Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektrozamek zewnetrzny?

Recommended Posts

Szukam takiego elektrozamka, ktory zdalnie otworzy rygiel furtki pilotem, ale jednoczesnie uchyli ja na 2-3 cm. Inaczej mowiac, pewnie jakis elektromagnes wchodzi w gre (o jednakowych biegunach, zeby sie "odpychaly").

Furtka juz istnieje i juz ma elektrozamek na pilota, ale on tylko zwalnia rygiel i trzeba furtke popchnac, zeby otworzyc.

Czyli trzeba pilnowac, az konkretna osoba do tej furtki podejdzie...

A mnie potrzebny otwieracz na pilota, ktory zrobi wszystko, co trzeba teraz, a ta osoba podjedzie do furtki na przyklad za 5 minut - i ja nie musze czatowac w oknie.

Wie ktos z Was o czyms takim, czego szukam?

P.S. Wymiana calego elektrozamka na nowy ("samo-otwierajacy") nie jest problemem.

No wlasnie nie, bo to do domu mojej matki, ktora juz jest jakby troche w latach...

Niedowidzi i przez wideofon tak sie znow nie napatrzy, a kiedy ktos przyjdzie to do wideofonu musi podejsc - i tu "zaczynaja sie schody" (mimo, ze dom ma jednokondygnacyjny:))

Gość Konto usunięte_12*
Wie ktos z Was o czyms takim, czego szukam?

W "swoim" czasie konstruowałem różne takie "wynalazki" (obecnie jestem emerytem :D).

Widzę tu (patrząc najprościej) możliwość zastosowania sprężyny samoczynnie odpychającej furtkę po otwarciu zamka (odpowiednio zabudowanej). Tylko ten elektromagnes trzeba dać odpowiednio silny.

Praca dla "łebskiego" ślusarza :yes:

Edytowane przez Konto usunięte_12*

• 2 months później...

Jeżeli temat jeszcze aktualny, to mogę podpowiedzieć, że są elekrozamki z pamięcią.

aktywacja zamka (w Twoim przypadku pilotem) powoduje zwolnienie rygla i pozostaje on zwolniony do czasu aż ktoś otworzy furtkę i ją zatrzaśnie.

Nie spowoduje to oczywiście otworzenia furtki (uchylenia jej).

pozdrawiam

wuwu

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...