Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bambus

Recommended Posts

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moze ktos z Was mi podpowie, czy w Polsce mozna uprawiac trawe bambus? Chcialabym wlasnie nim przyozdobic swoj ogrodek

Moja sąsiadka ma chyba coś takiego. Rośnie na ok. 2 m. Jesienią z twardych łodyg sąsiad robi przecudne drabinki do kwiatów i inne cuda.

Moze ktos z Was mi podpowie, czy w Polsce mozna uprawiac trawe bambus? Chcialabym wlasnie nim przyozdobic swoj ogrodek

Moja sąsiadka ma chyba coś takiego. Rośnie na ok. 2 m. Jesienią z twardych łodyg sąsiad robi przecudne drabinki do kwiatów i inne cuda.

Oczywiście że można ale nie w każdym miejscu i nie na każdej glebie i nie każdy gatunek bambusa

Z tych ktore sadziłem najlepiej zimy przetrzymywały Phyllostachysy.

RS - szczerze powiem, że nie planowałam bambusa w swoim ogrodzie, więc się nim nie interesowałam, ale ostatnio owa sąsiadka przyniosła mi kilka korzeni to je posadziłam i dziś zauważyłam, że zaczął wypuszczać pędy. Na pytanie skąd pochodzi ta roślina.....z działki jej teściowej :wink: :roll:

EDZIU – a może jak rozmnożysz to jakieś małe kłącze tej roślinki ......?:roll: :wink:

RS- nie ma sprawy, jak tylko przeżyję budowę i jakiś kataklizm nie zniszczy mi tej rośliny,to masz u mnie kłącze bambusa. Tylko przypomnij mi o tym w przyszłym roku na wiosnę . :wink:

RS - jestem na takim samym etapie tworzenia ogrodu jak Ty.

Może opiszę to w wątku : Ogród sprawa polska, bo w tym bardzo odbiegliśmy od tematu głownego :oops: :wink:

• 3 weeks później...
jeśli pozwolicie to podpowiem, że wszelkie kłącza ( bambus też) okropnie "rozłazi" się po ogrodzie.Aby temu zapobiec i zapanować nad tym żywiołem ( oczywiście wiem z własnego doświadczenia) u siebie otoczyłam wsadzone kłącza blachą(wkopałam w ziemię).Wcześniej tego nie wiedziałam i długo walczyłam z pewnymi kwiatami ( ładne ,ale lazły gdzie chciały po całej działce) . Teraz cieszą moje oko w tym miejscu ,gdzie mają rosnąc..... :lol:

Ew-ka masz chyba rację. Wiosną posadziłam kilka kłączy, które wypuściły sporo pędów. Myślę jednak,że jest to do opanowania, na wiosnę będę rozsadzać nadmiar w inne miejsce no i obiecałam RS, że się z nim podzielę.

Nie wiem ja sąsiadka radzi sobie z tym tematem /muszę do niej looknąć/ ale ma zawsze jednakową , regularną kępkę bambusową.

RS świetny pomysł, znak rozpoznawczy forumowicza....bambus w ogrodzie :)

A jeszcze jedna uwaga, babmus nie jest chyba wymagający jeżeli chodzi o glebę.

W mojej dość ubogiej glebie sprawuje się całkiem dobrze, jak narazie