końca w pełni rozwiązany, a stawiając ON to jestem

pełen szacunku że drąży Pan ten temat - pomijany przez wielu projektantów.

Jest Pan w dobrej sytuacji (kąt42 stopnie), a co mają powiedzieć Ci co mają dużo mniejszy?

Wracając do tematu:

pas podrynnowy ma zastosowanie przy obróbce pasów elewacyjnych, uskoków architektonicznych zwanych gzymsami.

W Pana przypadku jest zbędny, wyprowadzając folie na pas nadrynnowy.

''świński spadek'' żargonowe (z co przepraszam) określenie przełamania poszycia powodujące brak spadku i odprowadzenia wody.(w tym przypadku na folii)

Wywołany przez H i W powiem, że jeżeli mam do wyboru deskę czołową obitą blachą i deskę czołową zabezpieczoną choćby najlepszą powłoką malarską to wybieram blachę. Ponadto natknąłem się gdzieś w sieci na opinię, że warto mieć wodę z krycia wstępnego wyprowadzoną przed rynną bo w razie problemów ze szczelnością pokrycia zasadniczego można łatwiej zlokalizować usterkę.

"H i W" z Twoich wypowiedzi wynika, że bardzo profesjonalnie podchodzisz do tematu. Oczywiście całkowicie się się Tobą zgadzam i jestem zwolennikiem odprowadzania skroplin do rynny. Natomiast szerokiego okapu nie osłoni sama rynna a do tego są walory estetyczne. Deska okapu może być strugana (szlifowana) i malowana, może być osłonięta długimi obróbkami blaszanymi, może być osłonięta małymi obróbkami np. na rąbek, może być obrobiona dontem bitumicznym, płytką włóknocementową czy łupkiem. W przypadku montażu nadbitki i struganych krokwi może jej wcale nie być a rynna mocowana jest na hakach dokrokwiowych. Pozdrawiam.

p.s.

W Twojej wypowiedzi #31 wkradł się błąd. To nie jest folia paroizolacyjna a wysokoparoprzepuszczalna.

• 2 months później...